Orbán Viktort és Nagy Mártont is megkérdeztük Matolcsy György súlyos kritikájáról

2022. december 5. – 15:40

Orbán Viktort és Nagy Mártont is megkérdeztük Matolcsy György súlyos kritikájáról
Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament 2022. december 5-i ülésén – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor is részt vett ma a parlamentben Lantos Csaba energiaügyi miniszter eskütételén, majd a miniszterelnök Rogán Antallal együtt elhagyta az üléstermet.

Ekkor sikerült megkérdeznünk a miniszterelnököt arról, mit szól ahhoz, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén rendkívül éles kritikával illette a kormány gazdaságpolitikáját. Orbán Viktor helyett a mellette álló Rogán Antal válaszolt. Rogán annyit mondott: Varga Mihály már reagált a Matolcsy György által elmondottakra.

Az Országház folyosóján sikerült megkérdeznünk Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert is ugyanerről. Ő azt válaszolta, hogy a jegybank független a kormánytól, és ez Matolcsy György véleménye volt.

Mint megírtuk, Matolcsy György az országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén lényegében megsemmisítő kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájáról. A jegybankelnök szerint „Magyarország válságközeli helyzetben van”, „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, és azonnal ki kell vezetni az ársapkákat, mert „3-4 százalékos inflációs többletet okoznak”. Matolcsy szerint 2021-ben a kormány rossz döntéseket hozott, az inflációról pedig a kormánypropaganda állításával szemben azt mondta: az nem a háború vagy a szankciók miatt van, hiszen már tavaly nyáron emelkedni kezdett az energiaárakkal.

Varga Mihály pénzügyminiszter Matolcsy szavaira azzal reagált, hogy „a Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat”.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a parlamentben Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselőjének adott válaszában röviden annyit mondott Matolcsy délelőtti szavaira, hogy „a Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában”, de a jegybankelnök a véleményét „teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!