Letette a miniszteri esküt Lantos Csaba

2022. december 5. – 15:00

Letette a miniszteri esküt Lantos Csaba
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délután letette a miniszteri esküt Lantos Csaba, a december 1-től felálló Energiaügyi Minisztérium tárcavezetője a parlamentben. Az eskütétel után elsőként Orbán Viktor gratulált neki, majd a frakcióvezetők és a kormánytagok.

November közepén lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter, miután az energetika kikerült volna a portfóliójából. Orbán Viktor önálló energiaügyi és gazdaságfejlesztési minisztérium felállítása mellett döntött. „Az orosz–ukrán háború okán bevezetett szankciós politika jelentős hátrányok veszélyével fenyeget mind az energiaügyek, mind a gazdaság területén. A veszélyek ellensúlyozása érdekében indokolt, hogy mindkét területért önálló minisztérium feleljen a kormányzati feladatmegosztási struktúrában” – indokolta a döntést a miniszterelnök később a minisztériumok átrendezéséről szóló törvényjavaslatban.

A Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnt, feladatait a gazdaságfejlesztési, az építési és beruházási, illetve a kulturális és innovációs tárca vette át.

Lantos Csaba családjával az Országház üléstermének páholyában az eskütétel előtt – Fotó: Bődey János / Telex
Lantos Csaba családjával az Országház üléstermének páholyában az eskütétel előtt – Fotó: Bődey János / Telex

Mint korábban írtuk, a hatvanéves, nyíregyházi származású Lantos Csaba 1986-ban közgazdász-szociológusként végzett a Corvinus Egyetemen, ahol a Rajk Szakkollégiumnak is tagja volt.

Magát olyan „gondolkozó kapitalistának” tartja, aki sok vállalkozást visz, de azért gondol valamit a társadalomról is. Szakmai karrierje során többek között Bajnai Gordonnal, Simor Andrással és Nobilis Kristóffal is dolgozott, de volt az OTP Bank lakossági vezérigazgató-helyettese is. Később fontos testületi szerepeket is vitt a tőzsdén jegyzett BIF, Richter Gedeon és FHB cégeknél, volt elnöke a KELER Zrt.-nek is, de az állami Magyar Postában és a MET energiacégben is fontos tisztviselő volt, illetve maradt.

Alapvetően konzervatív beállítottsága révén korábban beszállt a Heti Válaszba, a Századvég-csoportban vállalt tisztséget, és a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának is volt az elnöke. Alapítója a tudományos eredményeket elismerő Bolyai-díjnak.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Gyermekei nevének kezdőbetűit viselő korábbi holdingcége, a CSEMGANDO Zrt. az egyik legfurcsábban hangzó hazai cégnév volt. Ma már ezt a céget Septem Lute Zrt.-nek hívják, Lantos újabb, fő vagyonkezelőjét pedig Lantos Vagyonkezelőnek. Lojalitását a mostani rendszerhez a 4iG tanácsadó testületében betöltött szerepe is mutatja. Az üzletembernek számtalan érdekeltsége volt vagy van magánegészségügyben, irodapiacon, energetikában.

Az új, december 1-től felálló minisztériumban Koncz Zsófia miniszterhelyettesként, Raisz Anikó államtitkárként, Steiner Attila államtitkárként és Czepek Gábor, az MVM mai elnök-vezérigazgatója közigazgatási államtitkárként segíti Lantos Csaba munkáját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!