Lantos Csaba: Nem a kisfiúk játéka az energiaipar

2022. november 24. – 12:16

Lantos Csaba: Nem a kisfiúk játéka az energiaipar
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy meglepetések nélkül, stáb- és programismertetés-szerűen zajlott Lantos Csaba energiaügyi miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatása az Országgyűlés gazdasági bizottságában. Lantos sokat beszélt a megújuló energiáról, ugyanakkor elmondta, ahhoz, hogy a rendszer működjön, egyelőre szinte ugyanannyi gázerőműre is szükség lehet. Lantos lemond üzleti érdekeltségeiről és tisztségeiről a bársonyszék kedvéért, és arra is ígéretet tett, hogy a fenntartható fejlődés, a klímacélok is érvényesülni fognak az energiapolitikában az irányításával. Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 12 igen, 5 nem szavazattal, 0 tartózkodás mellett végül támogatta Lantos miniszteri kinevezését.

Bemutatta leendő stábját, valamint ismertette programját Lantos Csaba az Országgyűlés gazdasági bizottságában, miniszterjelölti meghallgatásán csütörtökön. Az energetikai miniszteri poszt várományosának ismertetése szerint munkáját Koncz Zsófia miniszterhelyettesként, Raisz Anikó államtitkárként, Steiner Attila államtitkárként és Czepek Gábor, az MVM mai elnök-vezérigazgatója közigazgatási államtitkárként segíti majd.

Mivel jelentős kavarodás előzte meg Lantos energiaügyi miniszterré jelölését is, természetesen nagy érdeklődés övezte a miniszterjelölt bemutatkozását. Palkovics László innovációs miniszteri lemondásáról, valamint a Lantos jelölését érintő körülményekről itt és itt írtunk.

A vezető akkor vezető, ha van jó csapata – kezdte a miniszterjelölt, majd bemutatta a már említett állami vezetőjelölteket. A létrejövő, új minisztérium felsővezetése nem energetikai szakemberekből áll majd ugyan, de közülük többen az elmúlt időszakban már foglalkoztak energiával.

Bemutatkozását életrajza ismertetésével folytatta, így elmondta, hogy hódmezővásárhelyi születésű közgazdász, akinek eddig három főnöke volt; Járai Zsigmond, Simor András és Csányi Sándor. Elmondta magáról azt is, hogy banki alkalmazott volt, kedvező részvényprogramokban vehetett részt, az onnan származó bevételeiből pedig az elmúlt 15 évben már saját befektetési portfólióját kezelhette, döntően egészségüggyel, élettudományokkal, magyar szellemi termékekkel foglalkozott.

Lantos azt is elismerte, hogy van olyan érdekeltsége, amelyről összeférhetetlenség miatt le kell mondania miniszteri beiktatása előtt.

Cégeitől meg kell válnia, bizalmi vagyonkezelőnek adja át azokat. A miniszterjelölt szerint a tisztségei ma is részben operatívak, részben prezidenciálisak, mindenesetre Lantos lemond a MET AG elnöki posztjáról is, a részvényeit pedig el kell adnia, de kezelnie kell a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagságából, vagy a Szegedi Egyetem kurátorságából fakadó összeférhetetlenségeket is. Utóbbival kapcsolatban Lantos egy képviselői kérdésre válaszolva ugyanakkor azt mondta, a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumi tagja marad.

Mindenesetre az üzletember úgy beszélt korábbi munkáiról (OTP, Richter, MET, 4iG), hogy

mindig magyar sikertörténetekben szeretett részt venni.

Végül elmondta, hogy hét gyermeket nevel, igaz, ebből három már kirepült, mindenesetre a fenntarthatóság már csak ezért is nagyon fontos számára. Energetikai miniszterként különös figyelmet kíván fordítani világot sújtó globális kihívásokra: a koronavírus-járványra, ami szétszakította a globális ellátási láncokat, az orosz–ukrán háborúra, az energiaválságra, amely felértékelte az energiapolitikát, de hasonló súllyal kívánja kezelni a klímaváltozás elleni és a fenntarthatósági intézkedéseket is.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Tárcája létrehozásának szakmai megalapozottságáról elmondta, hogy az új minisztériumra azért volt szükség, mert nagyon megváltozott az élet. Részben a háború miatt, részben, mert eközben is fontos maradt a fenntarthatóság, energia kell, de úgy, hogy a bolygó életképességét ne veszélyeztessük. Felidézte, hogy egyszer egy püspök befektetését értékelte, de nem jött ki a matek, még egy 20 éves modellben sem, de a püspök azt mondta, hogy nem baj, mert ő hosszabb távban gondolkodik.

Lantos szerint az energia két fő viszonyítása a demográfia és a geográfia, előbbi a fő hajtóerő, 8 milliárd embert kell ellátni élelmiszerrel, energiával, utóbbi pedig egy adottság, ami nemcsak a földrajz, de a klíma kérdését is jelenti. Úgy vélte:

mindenkinek a szülőföldjén kell boldogulnia, ő a konzervatív értékrend híve, szerinte 2010 óta sikereket értünk el, de ehhez energia kell.

Úgy fogalmazott, a modern társadalom nem képzelhető el az energia biztosítása nélkül, a jövőben pedig még több energiára lesz szükségünk. Sok áramra van szükség, de Magyarországon energiaszegénység van, 75 százalékban importáljuk az energiát, energiaszuverenitást kell teremteni, ami idő- és eszközigényes, lassan lehet változtatni a jelenlegi ellátási rendszeren – fejtette ki.

A fejlesztések és a megújuló energiaforrások lehetnek az ország hasznára, de Lantos szerint azt is figyelembe kell venni, hogy a megújuló energiaforrások külső tényezőknek kitettek; a napelemeknél például nem lehet figyelmen kívül hagyni az időjárás tényezőjét, és szintén időjárásfüggő a szélenergia is. Említést tett továbbá a biomassza és a geotermikus energiában rejlő potenciálról, ugyanakkor a miniszterjelölt szerint az atomenergia nem kiiktatható.

Sőt, meglátása szerint Paks megbízhatóan termel, Paks 2 üzembe állásával pedig elképzelhető, hogy egy bizonyos ideig akár exportálhassunk is áramot. Persze Lantos szerint Paks 1 esetében indokolt az üzemidő meghosszabbítása, Paks 2 pedig ugyan készül, de még hosszú idő lesz, mire a vágyott exportpozíciót elérjük.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Lantos Csaba arról is beszélt, hogy a fenntartható energiaforrások felkutatásában és az ellátás fejlesztésében folytatni szeretné azt, amihez Palkovics László kidolgozta a terveket, és be kell fektetni új technológiákba is, de az ellátásbiztonságot szem előtt kell tartani.

Összefoglalásképp, még a képviselői kérdéseket megelőzően Lantos arról beszélt:

Nem a kisfiúk játéka az energiaipar, a működéséhez jelentős szereplőkre van szükség. Az olajvállalatunk, a Mol tudja mutatni az utat, büszkék lehetünk rá, az MVM-ből pedig regionális játékost szeretnénk csinálni az energiaellátás biztonságának garantálása érdekében, olyat, mint a cseh CEZ.

Lantost elsősorban a megújuló energiaforrásokról, a klímacélokról, valamint a kormány rezsipolitikájáról kérdezték a jelenlévő bizottsági tagok.

„A kormány úgy gondolom, hogy megvédte a rezsicsökkentést. Európában az alacsonyabbak között vannak a magyar rezsiköltségek. Olcsó, hatékony és fair szisztéma biztosítja ezt a lakosságnak”

– reagált a miniszterjelölt, egyúttal kiemelte: a megújuló energia irányába kíván haladni, de ehhez az áramtárolási képességet fejleszteni kell. A hálózatfejlesztés elindult, ezer milliárd forintnyi ráfordításra lenne szükség, ugyanakkor Lantos úgy vélte, az energiahatékonysági beruházásokat is folytatni kell.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 12 igen, 5 nem szavazattal, 0 tartózkodás mellett végül támogatta Lantos Csaba miniszteri kinevezését.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondása után már lehetett hallani arról, hogy az elsősorban üzletemberként ismert Lantos Csaba lehet az új miniszter, aki végül el is vállalta a posztot. Lantosról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!