Minisztériumot kap Nagy Márton, átnevezik Lázár János tárcáját

2022. november 21. – 11:53

Minisztériumot kap Nagy Márton, átnevezik Lázár János tárcáját
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Palkovics László lemondása és a Technológiai és Ipari Minisztérium megszüntetése után változtat a kormányzati struktúrán Orbán Viktor. Hétfőn benyújtotta a törvénymódosító javaslatot a minisztériumok felsorolásáról. Semjén Zsolt pedig azt kérte, hogy az Országgyűlés kivételes eljárásban tárgyalja a javaslatot, és kedden már szavazzon is róla.

A benyújtott javaslatból az derült ki, hogy két új minisztérium áll fel a jövőben:

  • Energiaügyi Minisztérium és
  • Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Utóbbi a Miniszterelnöki Kabinetirodából válik ki január 1-től, és azt jelenti, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter önálló tárcát kap. Eddig tárca nélküli miniszterként felelt a területért, a saját apparátussal jelentősen nőhet a súlya a kormányban. Azt már korábban bejelentették, hogy az Energiaügyi Minisztériumot Lantos Csaba vezeti december 1-től.

„Az orosz–ukrán háború okán bevezetett szankciós politika jelentős hátrányok veszélyével fenyeget mind az energiaügyek, mind a gazdaság területén. A veszélyek ellensúlyozása érdekében indokolt, hogy mindkét területért önálló minisztérium feleljen a kormányzati feladatmegosztási struktúrában” – indokolták a döntést a javaslatban.

További változás a kormányzati struktúrában, hogy a májusban megalakult Építési és Beruházási Minisztériumot átnevezik Építési és Közlekedési Minisztériumra, miután Lázár János tárcája kapta meg a közlekedési területet Palkovics László minisztériumától.

A felsorolás szerint az eddigi 11 helyett 12 minisztérium lesz:

  • Agrárminisztérium,
  • Belügyminisztérium,
  • Energiaügyi Minisztérium,
  • Építési és Közlekedési Minisztérium,
  • Gazdaságfejlesztési Minisztérium,
  • Honvédelmi Minisztérium,
  • Igazságügyi Minisztérium,
  • Kulturális és Innovációs Minisztérium,
  • Külgazdasági és Külügyminisztérium,
  • Miniszterelnöki Kabinetiroda,
  • Miniszterelnökség és
  • Pénzügyminisztérium.

Múlt héten Csák János kulturális és innovációs miniszter már annyit elárult az InfoRádiónak, hogy több terület is minisztériumot cserél a kormányon belül. Az innovációs tárcához kerül például a felnőttképzés a megszüntetett Technológiai és Ipari Minisztériumtól, míg a vállalkozásfejlesztésért és a foglalkoztatáspolitikáért a jövőben a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium felel majd.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt miniszter meghallgatása az Országgyűlés Népjóléti bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án – Fotó: Huszti István / Telex
Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt miniszter meghallgatása az Országgyűlés Népjóléti bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án – Fotó: Huszti István / Telex

Palkovics László november 9-én nyújtotta be lemondását, amit a miniszterelnök még aznap elfogadott. A technológiai és ipari miniszter azzal indokolta döntését, hogy egységes portfólióként tekintett a tárcájára, és az önálló Energiaügyi Minisztérium megalakulása után nem vállalja annak vezetését.

A kormány öt napig nem erősítette meg a miniszter távozását, amit Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter később azzal indokolt, hogy csak a hivatalos bejelentés előtt lévő nap állapodott meg Orbán Viktor Lantos Csabával az új minisztérium vezetéséről.

Palkovics Lászlót az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatójának nevezték ki. Az állami hadiipari cég a Honvédelmi Minisztériumhoz került a Technológiai és Innovációs Minisztériumtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!