Palkovics átkerül a Honvédelmi Minisztériumhoz, egy állami cég élén landol

2022. november 15. – 11:20

Másolás

Vágólapra másolva

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az MTI-nek adott keddi nyilatkozatában két fontos bejelentést is elrejtett. Egyfelől elárulta, hogy – a tárcavezető korábbi csehországi hadiipari érdekeltségét is kezelő – N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. a Technológiai és Innovációs Minisztériumtól a Honvédelmi Minisztériumhoz kerül.

A társaság vezérigazgatója ráadásul a TIM lemondott vezetője, Palkovics László lesz.

Szalay-Bobrovniczky arra is magyarázatot adott, miért menesztették azonnali hatállyal hétfő este Maróth Gáspárt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkárát. A tárcavezető szerint véget ért a Honvédelmi Minisztérium munkájának átszervezése, a tárca feladatainak beazonosítása és kijelölése, és így újra kell szabni az államtitkárság feladatait is. A Portfolió szerint könnyen lehet, hogy Maróth a Miniszterelnök Katonai Irodáját vezeti majd. Ennek megerősítésére kérdést küldtünk Havasi Bertalannak, Orbán Viktor sajtófőnökének – amint válaszol, frissítjük cikkünket.

Öt nap bizonytalanság után Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn jelentette be, hogy Palkovics László lemondott a Technológiai és Innovációs Minisztérium vezetéséről. A kormányszóvivő szavai szerint Palkovics azzal indokolta távozását, hogy egységes portfólióként tekintett a tárcájára, és az önálló energiaügyi minisztérium megalakulása után nem vállalja annak vezetését. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megszűnik, feladatait más tárcák veszik át.

A kormány megköszönte Palkovics László munkáját, aki az elmúlt nyolc és fél évben különböző pozíciókban segítette a kabinetet. Gulyás hétfőn azt mondta: Palkovics nem fog kormányzati tisztséget vállalni, de a felsőoktatásban, a járműipari innovációban és a védelmi iparban fog fontos szerepet betölteni.

Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy az Orbán-kormányból távozó miniszterek általában nem kerültek szembe a miniszterelnökkel, és lemondásuk után is fontos pozíciókat kaptak.

A friss Magyar Közlöny szerint Palkovics lemondása miatt december 1-ig Rogán Antal veszi át Palkovics László miniszteri teendőit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!