Varga Mihály: Matolcsynak igaza van abban, hogy baj van, de

2022. december 5. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

Röviden reagált Varga Mihály pénzügyminiszter Matolcsy György jegybankelnök hétfő délelőtt, a parlament Gazdasági Bizottságának ülésén elhangzott kritikáira. A miniszter a Facebookon azt írta:

„A Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat”.

Hozzátette, a válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (harmadik negyedévben 4,1%, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4% alatt a munkanélküliség).

Matolcsy György jegybankelnök hétfőn a parlament gazdasági bizottságában fogalmazott meg kritikát a kormány gazdaságpolitikájáról. Matolcsy, aki két Orbán-kormányban összesen 5 évig volt (nemzet)gazdasági miniszter, többek között arról beszélt, hogy „Magyarország válságközeli helyzetben van”, hogy „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, továbbá hogy azonnal ki kell vezetni az ársapkákat, mert „3-4 százalékos inflációs többletet okoznak”.

Matolcsy szavai alapján a parlament plenáris ülésén a jobbikos Z. Kárpát Dániel arról beszélt, hogy érdemes lenne elgondolkodnia a kormánynak Matolcsy szavain, így azon is, hogy a jegybankelnök műhibának nevezte a 2021-es költségvetést.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Jobbik képviselőjének adott válaszában csak röviden reagált Matolcsy délelőtti szavaira. Azt mondta: „A Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában”, de a véleményét „teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!