Tállai András reagált Matolcsy kritikájára: Az MNB függetlenül és szabadon mondhatja el a véleményét

2022. december 5. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Matolcsy György „őszödi beszédhez hasonlítható gazdasági igazságbeszéde (..) elképesztő brutális látleletét adta ennek a kormányzásnak” – jelentette ki Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában hétfő délután a parlamentben.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke megsemmisítő kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban délelőtt a gazdasági bizottság ülésén, amikor beszámolt a Magyar Nemzeti Bank 2021. évről szóló üzleti jelentéséről.

Ha ezzel a programmal képviselőjelöltnek jelentkezett volna bármelyik ellenzéki pártnál, Z. Kárpát Dániel szerint nyolcvan százalékában egyetértettek volna vele. Matolcsy „legenyhébb jelzője volt, hogy a szocializmusba nem érdemes visszamenni” – folytatta Jobbik képviselője, aki a gazdasági bizottság tagjaként részt vett az ülésen.

A Fidesz teljesítménye Z. Kárpát szerint, hogy a jegybankelnök azt mondta: Magyarország a világ öt, pénzügyileg legsérülékenyebb országának egyike. Különösen aggasztó hír lehet az állampolgároknak, hogy Matolcsy szerint helytelen a kormány válságkezelési stratégiája.

A Jobbik képviselője szerint érdemes lenne elgondolkoznia a kormánynak azon is, hogy Matolcsy műhibának nevezte a 2021-es költségvetést. Mint fogalmazott, fel kéne állnia valakinek a kormánypárti padsorokból, és legalább meg kellene próbálnia cáfolni a jegybankelnök szavait. „A magyar politika történetben gazdasági fronton ilyen vádbeszédet önök nem hallottak még, talán egyetlen ellenzéki képviselőtől sem” – tette hozzá Z. Kárpát.

A kormány nevében Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszolt a Jobbik képviselőjének, de csak röviden reagált Matolcsy délelőtti szavaira. „A Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában.”

„Az MNB független, függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így véleményét is teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el, akár a gazdaságpolitikáról, vagy más, a világot érintő gazdasági ügyekről.”

Tállai inkább a kormányzat gazdaságpolitikájáról beszélt a felszólalásában, amit igazi sikertörténetnek mutatott be.

  • A gazdasági növekedés meghaladja a 4 százalékot, amivel az Európai Unió legjobbjai között van Magyarország.
  • A munkanélküliség nem nőtt, míg a munkahelyek száma meghaladja a 4,7 milliót.
  • Az uniós adócsökkentési rangsorban továbbra is Magyarország az első, és
  • Tállai különösen nagy eredménynek tartja a 9 százalékos a társasági adót.
  • Mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot,
  • 28 százalékos a beruházási ráta, és a legnagyobb beruházások jönnek ide.

„Ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarország számára” – zárta felszólalását Tállai András.

Később Varju László is felhozta a Matolcsy György szavait a napirend előtti felszólalások során. A DK képviselője szerint szerint Matolcsy – vagy ahogy ő nevezte a „jobb kéz”, Varga Mihály és Orbán Viktor a felelős azért, hogy Magyarország ma ebben az állapotban van. Példaként az általános üzemanyaghiányt és az élelmiszerinflációt említette.

Varju azt követelte a kormánytól, hogy állítsák vissza a parlament ellenőrzési jogát, és nyújtsák be a 2023-as év költségvetésének módosítását, „mielőtt szakadékba zuhan az ország”. A képviselő szerint a kormány végighazudta a választások előtti kampányt, de már nem takargathatják tovább a problémákat.

A kormány nevében Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára úgy reagált: a hétfő „a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének a napja. A jogállamiság, köszönjük szépen, jól van”. Fürjes szerint ők a magyar emberektől kaptak felhatalmazást (áprilisban már negyedszerre) arra, hogy őrizzék meg a magyarok békéjét és anyagi biztonságukat, ők pedig ezt szerinte meg is teszik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!