Rendkívüli bejelentések jöttek az MNB-től, 418 forint alá ment az euró ára

2022. október 14. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Új intézkedésekről döntött a jegybank az elmúlt napok devizapiaci folyamatainak hatására – jelentette be Virág Barnabás, az MNB alelnöke, aki Washingtonból jelentkezett be a nemzeti bank Youtube-csatornáján péntek délelőtt. Az MNB szerint ugyanis pénzpiaci stabilitásra van szükség ahhoz, hogy „az árstabilitást középtávon képesek legyünk elérni”.

Elöljáróban elmondta: a szeptemberi 20,1 százalékos infláció „teljes mértékben” megfelelt a jegybank várakozásának, a maginfláció még alacsonyabb is volt. Az augusztusihoz képest 85 százalékban az aszály és az energiaár-változások miatti tényezők okozták.

A keresletérzékeny infláció nyár óta folyamatosan csökken. Az infláció a következő hónapokban még emelkedhet, de közeledünk a tetőponthoz – mondta az MNB alelnöke. A folyó fizetési mérleg hiánya emelkedett, de ennek a hátterében csakis az energiaegyenleg romlása áll. Ezt leszámítva jelentős többlet van a fizetési mérlegben.

Mindezekkel együtt Virág szerint a „romló nemzetközi környezetre” és a „felerősödő kockázatkerülésre” a forint is érzékenyen reagált. Az elmúlt hetekben a forint rohamos gyengülését részben az okozta, hogy az energiaszámla kifizetéséhez kapcsolódóan devizakonverziós műveleteket kellett végrehajtani – magyarul forintot kellett eladni, és azon devizát venni –, illetve a pénzpiacokon a forint gyengülésére játszó pozíciókat vettek fel a befektetők.

„Nem nézhetjük tétlenül, hogy ez a két hatás a devizapiacot és az árstabilitás elérését veszélyezteti” – mondta az MNB alelnöke. A monetáris tanács közleményét is idézte, miszerint „a jelenlegi turbulens pénzpiaci környezetben elsődleges, árstabilitási célja mellett az MNB kiemelt feladata a piaci stabilitás biztosítása”.

Ezért a jegybank az alábbi döntéseket hozta:

  • Bár az alapkamat 13 százalékos szintjét nem emelte, a kamatfolyosó tetejét, az egynapos (O/N) fedezett hitel kamatát 25 százalékra emelte az eddigi 15,5 százalékról a monetáris tanács.
  • Emellett az energiaimport fedezéséhez jelentősebb devizalikviditást biztosít a nemzeti bank, ennek érdekében, egynapos forint betéti gyorstendert tart, illetve rövid távú devizalikviditást nyújt. Az „egynapos (T/N) devizalikviditást nyújtó swapeszköz” kamata 17 százalék, míg az „egynapos (O/N) betéti gyorstender naponta” eszköz kamatszintje 18 százalék lesz.
  • Ez utóbbi gyorstenderrel az MNB célja a rövid likviditású hozamok számottevő emelése, hogy a hozamok reagáljanak az utóbbi hetek piaci mozgásaira (vagyis a magasabb hozamok csábítóbbá tegyék a devizapiacokon a forintot).
  • További fontos döntés, hogy ez év végéig az MNB biztosítja az energiaszámla kifizetéséhez szükséges deviza döntő részét, vagyis eltüntetik az energiaimport miatt a piacokon megjelent devizaigényt. Ez az intézkedés már péntektől hatályos, az MNB felveszi a kapcsolatot az energiaimport meghatározó szereplőivel.

A fenti intézkedéseket átmenetinek szánja a jegybank. „Ezeket az eszközöket mindaddig alkalmazzuk, amíg szükséges, illetve nem látjuk a pénzpiaci helyzet stabilizálódását. Reményeim szerint ez néhány nap lesz” – mondta Virág Barnabás, hozzátéve: a pénzpiaci intézkedéseket addig alkalmazzák, „amíg azt a piaci stabilitás fenntartása indokolja”.

A forint árfolyama némileg erősödött már a bejelentések előtt: pusztán attól a ténytől, hogy az MNB rendkívüli bejelentést tesz, 426 forint alá ment a csütörtökön még 434 forintos szintet is elérő euróárfolyam.

A bejelentés hatására aztán még nagyobb erősödésbe kezdett a forint – legalábbis az előző napok zuhanórepülése után –, az euró ára 418 forint alá került, a dolláré 429 forint alatt volt, míg a fonté 483 forint közelébe csökkent.

Nem indult könnyen

Rendkívüli online háttérbeszélgetést jelentett be péntek reggelre a Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabásnak, az MNB alelnökének a részvételével. Az „online háttérbeszélgetés” egy élő Youtube-videó lett volna, aminek 8:30-kor kellett volna elindulnia. Pontosabban el is indult, de – vélhetően hálózati problémák, az internetes kapcsolat miatt – Virág szavaiból semmit nem lehetett érteni.

Az élőzést egy idő le is állították. Előbb azt írták ki, hogy a streamelés 9 órakor folytatódik, majd azt, hogy Virág Barnabás tájékoztatását felvételről teszik majd közzé. Mostanra el is tűnt az élőnek szánt videó az MNB Youtube-csatornájáról.

A piaci várakozások szerint az elmúlt napok gyengülése után a jegybank váratlan monetáris politikai intézkedést jelent be. A legvalószínűbbnek egy rendkívüli kamatemelés tűnik, miután a kedden közölt adatok szerint szeptemberben huszonhat éves csúcsra, 20,1 százalékra nőtt az infláció, majd az elmúlt napokban sorozatban zuhant történelmi mélypontokra a forint.

Igaz, ha ez történik, az szembemegy azzal, amit Matolcsy György szeptember 27-én, a monetáris tanács utolsó tervezett ülése után mondott, miszerint az MNB befejezte a kamatemeléseket. A monetáris tanács aznap 13 százalékra, 22 éves csúcsra emelte az alapkamatot.

Az euró csütörtökön 434,11 forintig drágult a devizapiacokon, a dollár ára 449,995 forintig emelkedett szintén csütörtökön, míg az angol fonté átlépte az 500 forintot, és 502,89 forintnál állt meg az erősödése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!