Mi a jobb: a végsőkig kitartani egy hagyományos családmodellben, vagy 50 pluszosan is megélni a...
Egy jóravaló, kizárólag a családjáért élő asszonyt otthagy a férje egy másik nőért – ez a nem túl izgalmasnak tűnő alaphelyzete egy idehaza viszonylag ismeretlen svéd szerző könyvének, aki az utóbbi...
Az erőszakról és a reménytelenségről valahogy így kell írni
A kortárs latin-amerikai irodalom egyik legújabb csillaga gyomorforgató és vérmocskos művében mutatja be, milyen mély és áthidalhatatlan szakadékok rejtőznek a mexikói társadalom szövetében.
Biró Zsombor Aurél: Keresem a nyelvet, amin beszélni lehet a mindennapos megalkuvásainkról
„Van a magyar kultúrában valami mélyen belénk kódolt ódzkodás attól, hogy a közéletet beemeljük a művészet terébe, és mihelyt a politika megjelenik egy irodalmi szövegben, elkezdjük egészen máshogy,...
A cyberpunk alapműve egy írógépen született 40 évvel ezelőtt
A Neuromancer egy kezdő, saját képességeiben nem bízó író első regénye volt, amit tucatszor írt újra, miután látta a Szárnyas fejvadász első húsz percét. A könyv egyes részei nem öregedtek jól, de...
Darvasi László: Tudnak önök beszélni, érvelni, replikázni, ügyesek és okosak, de miben tetszenek...
„A föltétlen győzni akarás evolúciós kényszer, ja, elég fontos dolog, de nem minden. Elvenni a másiktól, amije van, az is fontos dolog, de az se minden” – mondja a József Attila-díjas író, akit...
Benedek Szabolcs: Beatlest hallgatni ma is egyfajta lázadás a mindennapok ellen
A József Attila-díjas szerzőt új regényének felépítéséről, a Beatles-terápiáról, az írói termékenységről, az NB II.-ben sínylődő Honvédról és Marco Rossi válogatottjáról is kérdeztük.
Élőholtak és különféle túlvilági lények nélkül is lehet zseniális regényt írni
A norvég sikerszerző, Karl Ove Knausgård legújabb nagyregényében megmutatja, hogy különösebb írói trükkök nélkül is lehet felejthetetlen történeteket mesélni.
Ha most kéne indulni, ezt a könyvet vinnénk magunkkal Tbiliszibe
A szülőhazájából 1995-ben elmenekült Leo Vardiashvili debütáló regénye egyszerre kalauzol el a sokarcú Grúziába, és tesz hitet az irodalom valóságformáló ereje mellett.
Mi történik akkor, amikor egy rendíthetetlen ólomkatona száll szembe a nyilasokkal?
Zoltán Gábor az Orgia ikerregényében elgondolkodtató módon mesél rettenetes bűnökről, elmaradó bűnhődésről és eltorzult emlékezetről.
Mi van akkor, ha az ördög éppen a templomban lakozik?
A svéd Karin Smirnoff Jana Kippo-trilógiájának középső kötete tovább emeli a tétet a borzalmak ábrázolásában, ismét lerántva a leplet a nyugalmasnak hitt skandináv mindennapokról.
Kövess minket Facebookon is!