Irodalom

RSS

Cserna-Szabó András: Anyám pókja

Anyám szeretné, ha velük vacsoráznék a nappaliban. De szerintem ez még korai. Sokévnyi zsigeri gyűlöletet nem lehet lemosni egy közös és sikeres üzleti vállalkozás frissen csepegő nektárjával. Telextárcák.

Egressy Zoltán: Neharagudj-fagyi

Tudom, hogy igazam van – Bandi élvezte a nyertes pozíciót. Tudta, hogy nézik a barátai. Feszítette a büszkeség. Elvette a vaníliás fagyit, vitte az asztalhoz. Telextárcák.

Finy Petra: Pucér részek

Csatakos örömmel érkezünk a moziba, igazi páholyba ülünk, mint az urak. Aztán elindul a film, és mi várjuk boldogan a pucérságot, elégedetten ülünk a helyünkön, ám amikor a jól megérdemelt meztelenség végre feltűnhetne, nem tudunk a vászon irányába nézni. Telextárcák.

„Mi még mindig csak eljátsszuk az írót” – Demeter Szilárd vitairatot írt a szerinte gyenge magyar irodalomról

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint hazugság azt mondani, hogy azért nem találja meg a világhírnév a magyar írókat, mert a világolvasó nem tud magyarul.

Demeter: A magyar irodalom 80 százalékát kukáznám

Demeter Szilárd néhány hete, az Elk*rtuk premierjén kritizálta a Telexnek a magyar kultúrát. Most irodalomról, könnyűzenéről, kulturális identitásról és színházhoz való viszonyáról beszélgettünk a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójával.

Szántó T. Gábor: Jocika, a titkuk

Az okozta neki a legnagyobb élvezetet, amikor Jocika a haját vágta. Ahogy a hajához nyúlt, mintha a hámsejtjei finom elektromos hullámokat közvetítettek volna végig az egész testén. Telextárcák.

Tóth Krisztina: Az alkonyat hiteles árnyalata

Milyen jó, hogy otthon, indulás előtt még eszébe jutott az a múltkori pite. A különféle társkereső oldalakon szerzett tapasztalatai alapján a nők bizonyos kor felett számontartják a dobozkáikat, ő pedig semmiféle felületet nem akart adni a szemrehányásra. Telextárcák.

A nézőben nincs véglegesre festve

Tíz év után újra; negyven évből válogatás; harmadik és negyedik – Géczi János, Kukorelly Endre, Erdős Attila és Viola Szandra új köteteiről.

Haász János: Azok a régi, cikcakkos szélű fotók

Hős volt a Papi, ahogy leverte, mennyit hallgattad ezt gyerekkorodban. Aztán hirtelen nagyon sok minden megváltozott. Átmentetek Papiékhoz vasárnapi ebédre, izgultál, nem tudtad, hogy ki is az a bácsi egyáltalán, kezdett elhalványodni a szemedben. Telextárcák.

Magyar gimnazista nyerte az egyik legrangosabb oxfordi esszéversenyt

A veszprémi Lovassy László Gimnázium tanulója, Csákány Olivér kapta az idei Mary Renault-díjat.

Felfedték a spanyol irodalom egyik nagy rejtélyét: Carmen Mola nem egy ember, hanem három

A trió a Planeta-díj átadóján leplezte le magát, folytatják a közös munkát.

Szív Ernő: Az utolsó olvasó

Mindenki a rohanó időről beszél, és mióta. Legalább százhúsz éve rohan az idő, de ez nem egészen igaz, százhúsz évig rohanni, sprintben vágtázni, meg sem állni, még az időnek is sok, belefárad, elunja, lesérül, föltöri a lábát, mittudomén. Telextárcák.

Ezt jobb lett volna megúszni – kritika Kovács Ákos novelláiról

Kovács Ákos első novelláskötete, az Ezt nem lehet megúszni olyan, mint papírmasé figurák egy félig sem kész babaházban. Az írások többségének nincs mélysége, nincs igazi tétje. Dalszöveg-generátorokat próbára tevő költői burjánzások viszont vannak.

Bödőcs Tibor új könyvével jön a csütörtökön kezdődő Margó Irodalmi Fesztiválra

Ott lesz a Telex első könyve is, a napokban megjelent A fukusimai búvár és más novellák című kötet.

Még mindig kultikus Brazíliában a Pál utcai fiúk és fordítója is

Közel hetven éve jelent meg Brazíliában A Pál utcai fiúk. Azóta a regény, a fordítás és a fordító is kultikus státuszban van a dél-amerikai országban. Egy különleges magyar család különleges története a trópusokon.

A fukusimai búvár – megjelent a Telex első könyve

A kortárs prózaírók, köztük a legismertebb magyar szerzők csaknem harminc novellája, köztük még nem publikált írások olvashatók a Telextárcákból készült válogatáskötetben. A Telexen lehet majd online megrendelni, de személyesen is megvásárolható lesz több könyvesboltban.

Egressy Zoltán: Kedvezménykártya

Amikor meghal valaki, hirtelen milyen sok barátja lesz. Ha híres ember az illető, akkor még több. Csupa felszabadult boldog embert. Mindenki örül, hogy nem ő halt meg. Telextárcák.

Abdulrazak Gurnah kapta az idei irodalmi Nobel-díjat

A zanzibári származású írót a kolonializmusról és a menekültélményről írt regényei miatt méltatták.

Harag Anita: Clean desk policy

Aztán Orsi nem ment haza, bent maradt fél hatig az irodában, egész délután a keresztanyjáról mesélt, de nem figyeltem rá, csak úgy csináltam, mintha figyelnék, a megfelelő helyen bólintottam, a megfelelő helyen szomorúan néztem vagy nevettem, nem bírtam odafigyelni a szavaira. Telextárcák.

Lackfi János: Fú, amikor bezuhant a kirakatba!

Emlékszem, hogyan kezdődött. Úgy, hogy nem nézhettük a Starsky és Hutchot, sem a San Francisco utcáin-t, mert a krimikben sok az erőszak.

Kiss László: Farkas

Petya otthon már csak arra emlékezett, hogy Farkas egy kockás szalvétát gyűröget a kezében, és sírós hangon azt mondja, az apjuk otthon nagyon megverte az anyukáját, és azzal fenyegetőzött, hogy rájuk gyújtja a házat. Telextárcák.

Tóth Kinga: Check-in

Hogy megrekedt, hogy egy nappal később indul, mert megrekedt és nem indítják el, vagyis már elindították, de visszafordították, és benne vannak az utasok, és most az egyik megpofozta a légikisasszonyt, aki most sír. Telextárcák.

Busz- és villamosmegállókban olvashatunk novellákat a reményről és kiútkeresésről

Az Álljon meg egy novellára! irodalmi verseny alkotásai idén YouTube- és podcast-sorozat formájában is megelevenednek.

A Foszfor és verejték című mű nyerte a PesText idei pályázatát

A főzsűri tagja volt a Telextárcák két szerzője, Szabó T. Anna és Mécs Anna is.

Marék Veronika, Berg Judit, Rutkai Bori: 200-nál is több gyerekkönyves tiltakozik a melegtörvény korlátozásai ellen

A gyerekirodalom a gyerekek iránt érzett tiszteletből nem lehet képmutató.

Idén ismét telefirkálhatja a busz- és villamosmegállókat

Ismét meghirdették a közterületi novellapályázatot, a legjobb húsz írásból podcast és Youtube-videó is készül.

Parti Nagy Lajos: Lopunk, kerüljetek hatalomra, majd lophattok megint ti is

Egymásra nyekkent kibeszéletlenségekről, nemzeti nackós gondolkodásról és scrabble-zésről is beszélt a Kossuth-díjas költő Veiszer Alinda legújabb műsorában.

Eltűntnek hitt Emily Brontë-verseket árverez el egy amerikai aukciósház

A Honresfield-ház elveszettnek hitt könyvtárából került elő első kiadású Jane Austen és 17. századi Don Quijote is.

Új helyszínre költözik a Margó Irodalmi Fesztivál

A tavalyi eseményt még online rendezték meg. Az idei programokat csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.

Eddig ismeretlen Pilinszky-kézirat került elő a költő korábbi albérletéből

A szöveget Pilinszky egykori főbérlője találta meg a fotóalbumok között. A füzetben főleg zenékről és álmokról ír a költő.