Élőholtak és különféle túlvilági lények nélkül is lehet zseniális regényt írni

A norvég sikerszerző, Karl Ove Knausgård legújabb nagyregényében megmutatja, hogy különösebb írói trükkök nélkül is lehet felejthetetlen történeteket mesélni.

Mi történik akkor, amikor egy rendíthetetlen ólomkatona száll szembe a nyilasokkal?

Zoltán Gábor az Orgia ikerregényében elgondolkodtató módon mesél rettenetes bűnökről, elmaradó bűnhődésről és eltorzult emlékezetről.

Mi van akkor, ha az ördög éppen a templomban lakozik?

A svéd Karin Smirnoff Jana Kippo-trilógiájának középső kötete tovább emeli a tétet a borzalmak ábrázolásában, ismét lerántva a leplet a nyugalmasnak hitt skandináv mindennapokról.

Könyvmonstrum, ami megdolgoztat, de cserébe rengeteget ad

Vajon lehetséges egyetlen ember életét is rekonstruálni egy évszázad múltával? Erre a kérdésre keresi a választ az orosz Marija Sztyepanova szépirodalomba oltott tudományos munkája.

Vannak olyan napok, amikor minden összejön

Szöllősi Mátyás családi traumákról, bűnökről és titkokról mesél a koronavírus-járvány idején játszódó regényében.

Vajon hányféle szenvedély létezik?

A Nobel-díjas Annie Ernaux a kamaszos mámortól a rajongáson át a féltékenységig visz minket végig egy nős férfi iránt érzett szerelme stációin.

Meghalni könnyen és szépen is lehet?

A friss Nobel-díjas író legújabb művében a keresztény hit elemeit vegyíti a horror zsánerével, mindössze 80 oldalon.

Nyolcvan felett az ember már megengedheti magának az őszinteséget

Oravecz Imre eddigi legszemélyesebb kötetében tabuk nélkül beszél az öregségről, a halálról és a mindennapok apró szépségeiről.

A természet igazából magasról tesz ránk

A provokatív kérdésekkel teli nagyregénnyel előrukkoló svéd Jens Liljestrand szerint miközben a klímakatasztrófa ténye egyre nyilvánvalóbb, az arra adott emberi reakciók vagy túlontúl semmilyenek,...

A legapróbb élet is megérdemli, hogy megfigyeljék és írjanak róla

A finn Selja Ahava legújabb regényének főhőse egy 17. században született nő, aki úgy dönt: a feleség-háziasszony-anya szerepet levetve tudósként is kiteljesíti önmagát, és nekivág a nagyvilágnak. A...

Kövess minket Facebookon is!