Az árvíz miatt már 1400 háztartásban kapcsolták ki az áramot, kővel megrakott vonat védi a HÉV-alagutat

2024. szeptember 19. – 07:19

frissítve

Az árvíz miatt már 1400 háztartásban kapcsolták ki az áramot, kővel megrakott vonat védi a HÉV-alagutat
A budai alsó rakpart a Műegyetem előtt csütörtök reggel – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A Duna csütörtökön Nagybajcsnál már tetőzés közeli szinten volt. Pénteken reggel várhatóan Komáromnál, este Esztergomban tetőzik a folyó. A budapesti tetőzés szombatra várható.
  • Mindenhol sikerült 9 méteres magasságig felkészíteni Budapestet a tetőzésre, ami szombaton érkezhet.
  • Egy nap alatt több mint egy métert emelkedett a vízszint Budapesten.
  • Kővel megrakott, összesen 400 tonnás vasúti szerelvényekkel védik a HÉV-alagutat.
  • Orbán Viktor ismét árvízinfót tartott reggel, szerinte a helyzet továbbra is komoly, de a védekezés színvonala bizakodásra ad okot.
  • A kormány és a DK is segélyvonalat indított az árvíz miatt.
  • Vác környékén több helyen is le kellett zárni a 2-es utat, Sződligetnél már mobilgát is épült rá.
  • Rendkívüli árvízi fotója vagy videója van? Küldje el nekünk!

A honvédség helikoptere éjszaka is tud segíteni a betegszállításban a víz által elzárt Kisorosziban, ha szükség lesz rá – többek közt erről beszélt a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban kisoroszi polgármestere.

Molnár Csaba elmondta, hogy az utóbbi időben kollégái és ő is éjjel-nappal dolgoznak. A teljes elzárás előtti napon megkapta a település a szükség járműveket: van bent saját tűzoltóautójuk, mentőszemélyzet és nagy teljesítményű motorhajók is rendelkezésre állnak. Idén kaptak éjszakai repülésre is alkalmas helikoptert a honvédségtől, így a nappali mentés mellett az éjszakai is megoldott. A H145 típusú helikopterrel a Magyar Honvédség ha kell élelmiszert szállít, ha kell a helyieket menti.

A Szentendrei-szigeten található Kisorosziba csütörtökön már nem lehet bejutni közúton, a Tahitótfaluból a településre vezető utat szerdán lezárták. A 11-es főút Dunabogdány felé vezető szakaszán folyamatosan védekeznek, katonák is építik a gátat. Ebben a videónkban levegőből néztük meg, hogyan zúdul be az árhullám Duna menti településekre, így többek közt Kisorosziba is:

Az Európai Unió rugalmasan és célzottan mozgósítja a felzárkóztatási támogatásokat az árvízzel érintett országoknak, „ahol a leginkább szükségük van rá”, jelentette be Ursula von der Leyen csütörtökön.

Az újjáépítésnél használható felzárkóztatási támogatásokat – amik a katasztrófákra félretett szolidaritási alap mellett állnak rendelkezésre – előfinanszírozásra használhatják, és nem kell hozzá semmilyen állami önerő, amit egyébként elvárnának. A döntésről bővebben itt írtunk.

„Néhol már van vízszivárgás a Batthyány téri megállónál, így most az a legbiztonságosabb, ha átmenetileg lezárjuk” – mondta Karácsony Gergely az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról, hogy péntektől lezárják az egész megállót, így a 2-es metró itt csak áthalad majd. Beszélt arról is, hogy a Duna szombatra várt tetőzését a főváros készen várja.

A főpolgármester reagált a pártok árvízzel kapcsolatos ötleteire, ajánlataira is. A DK azt javasolta, hogy a dugóhelyzet javítása érdekében átmenetileg engedjék vissza az autókat a Lánchídr, a Fidesz pedig ingyenessé tenné az árvíz idejére a közösségi közlekedést. A DK ötletét visszautasította Karácsony: szerinte most az fontos, hogy előnyben részesítsék a közösségi közlekedést. „Persze, meg adjunk mindenkinek ingyen lángost” – mondta a Fidesz javaslatára. A főpolgármester szerint a 14 évnél fiatalabbak és a 65 évnél idősebbek így is ingyen utazhatnak.

A Római part helyzetéről azt mondta, hogy az törvény szempontjából ártérnek számít, ahogy például a Hajógyári-sziget is. Szerinte az lenne a közérdek, hogy a mostani jogszabályok maradjanak, és a most megszabott vonalakban védekezzenek. A főpolgármester szerint a Római parton építkezők egy „jogállami résen” mentek át, mikor engedélyt kaptak az építkezésre. Igazságtalanságnak tartaná, ha itt letarolnák a főváros egyik legdrágább természeti értékét az árvízvédelemért, mert egyesek oda építkeztek. „Egyenrangú állampolgárok élnek itt és ott is, de egy jogállamban az ő házuk nem épülhetett volna meg” – mondta.

Karácsony felhívta a figyelmet, hogy a következő hetekben, az árhullám után is sok lesz munka, például rengeteg csőtérésre számítanak. Az emberektől türelmet kért, amint lehetséges igyekeznek visszaállítani az eredeti állapotokat. Az áradásra kíváncsi emberektől pedig azt kérte: legyenek óvatosak, mert hatalmas a Duna sodrása.

Már 150 helyen kapcsolta le biztonsági okokból az E.ON az áramot az árvíz miatt – számolt be az RTL Híradója. Kisorosziban, Nagymaroson, Szentendrén, Budakalászon és Budapesten jelenleg közel 1400 háztartásban nincs villany.

De nemcsak az áram hiánya okoz problémát: Dunabogdányban van, ahova a szennyvíz ömlik be. Esztergomban pedig több ártéri intézményt is elöntött a víz, a helyi zeneiskolába például az ajtón keresztül zúdult be a Duna.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság óránkénti közléseiben a vízállás mellett a vízhozamot, vagyis folyók keresztmetszetein másodpercenként átfolyó vízmennyiséget is megadja. Az Időkép munkatársai ezek alapján számolásba kezdtek, amiből kiderült, hogy mennyi víz vonul le a Dunán a következő napokban.

Az Időkép azt írja, hogy a Balaton vízállástól függően nagyjából 1,9 köbkilométernyi, azaz 1900 millió köbméternyi édesvizet tárol. A Duna budapesti szelvényére számított átfolyási adatsorával összevetve kiszámították, hogy hétfő éjféltől csütörtök délutánig, az emelkedő vízszint miatt jelenleg körülbelül 7500 köbméter/másodperc sebességgel,

már közel egy balatonnyi víz ömlött át a fővárosi szakaszon.

A folyamat a következő napokban tovább is gyorsul, így a következő balatonnyi adag két és fél nap alatt simán össze is gyűlik. Így jön ki, hogy egy hét alatt két balatonnyi víz halad át a Duna medrén a fővárosnál. Ha ennyit a vizet Magyarország területén szétterítenénk, akkor 4 centis, bokáig érő víz állna mindenhol.

„A Duna Bajánál jövő kedden, szeptember 24-én fog tetőzni, a becslések szerint 923 centiméterrel, ami a 2013-as 989 centiméternél szerencsére alacsonyabb!” – számolt be Facebook-oldalán Baja polgármestere, Nyirati Klára. A Sugovicánál, a város egyik Duna mellékágánál kedden 750 centiméternél járt a Duna.

A polgármester szerint jól haladnak a munkák a Petőfi-szigeten, amiért köszönet illeti a körülbelül 1000 önkéntesüket (diákokat, sportolókat, felnőtteket), a katasztrófavédelmi szakembereket, a vállalkozókat, az önkormányzati cégek és a hivatal dolgozóit. A sziget lezárták, ott holnap már csak a szakemberek dolgozhatnak.

Fotó: Kristó Judit Fotó: Kristó Judit
Fotó: Kristó Judit

Az épületen két árvízvédelmi kapu is található, van egy elsődleges és egy másodlagos is, ezek 2013-ban épültek – mutatta be a Parlament árvízvédelmi kapuit Horváth Gábor, az Országház gépész művezetője.

Az egyik kapu 8,5 méter hosszú és 3,5 méter magas acélszerkezetből áll. Egy hat milliméter vastagságú acéllemezen vannak 140 milliméteres gerendák. Ezt, a nagyobb kaput kézzel szokták behúzni árvíz esetén, majd leemelik a görgőről és csavarokkal nekifeszítik egy U-alakú gumiszerkezetnek, ami az autók gumi tömítéséhez hasonlít. A biztonság kedvéért azért ott van a másodlagos alumínium kapu is, ha valahol mégis beszivárogna a víz.

Meghökkentő látvány fogadta azokat, akik a napokban elmentek a budai vagy a pesti rakpartra. A Duna vízállása csütörtökön délután 780 centiméter magasan van, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint egy méterre van a szombaton várható 850 centiméteres tetőzéstől. Napközben fotósaink végigmentek a folyó pesti és budai oldalán, hogy megörökítsék a kiöntött partszakaszok látványát. Elárasztott Vigadó téri kikötő, lábukat a Dunában áztató emberek és homokzsákok mindenhol – fotósaink képeit a nem mindennapi látványról ebben a cikkben tudja megnézni.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Árvíz esetén fel vagyunk készülve a rendkívüli és váratlan helyzetekre, de erre még mi sem számítottunk” – írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében a Fővárosi Vízművek, miután előző éjjel megrongálták a Halászteleknél kialakított árvízvédelmi rendszert, és a murva egy részét ellopták. A történtek miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek.

A vízművek most biztonsági őröket irányít át az érintett területre, és újraépítik a védelmi rendszer azon részét, amelyet a tolvajok az éjjel tönkretettek.

A MÁV-HÉV több kővel megrakott teherkocsival, azaz 400 tonna tömeggel terheli le az alagút „U” keretszerkezetét, hogy biztosítsa a felúszás elleni védelmet – számolt be a MÁV.

A H5-ös (szentendrei) HÉV Batthyány téri és Margit híd alagúti megállóit, valamint a HÉV-alagutat a Duna partján már szerdán lezárták. A HÉV-ek a Margit híd, budai hídfő felszíni megállóhelyétől járnak, a megszokottnál valamivel ritkábban. A vízszint emelkedése miatt elképzelhető, hogy csütörtök este vagy pénteken napközben le kell majd zárni a teljes Batthyány téri aluljárót is, ebben az esetben a 2-es metró is csak áthalad majd a megállón.

Fotó: Rizsavi Tamás / MÁV
Fotó: Rizsavi Tamás / MÁV

A BKK közlése szerint az árvízi védekezés miatt lezárták a Pók utcát a Szentendrei út és a Duna között, emiatt kell terelni a 106-os autóbuszjáratot. Ezen az útszakaszon tartós lezárásra kell számítani, ugyanis az út mellett húzódó, Dunába torkolló Aranyhegyi patak elárasztja az úttestet.

A forgalomkorlátozás miatt a 106-os autóbusz nem érinti a Nánási út, a Silvanus sétány, a Pók utca és az Aquincum H megállót, ellenben megáll a 34-es és a 134-es autóbusz Aquincum H megállójában. Péntektől egyébként lezárják a 2-es metró Batthyány téri állomását, és a 19-es és a 41-es villamosok közlekedésében is változásra kell számítani, a 226-os busz pedig a Margit-sziget lezárása miatt nem közlekedik a hétvégén. Az összes lezárásról és járatmódosításról ide kattintva lehet olvasni.

A ciklon távozása után az elmúlt egy-másfél napban már sehol nem volt jelentős csapadék a vízgyűjtőkön, így a Duna felsőbb szakaszain már lassú apadás zajlik. Jelenleg azon árhullám halad lefelé a folyón, amit a korábbi rendkívüli esőmennyiség indított el – írja csütörtök délutáni közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Duna csütörtök napközben Nagybajcsnál már tetőzés közeli szinten volt.

Pénteken reggel várhatóan Komáromnál, este pedig Esztergomban tetőzik a folyó. A budapesti tetőzés az előrejelzések szerint szombatra várható. A szintén áradó Lajta Mosonmagyaróvárnál feltehetőleg pénteken, a nap első felében éri el a tetőzést, a valaha mért legmagasabb értéket megközelítő vízállással.

Az árhullámmal veszélyeztetett területek állami védvonalain a vízügyi igazgatóságok végzik a védekezést. Az országban 41 település, valamint a főváros hét szakaszon – köztük a kihívást jelentő Margitszigeten – önállóan védekezik, de a vízügyes szakemberek műszaki irányítóként ott is jelen vannak. A főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a gátak állapotának védelmében ne menjenek a töltésekre fotózni-nézelődni, kerüljék a „katasztrófaturista” viselkedést.

A közbeszédet napok óta tematizáló árvizet, és annak hatásait aligha kell bemutatni bárkinek ezen a ponton, a jelek szerint azonban van egy olyan aspektusa is, amiről eddig kevesebb szó esett. Ez pedig az, hogy errefelé viszonylag ritkán látott állatok tűntek fel miatta Budapest kellős közepén az elmúlt napokban.

Egy olvasónk például küldött egy képet erről a nehezen meghatározható kígyóról, ami valószínűleg egy sikló (esetleg egy vipera) lehet – ha ön esetleg felismeri az állatot, mindenképpen írja meg nekünk!

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

De kaptunk képet egy mocsári teknősről is, ami a magas vízállásnak köszönhetően a Lánchíd lejáratánál héderelt, aztán elúszott.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az óbudai önkormányzat pedig eközben arról adott hírt, hogy a Csillaghegyen patkányokat észleltek, és emiatt már intézkedik is a Fővárosi Önkormányzat szakcége. Mint írták, a levonuló árhullám miatt a szokásosnál nagyobb számban fordulhatnak elő patkányok.

Fotó: Kárpáti Márton / Telex
Fotó: Kárpáti Márton / Telex

A jelek szerint vicces kedvében érkezett a lengyel miniszterelnök az ország árvízvédelmi válságstábjának csütörtök reggeli ülésére, annak ellenére ugyanis, hogy a Közép-Európára lecsapó Boris három lengyel régiót is nagyon súlyosan érintett, Tusk nem átallotta elég rendhagyó módon bejelenteni, hogy Németország is felajánlotta, katonákkal segít az árvíz elleni védekezésben.

„Ha valaki német katonákat lát, ne ijedjen meg, segíteni jöttek”

– mondta a helyi lapok beszámolói alapján faarccal Tusk, félreérthetetlenül utalva ezzel arra, amikor szinte pontosan 85 éve a náci Németország lerohanta Lengyelországot, kirobbantva ezzel a második világháborút.

Tusk hozzátette, hogy amerikai katonák eddig is segítettek az érintett régiókban, és Törökország is jelezte, hogy hajlandó ugyanilyen segítséget nyújtani, és hangsúlyozta, hogy csak észszerű keretek között fogadják el az ilyen felajánlásokat.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Wrocławban még nem hárult el minden veszély, és elmondta, elfogtak egy embert, aki katonának öltözve terjesztette az álhírt, hogy fel fogják robbantani a gátakat. Mint mondta, természetesen senki nem fog felrobbantani semmit.

A közép-európai pusztítás után már szerdán Olaszország felé vette az irányt a magyarországi árvízért is felelős ciklon, ennek pedig mára meg is lett a hatása. Az ország északi részén található Emilia-Romagna régióban az elmúlt 48 órában helyenként 400 milliméter csapadék esett, emiatt pedig több folyó is kiöntött a medréből, és több helyen voltak földcsuszamlások is.

A helyi beszámolók szerint több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, a régió elnöke, Irene Priolo pedig arról beszélt, hogy több helyen az eddig mért legmagasabb vízállást is meghaladta az áradás. Sok helyen a vasúti közlekedést is le kellett állítani, a jelenlegi információk szerint viszont egyelőre senki nem tűnt el, vagy halt meg az áradások miatt.

Miután szerdán kora reggel megnézte a Lajtát, és arra jutott, hogy jól indul a nap, csütörtökön is folytatta az árvízkontentet Nagy István agrárminiszter, aki a buzgárok elfogása mellett arról posztolt videót, hogy rengeteg árvízvédelmi beruházás valósult meg a Szigetközben a 2013-as, történelmi árvíz óta.

A miniszter szerint „a 2013-as történelmi árvíz óta olyan fejlesztések valósultak meg, amelyek az ár elleni védekezésben eddig soha nem látott biztonságot garantálnak az itt élők számára”, beleértve ebbe mindent a gátak megerősítésétől a vízgazdálkodási rehabilitációig. Szerinte ezek a beruházások nemcsak a természeti erőkkel szembeni védekezést szolgálják, hanem a helyi gazdaság és a lakosság jövőjét is biztosítják.

Az Időkép.hu egyik kamerája a Hotel Victoria tetejéről mutatja a Lánchidat, a tegnap déli és ma déli képekből csináltunk egy gifet – az internet kezdetén mocorgó képre akarták magyarítani ezt a formátumot –, ami így jól mutatja, mekkora víztömeg érkezett egy nap alatt a fővárosba:

Forrás: Időkép / Telex
Forrás: Időkép / Telex

Elsőre nem hangzik túl logikusnak, hogy az embereket arra buzdítják, menjenek oda kirándulni, ahol éppen a legrosszabb az árvízhelyzet. A Lengyel Idegenforgalmi Szervezet és az Alsó-Sziléziai Idegenforgalmi Szervezet viszont mégis ezt ajánlja, miután Alsó-Szilézia, Opole régió és Szilézia is áldozatul esett az esőzésnek és emiatt minden segítségre szükségük van.

A közös felhívásuk alapján a víz Kłodzko, Jelenia Góra, Lądek Zdrój és Głuchołazy városokban okozta a leghatalmasabb károkat, míg Wrocławban a helyzet stabil, ott az 1997-es árvíz után felkészülten várják a nagyobb árhullámot. Mint írják, jelenleg az emberek úgy tudnak a legtöbbet segíteni, ha nem elkerülik a régiót, hanem pont hogy odamennek, és meglátogatják például Wrocławot, a Książ- vagy a Łomnica-kastélyt, vagy elmennek kirándulni az Óriás-hegységbe.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Magyar Közút tájékoztatása szerint csütörtök reggel Vác környékén több szakaszon is le kellett zárni a 2-es főutat, amelynek sződligeti szakaszát már éjszaka elöntötte a Duna vize. A Sződliget és Vác közötti szakasznál így teljes útzár van érvényben, Juhász Béla polgármester pedig már szerdán jelezte, hogy csütörtök reggel megkezdik a mobilgát építését az úton. Ez meg is történt, így néz ki most az út:

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke egy ötperces videóban jelentette be csütörtök délelőtt, hogy a párt közössége adománygyűjtést és SOS segélyvonalat indít az árvíz károsultjai számára. Csütörtökön a kormány is bejelentette, hogy ingyenesen hívható árvízvonalat indít, ahol a bajba jutottak mellett azok is jelentkezhetnek, akik segíteni szeretnének.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Duna jelenleg 771 centiméteren áll Budapestnél, a tetőzést jelenleg szombatra várják 850 centiméteren. A mai napon érkezik képes beszámolónk a belvárosi árvízhelyzetről!

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Szentendrei-szigeten található Kisorosziba már nem lehet bejutni közúton, de fotósunk korábban jelentette, hogy a településen nem aggódják túl a helyzetet. Elvégre a helyiek a 2013-as árvíz után fekete öves árvízkezelők, az előrejelzések alapján pedig az akkorinál kisebb lesz a vízállás, pár utca kerülhet majd veszélybe. Az ottani helyzetről bővebben itt írtunk, csütörtök reggel pedig Orbán Viktor is személyesen tekintette meg a helyi védekezést.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI

A kormány közlése szerint ezzel az intézkedéssel is segítik az árvízi védekezésben résztvevők munkáját.

Orbán Viktor a reggeli árvízinfón már jelezte, hogy a kormány ingyenesen hívható árvízvonalat indított, amit lehet hívni, ha valaki bajt észlel, vagy munkára szeretne jelentkezni. A kormány a Facebook-oldalán megosztotta a számot, de az egyszerűség kedvéért ide is másoljuk:

06-80/204-240.

A poszt írásakor éppen 771 cm a Duna vízszintje a fővárosban.

Fotó: Mohai Fanni
Fotó: Mohai Fanni

A kormány csütörtök reggeli posztja szerint legtöbb helyen már víz alatt vannak a rakpartok, de továbbra is az a mondás, hogy a valaha mért legnagyobb dunai vízállást nem lépi túl az idei árvíz. Budapest mondjuk elméletileg még ekkor is biztonságban lenne, mert 900 centiig ki lettek építve a védvonalak.


Csütörtökön ismét sajtótájékoztatót tartott az árvízvédelmi operatív törzs ülése után a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében Orbán Viktor kormányfő. Az első ilyet szerdán tartotta meg a miniszterelnök, az ezekre kiküldött meghívókon azonban hiába kereste volna bárki a nevét, ezekből ugyanis nem lehetett megtudni, hogy ő maga fog beszélni az árvízhelyzet legfrissebb fejleményeiről. Pedig ez az elmúlt napok fényében azért egyáltalán nem volt magától értetődő. Bővebb cikkünk a témában ide kattintva olvasható.

Olvasónk információi szerint Verőcén a támfal jól tartja magát, a strandi büféken kívül nem öntött el semmit eddig a víz. Teljes az útzár a 12-es főúton Vác és Verőce között, a forgalmat Katalinpuszta felé terelik, onnan még el lehet érni a települést.

Fotó: Olvasónk, Attila / Telex Fotó: Olvasónk, Attila / Telex
Fotó: Olvasónk, Attila / Telex

A Szentendrei-szigeten található Kisorosziba már nem lehet bejutni közúton, a Tahitótfaluból a településre vezető utat szerdán lezárták. A 11-es főút Dunabogdány felé vezető szakaszán folyamatosan védekeznek, katonák is építik a gátat.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!