Orbán Viktor: A magyarok kitanulták a védekezést, pontosan tudják, hogy mit és hogyan kell tenni

2024. szeptember 19. – 08:08

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök reggel ismét sajtótájékoztatót tartott az árvízvédelemre létrehozott operatív törzs ülése után Orbán Viktor, aki a legfontosabb fejleményekről beszélt. A miniszterelnök szerint az ország a helyzet komolysága mellett is biztonságban van, és hacsak nem történik valami váratlan, a vizet mederben tudják tartani, és jövő hét közepéig az árhullám elhagyja az országot. Emellett bejelentette, hogy nyitottak egy ingyenes árvízvonalat.

Orbán azzal kezdte, hogy a mai tetőzési helyszín Mosonmagyaróvár környékén lehet, nagyjából 50 kilométerre Dévénytől, ebből jól látszik, hogy milyen tempóban halad a víz déli irányba. A másodfokú védelem alatt álló területek hosszát 33, a harmadfokú védelem alatt álló területek hosszát 3 kilométerrel növelték meg, a rendkívül készültséget pedig 37 kilométeren, a Lajta miatt kellett elrendelni. Így összesen 70 kilométerrel emelték meg a védelem alatt álló területek hosszát.

A vízügy elég pontosan meg tudja határozni, hogy hol, milyen szinten tetőzik a Duna, kisebb, néhány centis korrekciókra van szükség, így a korábbi előrejelzések továbbra is mérvadónak tekinthetőek, mondta Orbán. Továbbra is úgy tűnik, hogy a jövő hét közepén hagyja el az országot a tetőzés déli irányba, Budapesten pedig szombaton tetőzhet a Duna. A miniszterelnök szerint a magas vízállással szembeni védekezés jól működik, de a lassú apadás is problémát jelenthet, mert ilyenkor még számos dolog tudja megbontani a gátakat.

A lassú apadás mellett az is fontos tapasztalat Ausztriából, hogy a következő egy hétben nem várható eső, így remélhetőleg nem kap utánpótlást az árvíz, és az elvonulás végleges lehet majd.

Orbán elmondta, jó döntés volt a Lajtánál a szükségtározó megnyitása, a várakozásoknak megfelelően csökkentette a vízszintet ez az intézkedés. A budapesti védművekről is beszámolt, amelyek Karácsony Gergely tájékoztatása szerint mindenhol kiépültek 900 centis magasságra, mint mondta, a főváros védelme megoldott, a legérzékenyebb részeken is hatékonyan védekeznek. A Dunakanyar kritikus pontjain is közel százszázalékosra tornázták fel a védekezés készültségi fokát.

Számok tekintetében további 200 főt mozgósítottak a vízügyi szakembereknél és a katonáknál is, a rendőröknél újabb 130 főt, a rendészeti hallgatók létszámát 53-mal emelték, az elítéltek számát is feltornázták, és úgy látja, hogy zsáktöltésre további erőket fognak mozgósítani a börtönökből. Összesen a hivatásos állományból tegnap 4392-en dolgoztak, ma már 5328-an. Önkéntesből is sok van, az emberek rendezetten jelentkeznek erre, szerinte úgy tűnik, hogy a magyarok kitanulták a védekezést, pontosan tudják, hogy mit és hogyan kell tenni. Tegnapról mára virradóra 130 ezer homokzsákot töltöttek meg az önkéntesek.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nyitottak egy ingyenes árvízvonalat, ha valaki bajt észlel, vagy munkára szeretne jelentkezni, azt itt lehet majd megtenni. Az ország a helyzet komolysága mellett is biztonságban van, az önkéntesek miatt jelentős tartalékok is vannak, és hacsak nem történik valami váratlan, akkor a vizet mederben tudják tartani, és jövő hét közepéig az árhullám elhagyja az országot. A helyzet továbbra is komoly, de a védekezés színvonala bizakodásra ad okot, kifejezetten optimista – értékelt Orbán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!