Komáromnál várhatóan péntek reggel, Esztergomnál péntek este tetőzik a Duna

2024. szeptember 19. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

A ciklon távozása után az elmúlt egy-másfél napban már sehol nem volt jelentős csapadék a vízgyűjtőkön, így a Duna felsőbb szakaszain már lassú apadás zajlik. Jelenleg azon árhullám halad lefelé a folyón, amit a korábbi rendkívüli esőmennyiség indított el – írja csütörtök délutáni közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Duna csütörtök napközben Nagybajcsnál már tetőzés közeli szinten volt.

Pénteken reggel várhatóan Komáromnál, este pedig Esztergomban tetőzik a folyó. A budapesti tetőzés az előrejelzések szerint szombatra várható. A szintén áradó Lajta Mosonmagyaróvárnál feltehetőleg pénteken, a nap első felében éri el a tetőzést, a valaha mért legmagasabb értéket megközelítő vízállással.

Az árhullámmal veszélyeztetett területek állami védvonalain a vízügyi igazgatóságok végzik a védekezést. Az országban 41 település, valamint a főváros hét szakaszon – köztük a kihívást jelentő Margitszigeten – önállóan védekezik, de a vízügyes szakemberek műszaki irányítóként ott is jelen vannak. A főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a gátak állapotának védelmében ne menjenek a töltésekre fotózni-nézelődni, kerüljék a „katasztrófaturista” viselkedést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!