Kormányszóvivő: Az nem penész volt a kórház konyhájában, csak zsírra szállt por

2024. augusztus 22. – 10:10

frissítve

Kormányszóvivő: Az nem penész volt a kórház konyhájában, csak zsírra szállt por
Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. augusztus 22-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány hét nyári szünet után kezdődik a Kormányinfó a miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergellyel a kormányszóvivő, Vitályos Eszter jelenlétében.

A Magyar Orvosi Kamara szerint 100 miliárdos kiigazításra lenne szükség, részben a 200 milliárdos kórházi tartozás rendezésére. Gulyás szerint azonban ezt a kormány rendezte a nyáron. A Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium megállapodott arról, hogy havonta 12 milliárdot biztosítsanak a tartozásokra, így jelentős kórházi adósság a jövőben nem fog kialakulni, a jelenlegi rendszer működik – vélte a miniszter, aki elmondta, hogy a kormány szerint van helye a magánellátásnak az egészségügyben Magyarországon, de azt az államitól külön kell választani.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Gulyás Gergely jónak értékeli az operatív törzs augusztus 20-i munkáját azután is, hogy az operatív törzs csak nagyon soká tudott döntést hozni arról, hogy megtartják-e a tűzijátékot. Miután úgy döntöttek, hogy a tervek szerint lesz tűzijáték, azt egy órával el kellett tolni, mert mégis megérkezett a vihar.

Minden évben nehéz helyzet alakulhat ki augusztus 20-án, most is ez történt: „ezt korábban volt, hogy rosszul kezelték, de most jól kezelték” – fogalmazott Gulyás. Szerinte „bravúros volt” a megoldás.

„Nagyon nagy kisebbsége magyar az érintetteknek, hiszen többségük nem menekültstátuszban van, hanem magyar állampolgár” – mondta Gulyás az ATV kérdésére a Kormányinfón. Az állítás elsiklik afelett, hogy magyar állampolgárok is legalább a menedékesnek megfelelő ellátást kaptak, ha Kárpátaljáról érkezve azt igényelték.

„Nem azt állítom, hogy nincs közöttük egyetlenegy magyar család sem, de azt igen, hogy amilyen intézkedéseket meghoztunk, azok összhangban állnak a cseh, a lengyel, a román intézkedésekkel, hiszen ők is korlátozták a menekültellátási gyakorlatot.”

„Itt kialakult egy olyan gyakorlat, hogy négyezer ember úgy élt a magyar állam pénzén, hogy eközben munkát nem vállaltak. Azt, hogy Magyarországon nem lehet munkát találni, ez nem igaz, aki akar, az tud dolgozni” – mondta Gulyás.

„Ehhez képest egy évben elköltöttünk 10 milliárd forintot, hogy munkaképes embereket is elszállásoljunk.”

„Ami a gyermekeket illeti, Kocson a Máltai Szeretetszolgálattal felvettük a kapcsolatot, így biztonságban, fedél alatt töltötték az éjszakát” – mondta Gulyás. Igaz, nem a kocsi szállás az egyetlen, amely nem vállalhatja az ellátást a továbbiakban, országszerte szűntek meg ilyen pontok, a kormányrendelet 2-3 ezer embert is érinthet.

A Komárom-Esztergom vármegyei Kocson szerdán kialakult helyzetről itt láthatja videónkat.

„Az a B terv, ami most van” – mondta Gulyás arról, hogy mi lesz, ha Donald Trumpot nem választják meg az idei amerikai elnökválasztáson. A miniszter kifejtette, hogy eddig is együtt tudtak működni Amerikával.

„A B terv az, amiben élünk. Mi azt szeretnénk, hogy ha egy A terv jönne” – tette hozzá Gulyás, aki nemcsak Magyarországgal barátibb Amerikát akar, hanem azt is, hogy Trump véget vessen a háborúnak. „Az amerikai elnök ma a világban az, akinek hatalma van arra, hogy ezt megtegye” – mondta Gulyás.

Kétszázalékos gazdasági növekedésre számít Gulyás Gergely, amivel szerinte Magyarország az EU első harmadában lesz, bár még jobb lenne, ha a növekedés magasabb lehetne.

„Ez is mutatja, hogy a nyári uborkaszezonban olyan sok téma nincsen” – mondta Gulyás Gergely arról, hogy a sajtó foglalkozott azzal, hogy a tervek szerint keresztet akarnak rakni a Gellért-hegyi Szabadság-szoborra.

Gulyás nem ért egyet azokkal, akik kritizálják a tervet, mert „a szobor maga érintetlen, a talapzat pedig eddig sem volt érintetlen” – magyarázta. Gulyás példának hozta, hogy ott korábban volt szovjet katona is, amivel az orosz elnyomóknak köszöntük meg az elnyomást, így szerinte a kereszt aztán végképp nem sért meg senkit.

Gulyás elmondta, hogy ő a konkrét esetben és általánosan is keresztpárti.

„Mi úgy látjuk, hogy ma az divat, hogy Ukrajna mellett kell kiállni. Ebben még megértőek is vagyunk, hiszen Ukrajna egy megtámadott ország” – mondta a miniszter, nem említve, ki támadta meg a szomszédos országot.

Gulyás szerint azonban Ukrajna „nem tehet meg mindent”, nem akadályozhatja a gázszállítást, nem lehetetleníti el az infrastruktúrát, ez ellen kritikával kell fellépni. Magyarország szerint – ahogy azt Gulyás korábban mondta – Ukrajna zsarolja Magyarországot az orosz gáz tranzitjának megnehezítésével.

Egy másik kérdésre elmondta a közéleti viták hiányával kapcsolatban: „Azt látjuk, hogy Dobrev Klára és Magyar Péter megfutamodik a vita elől” – Gulyás szerint ez az akadálya annak, hogy kormánypártiak nem vitatkoznak nyilvánosan ellenzéki politikusokkal, nem pedig az az akadály, hogy ilyen fórumok létre sem jönnek.

Az Európai Bíróság döntésével kapcsolatban Gulyás elmondta: „Brüsszel mindenáron azt akarja kikényszeríteni, hogy beengedjük a migránsokat.”

A tranzitzóna hazai gyakorlatát az EU átvette, „ehhez képest ugyanezért a gyakorlatért Magyarországot elmarasztalták és jelentős bírsággal sújtják” – mondta a miniszter.

Szerinte „a külső schengeni határok védelme nem csupán magyar ügy, hanem Európa egészének fontos, ehhez képest azt látjuk, hogy szemben más országokkal, Magyarország nem kap forrásokat a határvédelemre”.

A kormány ezért megvizsgálja, hogy „a költségek egy részét perben hogyan tudjuk az Európai Bizottsággal szemben érvényesíteni”.

Gulyás szerint ha olyan rendszerre kényszerül a döntés nyomán Magyarország, amelyben nem tarthatja fel a migránsokat, akkor „minden migránsnak felajánljuk, hogy Brüsszelbe szállítjuk őket”.

„Egyirányú jegyet biztosítunk mindenkinek, ha az EU lehetetlenné teszi, hogy a külső határon megállítsuk a migrációt.”

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„A baloldal tele van korrupciós ügyekkel” – mondta Gulyás Gergely az óbudai korrupciós botrányról. Gulyás szerint az látszik, hogy az ellenzéki pártok nem vonták meg a bizalmukat Kiss Lászlótól. „Egy olyan embert választottak meg polgármesternek, akivel szemben ilyen súlyos korrupciós vád felmerülhet” – összegezte véleményét Gulyás.

Gulyást az MTVA és az Origo is erről kezdte faggatni, de Gulyás azt mondta, hogy illetéktelennek érzi magát az erre vonatkozó kérdések megválaszolásában. „A választásoknak tétje és következménye van. A következmény az, hogy bizonytalanság van Óbudán” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy az ügy érinthet-e országgyűlési képviselőt vagy Karácsony Gergely főpolgármestert, a miniszter azt mondta: ez az ügy jelenleg az óbudai önkormányzatot érinti.

„Bár Brüsszeltől sem Magyarország, sem Szlovákia nem kapott semmilyen támogatást (…) mégis sikerült az elmúlt hetek munkájával előrelépni” – mondta Gulyás Gergely, aki hozzátette, hogy a Mollal együtt tárgyalnak a kőolajbeszerzés miatt.

Júliusban derült ki, hogy a Barátság kőolajvezeték leállása után az orosz Lukoil nem szállít Ukrajnán keresztül Magyarországra olajat. Megoldást kell találni, hogy a kőolajtranzit blokkolása ne következzen be, tette hozzá Gulyás.

„Költségesebb lesz a szállítás és a kockázat is a Molé az orosz–ukrán határtól, de van megoldás.”

A Magyar Államkincstár holnaptól utalja 1,1 millió családnak a szeptemberben esedékes családtámogatást – közölte Vitályos Eszter.

A most kezdődő tanévben is ingyenesek lesznek a tankönyvek – 13 millió tankönyvet és oktatási segédeszközt szállítanak ki az iskolákba.

  • Az önkormányzatokon keresztül biztosítják a nagycsaládosoknak, a tartósan beteg vagy fogyatékkal élők gyermeket nevelő családoknak a kedvezményes vagy ingyenes iskolai étkeztetést.
  • 5–12. évfolyamban félmillió tabletet adtak át a diákoknak.
  • A kormányszóvivő szerint folyik az iskolafejlesztés. 31 új iskola és egy óvodafejlesztés zajlik.
  • Fennmarad a családbarát adórendszer, amely eddig már „4500 milliárd forint többletjövedelmet hagyott a családoknál” – mondta a kormányszóvivő.
  • 6,5 milliárd forint vizsgadíjat igényelhettek vissza a diákok a sikeres nyelvvizsga után.

Szerdán ülésezett a kormány, amely áttekintette az évkezdést: Gulyás arról beszélt, hogy a kormány a vállalásoknak ígérten folytatja a pedagógusok béremelési programját, 2025-ben a diplomás átlagbér bruttó 1 millió 25 ezer forint lesz Gulyás szerint. A pedagógusátlagbérek jövőre 820 ezer forintra emelkednek.

Gulyás hozzátette, az optimista becslések szerint a ciklus végére az 1 millió forintot is meg fogja haladni az átlag-pedagógusbér. Ez pénzügyi megbecsülés, de „szükség van szakmai megbecsülésre is”.

Legutóbb július 26-án tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő jelenlétében. A miniszter beszélt az eddigi legnagyobb, egymilliárd eurós kínai hitelről, amelyről azt sem tudni, mire vette fel a kormány. A légi közlekedés helyzetéről és a járatkésésekről – amelyek Európa-szerte gondokat okoztak, részben a németországi futball-Eb miatt – azt mondta Gulyás miniszter, hogy addig büntetik a légitársaságokat, amíg azok nem járnak pontosabban. A kórházi klímák helyzete szerinte nem olyan rossz, csak egy százalékuk hibásodott meg.

A nyári szünet miatt hosszabb idő telt el a legutóbbi kormányinfó óta, időközben

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!