Véget ért az augusztus 20-i tűzijáték

2024. augusztus 20. – 09:57

frissítve

Véget ért az augusztus 20-i tűzijáték
A drónnal készült felvételen tűzijáték Budapesten az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepén 2024. augusztus 20-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • A HungaroMet kiadta a riasztást, heves zápor-zivatar várható Budapesten. Kovács Zoltán az augusztus 20-i rendezvények lebonyolítását felügyelő operatív törzs vezetője azt írta, kedvezőnek látják az időjárást, megtartják az esti tűzijátékot;
  • Az eredetileg tervezett este 9-es időpont helyett a megérkező zivatar miatt este 10-re halasztották a tűzijátékozást;
  • A legmagasabb állami kitüntetést is megkapta a Nobel-díjas Krausz Ferenc augusztus 20-a alkalmából;
  • Drága augusztus 20-a az országban, kétezer forintért adnak limonádét és lángost Budapesten, de végül nagy nehezen megtaláltuk a 380 forintos sört is.
  • Eközben az államalapítás ünnepén tesz utcára több ezer kárpátaljai menekültet a magyar állam;
  • Lukasenko pedig gratulált Orbán Viktornak augusztus 20-a alkalmából. Antony Blinken külügyminiszter is kiadott egy ünnepi közleményt, amiben azt írta: reméli, hogy „ezen a napon az Egyesült Államok és Magyarország közötti szorosabb, a demokratikus értékekben, a közös biztonságban és a jólétben gyökerező kapcsolat kialakításán tudnak dolgozni.”

Véget ért a tűzijáték, az eső nem mosta el. Tapsolnak az emberek, és távoznak.

„Ez nagyon gyér volt. Tavaly ezerszer jobb volt” – konstatálja egy fiatal fiúcsoport. Mások szerint viszont nagyszerű volt a 40 perces produkció.

Megindulnak haza a nézők a tűzijáték után – Fotó: Presinszky Judit / Telex
Megindulnak haza a nézők a tűzijáték után – Fotó: Presinszky Judit / Telex


Lapunk nem reprezentatív felmérése alapján kutyák és macskák egyaránt bujkáltak a tűzijáték alatt. Ellenben akadt olyan is, aki pont hogy élvezte: kollégánk kutyáját például le sem lehetett rakni a kézből, mert nézni akarta a tűzijátékot. Macskák közül nálunk nem akadt olyan, aki élvezte volna, csak olyan, aki még a kajáját is otthagyta, hogy elmeneküljön.

Telexes kutya élvezi, telexes macska nem élvezi a műsort – Fotó: Telex Telexes kutya élvezi, telexes macska nem élvezi a műsort – Fotó: Telex
Telexes kutya élvezi, telexes macska nem élvezi a műsort – Fotó: Telex

Idén a Duna közvetítette élőben a tűzijátékot, Facebookon bárki visszanézheti, aki lemaradt róla, vagy valamiért megnézné még egyszer, ide kattintva megteheti.

„Hálááás a szívünk, zengje az örömünk, szép Magyaroország éédes hazááánk!” – csendült fel kézenfekvően az augusztus 20-i tűzijáték alatt az István, a királyból Szent István megkoronázási jeleneténél – aki akkor persze még nem volt szent, csak 83 évvel később.

A zene Szörényi Leventéé, a szöveg Bródy Jánosé. Utóbbiról Orbán Viktor a TikTokon épp a közelmúltban mondta el, hogy bizony-bizony messze elmarad a kedveltségi listáján Kovács Ákos mögött.

A csodaszarvas mondája után kékre vált az Erzsébet híd, majd narancssárgára, végül trikolórrá színeződött a Bálna. Isten úgynevezett ostora és az Erdélyországról szóló történetek után újabb tűzijáték jött:

Fotó: Nyilas Gergely / Telex; Presinszky Judit / Telex; Duna TV Fotó: Nyilas Gergely / Telex; Presinszky Judit / Telex; Duna TV
Fotó: Nyilas Gergely / Telex; Presinszky Judit / Telex; Duna TV
Fotó: Nyilas Gergely / Telex; Presinszky Judit / Telex; Duna TV

„Így nézett ki a tűzijáték előtt félórával a XI. kerület, 3 kilométerre a rakpartoktól, ahol több százezer ember zsúfolódott össze, mert hallgatott a kormány operatív törzsére – írta Magyar Péter a Facebookon. – És közben percenként 6-7-szer villámlott Budapesten. De az állampárt vezetői ünnepelni akartak…”

Magyar képeket is töltött fel a kidőlt fákról.

„20:35-kor miközben már a belváros felett járt a vihar, bemondták, hogy időben kezdődik a tűzijáték, majd 5 perccel később bemondták, hogy elhalasztják és mindenki húzódjon fedett helyre…” – tette hozzá.

Este tízkor, egy órával a tervezett kezdés után megkezdődött az augusztus 20-i tűzijáték. Az eső alábbhagyott, elállt, a tömegek kivárták.

Hunor és Magor történetével indul a produkció, akik a csodaszarvas nyomába eredtek.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

A helyszínen is bemondták, illetve Kovács Zoltán a Facebookon is megerősítette, hogy este 10-kor biztosan lesz tűzijáték. A Jászai Mari téren újra érkeznek az emberek, egyre többen mennek a rakpart felé. Eső már nincs.

A később kezdődő tűzijáték miatt elcsúsztatta a MÁV az ünnepi mentesítő járatok indulásának időpontját. Az új menetrend szerint

  • a Nyugati pályaudvarról 22:35-kor Szolnokra induló Z50-es vonat (2698) 60 perces késéssel, 23:35-kor fog indulni
  • a Nyugati pályaudvarról 22:37-kor Szobra induló S70-es vonat (2408) 60 perces késéssel, 23:37-kor fog indulni
  • a Nyugati pályaudvaról 23:05-kor Vácra induló S71-es vonat (2598) 30 perces késéssel, 23:35-kor fog indulni
  • a Nyugati pályaudvarról 23:15-kor Esztergomba induló S72-es vonat (2188) 15 perces késéssel, 23:30-kor fog indulni
  • a Nyugati pályaudvarról 23:00-kor Szegedre induló gyorsvonat (17008) 45 perces késéssel, 23:45-kor fog indulni.
Várakozók a Jászai Mari térnél – Fotó: Presinszky Judit / Telex Várakozók a Jászai Mari térnél – Fotó: Presinszky Judit / Telex
Várakozók a Jászai Mari térnél – Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

De vannak olyanok is, akik vattacukorra is várnak:

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Szent István-renddel tüntette ki a köztársasági elnök Krausz Ferenc fizikust. A Nobel-díjas tudós a protokollnak megfelelően állt Sulyok Tamás elé, aki viszont szokatlan intenzitással rázott kezet – vette észre a 444.hu. A gyors és a kézfogáshoz képest hosszan tartó mozgást produkáló államfői kezet végül Krausz Ferenc a másik kezével állította le (22:10-nél látható):

Tavaly a szintén Nobel-díjas Karikó Katalin kutató biológus vehette át a kitüntetést – ő még Novák Katalintól. Az az átadás nem volt ennyire megrázó.

Az Időkép radaros előrejelzése szerint a vihar nagyja 10-re elvonul Budapest felől, de marad azért csapadék a város felett.

Fotó: Időkép
Fotó: Időkép

A Windy előrejelzése kicsit borúlátóbb, eszerint este 10-kor még marad a vihar a rakpart környékén.

Fotó: Windy
Fotó: Windy

A HungaroMet előrejelzése szerint viszont 10-kor már nem lesz eső a fővárosban.

Fotó: HungaroMet
Fotó: HungaroMet
Fotó: HungaroMet
Fotó: HungaroMet

A II. kerület dombosabb részein dugók alakultak ki. A mérges autósok és a sűrű, kétirányú forgalom miatt beálltak az utcák, járdán parkolnak az autók. Sokan keresik a jó kilátású helyeket, bár ezek az utcák nem ennyi autóra vannak tervezve.

Eközben a metróaluljárókban is sok az ember, a Batthyány tér például így néz ki:

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az időjárás előrejelzés ellenére sokan kimentek a Jászai Mari térre tűzijátékot nézni. Miután az eső elcsendesedett, maradtak még sokan, azok a leginkább, akik nem akarták feladni helyüket az első sorban. Az élet kezd visszatérni az ünneplők között, a szervezők bekapcsolták a Petőfi rádiót is, hogy senki ne unatkozzon.

A híd mellett árulnak világítós lufit is, 2000 forint darabja, a lufit áruló kisfiú szerint ez „nagyon jó ár” neki. Egyelőre a helyszínen nemcsak a lufik világítanak, hanem az ég is: a villámlás még nem hagyott alább. Azok, akik maradtak, most állnak és várnak, esetleg a rakparton sétálnak, hogy elüssék az időt. A szervezők a helyszínen úgy fogalmaztak: „az időjárás megtréfált minket, de nem adjuk fel”.

A pesti rakpart Pozsonyi úti részén szellősen álldogálnak a nézelődők, de jó néhányan elindultak haza. Közben a környező utcákból folyamatosan érkeznek az emberek.

Fotó: Liptai Lívia / Telex
Fotó: Liptai Lívia / Telex

Magyar Péter a Facebookon azt írta: az operatív törzs presztízskérdésből életeket kockáztat a tűzijátékkal kapcsolatban.

„20 perccel a tűzijáték kezdete előtt fél Budapesten óriási vihar van. Az egész városban villámlik, több százezer ember vár a rakpartokon, de az állampárt ünnepelni akart” – írta a posztjában. „Időközben már a belvárost is elérte a vihar, amit legalább egy órája látni lehetett. 20 perccel a 15 milliárdos tűzijáték kezdete előtt halasztották el a kezdést egy órával, miközben már egy órája a város nagy részén villámlik és viharos szél van.”

Azzal zárta a posztot, hogy a Tisza Párt követeli a felelősök megnevezését.

8:45-kor rákezdett a 11. kerületben is az eső, igaz, egy órával, este 10-re halasztották a tűzijáték kezdetét, remélve, hogy addigra alábbhagy. És remélve, hogy a hidak alá, házak tövébe hűzódó tömeg addik kivár.

A kép egy kicsit lehangoló, már ha az ember nem az eső enyhítő hatására, hanem a tűzijáték gondtalan megtekintésére gondol:

A Margit híd közelében a helyszínen bemondták a szervezők, hogy este 10-re halasztják a tűzijátékot a kedvezőtlen időjárás miatt. Többen elindultak haza. Kovács Zoltán is megerősítette a Facebookon, hogy új időponttal készülnek a tűzijátékozásra.

Estére a pesti oldal belső kerületét is elkapta az eső. A Margit hidat lezárták, a tűzijáték miatt érkező tömeg végül a híd alá próbált behúzódni az eső elől. „Na, mondtam, hogy induljunk haza” – mondták a tömegben egymásnak.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Az alagútban máris tolakodás alakult ki, alig lehet kijutni rajta.

Miközben az operatív törzs szerint kedvező az időjárás, az I. kerületben zuhog:

A II. kerületben is szakad – jelentette kollégánk a helyszínről 20:33-kor.

Kicsit esett, aztán szemerkélt, majd elállt, aztán megint kicsit szemerkélni kezdett az eső Ferencváros középső részén.

Dübörög az ég a XIII. kerületben is, értelemszerűen a kettő között is, és nem állítható biztosra, hogy 9-ig nem eshet újra.

A Duna-parton állva is látni a folyamatos villámlást, a pesti oldalon egyelőre nem esik, legalábbis a XIII. kerület környékén.

Veszprém augusztus 20-i ünnepségén tette meg a város fideszes polgármestere, Porga Gyula Veszprém díszpolgárává Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési minisztert. Mint mondta, azért, mert Navracsics a város felújításának fontos szereplője volt az elmúlt években.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter átveszi a Veszprém Város Díszpolgára címet Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármestertől – Fotó: Katona Tibor / MTI
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter átveszi a Veszprém Város Díszpolgára címet Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármestertől – Fotó: Katona Tibor / MTI

A polgármester úgy fogalmazott: Navracsics Tibor munkásságával már régóta Veszprém díszpolgára, „de most már papírja is lesz róla”. Navracsics veszprémi születésű, volt a város országgyűlési képviselője is.

(MTI)

Kovács Zoltán az operatív törzs nevében írt arról, hogy egész nap intenzíven figyelték és óránként értékelték az időjárással kapcsolatos fejleményeket.

„A jelenlegi előrejelzés és tudásunk szerint szerint Budapest felett az esti órákban az időjárás kedvezően alakul, így a tervezett időpontban, 21 órakor megtartható a Szent István-napi ünnepi tűzijáték”

– írta Kovács. Hozzátette: ha az időjárás kedvezőtlenül alakul, az operatív törzs azonnal be fog avatkozni.

Az operatív törzs azután döntött így, hogy délutáni záporok és zivatarok miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a HungaroMet (a korábbi Országos Meteorológiai Szolgálat) augusztus 20-ra. Az előrejelzés korábban úgy szólt, hogy a rossz idő főleg az ország északnyugati, nyugati részét fogja érinti, így Pest megyét is. A zivatarok átmeneti viharos széllökéssel és intenzív csapadékkal, adott esetben jégesővel érkezhetnek, ami köztudottan viszonylag kevésbé alkalmas tűzijátékra, ezért is várt az operatív törzs a döntéssel.

A rossz időjárás miatt az augusztus 20-i körmenetet is lemondták.

A rossz időjárás miatt másképp zajlott a Szent Jobb-körmenet idén. A hagyomány szerint az államalapítás ünnepén körmenet indul a budapesti Szent István térről, miután vége a délután ötkor kezdődő szentmisének a Bazilikában. A közelgő zápor és zivatar miatt azonban idén a közös séta elmaradt, a körmenetet jelképesen, az épületben tartották meg, a szentmisét vezénylő püspökök csak a lépcsőkig mentek ki a Szent Jobbal.

A bizonytalan idő a szentmise programját is módosította. Ugyanis az eredeti tervek szerint a Bazilika előtti téren tartották volna, végül azonban az épületben tartották meg, a téren összegyűlt tömegek pedig a kivetítőkön követhették az ünnepi eseményt – amiről az élő közvetítést idekattintva lehet elérni. A Blikk azt írja, a Bazilikában Orbán Viktor miniszterelnök, Sulyok Tamás államfő és a volt köztársasági elnök, Áder János is megjelent.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepén tartott szentmisén a Szent István-bazilikában – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepén tartott szentmisén a Szent István-bazilikában – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatta be a Püspöki Kar tagjaival, szentbeszédet pedig Aurel Perca bukaresti érsek mondott.

Az időjárás miatt bizonytalanná vált az is, hogy lesz-e tűzijáték este Budapesten. Kovács Zoltán augusztus 20-i rendezvények lebonyolítását felügyelő operatív törzs vezetője Facebook-posztjában azt írta, mivel az esti időjárás még kérdéses, így a tűzijáték megtartásáról vagy elhalasztásáról később adnak tájékoztatást.

Az önkormányzat ünnepsége délután a városháza előtti zászlófelvonással kezdődött, az ünnepi műsor után Gál Béla tanár, a Radnóti Miklós Gimnázium korábbi igazgatója, Szeged díszpolgára mondott beszédet. (Gál Bélával a korábban készült, a hazai közoktatás helyzetéről szóló interjúnk itt olvasható). Gál Béla szerint István király egykori nagy álma azzal teljesült be, hogy hazánk húsz éve csatlakozott az Európai Unióhoz, így Magyarország már a Nyugathoz tartozik.

Gál Béla beszédet mond – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Gál Béla beszédet mond – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Végül Szent István intelmeinek alapos megfontolását ajánlotta. Ezután Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke megáldotta az új kenyeret, majd a népviseletbe öltözött hagyományőrzők a három kenyeret apró darabkákra vágták, és aki a közönség köréből kért, kaphatott egy nagy falatot. Népitánc-műsor következett, utána az önkormányzat és szegedi intézmények képviselői megkoszorúzták Szent István és Gizella Széchenyi téren álló szobrát.

„Szeretjük, de még inkább szeretnénk ezt a hazát szépnek és boldognak, szabadnak látni”

– mondta Magyar Péter a Tisza Párt első augusztus 20-i ünneplésén a Margit szigeten. Magyar arról is beszélt, hogy Orbán Viktor szerinte rossz vezető, mert elhagyta az országot a válsághelyzetben. Kritizálta a magyar egészségügy- és oktatási rendszert, illetve kifejtette, hogy Szent István nem olyan országot akart, mint ahová a mostani kormány viszi azt. Beszéde itt olvasható.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az államalapítás évfordulójának napján ünnepi közleményt adott ki Antony J. Blinken amerikai külügyminiszter, amiben azt írta, hogy reméli, „ezen a napon az Egyesült Államok és Magyarország közötti szorosabb, a demokratikus értékekben, a közös biztonságban és a jólétben gyökerező kapcsolat kialakításán tudnak dolgozni”.

A külügyminiszter arra is kitért, hogy hazánk 25 évvel ezelőtt csatlakozott a NATO-hoz. „Magyarországot a demokratikus jövő iránti elkötelezettsége miatt fogadták be a védelmi szövetségbe. Ezt az elkötelezettséget, akárcsak a népeink közötti mély kötelékeket, meg kell védeni, és ez kell képezze a Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolat alapját” – olvasható Blinken közleményében.

Nem feledkezett ám meg nemzetünk szülinapjáról az Európai Unió statisztikai intézete, az Eurostat sem, ami pár adattal kedveskedett a nagy napon. Infografikájukból kiderül, hogy 9,6 milliós nemzetünk adja az EU lakosságának 2,1 százalékát. Megtudhatjuk, hogy 20 480 euró/fő a lakosságarányos GDP, bruttó nemzeti össztermékünk pedig az EU 1,2 százalékát teszi ki. Még egy gazdasági adat, hogy míg az unióban a felhasznált energia 23 százaléka megújuló forrásokból jön, addig nálunk a delej 15 százaléka érkezik zöldebb forrásból. Lakosságunk 10 százaléka vesz részt az élethossziglani oktatásban (EU: 13%), 59 százalékunknak vannak legalább alapvető digitális képességeink (EU: 56%), valamint 81 százalékunk van fenn a közösségi oldalakon (EU: 59%).

„Az előzetes jelzéseknek megfelelően a HungaroMet kiadta a riasztást, hamarosan heves zápor-zivatar várható a fővárosban” – írta ki Facebook-oldalára Kovács Zoltán, az augusztus 20-i rendezvények lebonyolítását felügyelő operatív törzs vezetője. Kovács a bejegyzésében arra kért mindenkit, hogy vegye komolyan az értesítéseket és a figyelmeztetéseket, szükség esetén húzódjon biztonságos helyre.

„Az esti időjárással kapcsolatban több kérdőjel van még, így a tűzijáték megtartásáról vagy elhalasztásáról később adunk tájékoztatást”

– tette hozzá bejegyzésében a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Felhőszakadásról és villámárvízveszélyről ír egy friss Facebook-bejegyzésében a HungaroMet Nonprofit Zrt. A poszt szerint az Északi-középhegység feletti zivatarok egy helyben toporognak, aminek következtében az északkeleti részek egy-egy pontján hirtelen zúdulhat nagy mennyiségű eső az ott élők nyakába.

A Mátra közelében már két órája tombol a viharcella, a Kékestetőn pedig már 10 mm eső esett, de a HungaroMet csapadékbecslése alapján az sem kizárt, hogy még 50 mm-nél is több lesz a lehullott csapadék Szent István ünnepén.

A HungaroMet a poszthoz egy radaros felvételt is csatolt, amin az látszik, hogy Északi-középhegység felett egyik pillanatról a másikra, konkrétan a semmiből megjelenik egy igen komolynak tűnő viharfelhő:

A HungaroMet szerint a felhőszakadás és villámárvizek mellett jégeső, illetve viharos szél is előfordulhat.

Ahogy ma minden sajtóorgánum és hírügynökség, úgy az MTI is rendesen tolja a hírek augusztus 20-i szekerét. Ehhez hozzátartozik, hogy politikusok ünnepi beszédeit is leközlik az ünnep alatt. Összegyűjtöttük, hogy áll most a hírközlés politikai mérlege augusztus 20-án, nagyjából délután fél 5-kor. 11-0 az állás a kormánypárti és az ellenzéki politikusok között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!