Magyar Péter: A jelenlegi kormány hátat fordított annak az országnak, amit Szent István akart

2024. augusztus 20. – 18:06

Magyar Péter: A jelenlegi kormány hátat fordított annak az országnak, amit Szent István akart
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Szeretjük, de még inkább szeretnénk ezt a hazát szépnek és boldognak, szabadnak látni”

– mondta Magyar Péter a Tisza Párt első augusztus 20-i ünnepségén a Margitszigeten. Magyart az István, a király „Te kit választanál?” című dalával vezették fel. A politikus az időjárás miatt először délután 6-ról 4-re, majd újra 6-ra, végül pedig 5 utánra rakta beszédét.

Magyar Péter először Magyarországról beszélt, amelynek „azt köszönhetjük hogy a világon van számunkra hely, ahol élhetünk”. A politikus ezután arról beszélt, hogy „miért van az, hogy nem érezzük magunkat szabadnak, sem tökéletesen boldognak?”. Szerinte idén még a tavalyihoz képest is kevesebb okot találunk az ünneplésre, sokan pedig úgy érzik, hogy régen minden jobb volt. Magyar hozzátette, az ország a rendszerváltás óta nem igazán tudja, merre menjen,

„Mára már inkább sehova se tartunk. Sőt, egyre határozottabban, látható módon visszafordulunk az egyszer már elhagyott múlt felé. Sokan újra a csodaszarvast várják”

– fogalmazott. Magyar szerint Szent István király nem ilyen országról álmodott, „ahol veszni hagyják az embereket saját vezetőik”. Magyar felhozta ezután a kormánytagok luxusjachtozását és Orbán Viktor adriai nyaralását is. „Szent István nem olyan hazáról álmodott, ahol aljas, hazug propagandával járatják le azokat, akik nekik nem tetszenek” – mondta Magyar. Ezután Szent István törvénykönyvét idézte, amelyben a rágalmazóknak nyelvkivágást javasolt István király.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Nyugatról keletre

Magyar Péter szerint jelenleg egy „ugrálóvárban élünk, amit éppen feje tetejére állított a szél. A rémült, vesztüket érző szolgálók pedig visznek mindent, amit csak érnek”. Magyar arról beszélt, hogy Szent István látta, hogy a nyugathoz tartozó Magyarország ad biztonságot.

„A jelenlegi kormány hátat fordított mindannak, ami Szent István király akarata volt. (...) A jelenlegi kormány tudatosan letéríti Magyarországot az István király által kijelölt útról”

– mondta Magyar, kiemelve a romokban lévő egészségügyi és oktatási rendszert, a keletről felvett hiteleket és a gazdasági válságot. „Magyarországon változásra van szükség” – tette hozzá. Szerinte István királynak köszönhetjük, hogy van hazánk: és bár „mi is látjuk a nyugat problémáit”, ez még mindig jobb, mert „nekünk nem Fehéroroszország, Észak-Korea, Oroszország vagy netán Kína az utunk”.

„Milliárdok elpufogtatása helyett a betegek gyógyítására, a jövőt jelentő oktatás felzárkóztatására (...) és megannyi, az ország építését szolgáló döntésre és akcióra lenne ma szükségünk” – fogalmazott Magyar Péter. Magyar ezután azt kérte Orbántól, hogy miközben ma a Karmelitából a tűzijátékot nézi, jusson eszébe egy pillanatra a hárommillió, létminimum alatt élő magyar, a külföldre vándoroltak és azok is, akik családtagjaikat veszítették el kórházi fertőzésekben vagy rossz ellátás miatt.

Hozzátette, szerinte válsághelyzetben egy miniszterelnöknek nem az Adrián kéne nyaralnia, mert „a kapitány nem hagyja el a parancsnoki hidat”. Magyar azt is elmondta, hogy „a magyar emberek nem cirkuszra és hazugságra vágynak, hanem tisztes összefogásra, békére és igazságra”.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Magyar Péter a kormány ferihegyi és Vodafone-beruházásáról is beszélt, hozzátéve, hogy eközben „a kórházaink néha úgy néznek ki, mint egy húsz éve elhagyott orosz laktanya”. „Mocskos Fidesz!” – válaszolta a tömeg, miután Magyar Péter felvázolta a hazai egészségügy helyzetét. „Miért, miniszterelnök úr?” – címezte Magyar Orbánnak a kérdést. Magyar Péter elmondta, hogy a Tisza Párt ezzel szemben olyan Magyarországot akar, amely „együttműködő és tevékeny részese Európának és a világnak”. „Árad a Tisza” – válaszolta erre a tömeg.

„Egészség nélkül semmi sincs” – mondta Magyar Péter, majd hozzátette, hogy a Tisza Párt legfontosabb pozíciója az egészségügyi miniszter lesz, ha hatalomra kerülnek. „A Tisza betemeti az árkokat, amelyeket a jelenlegi politikai elit szándékosan ásott a magyar emberek közé” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!