A rossz időjárás miatt az augusztus 20-i körmenetet jelképesen a Bazilikában tartották meg

2024. augusztus 20. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

A rossz időjárás miatt másképp zajlott a Szent Jobb-körmenet idén. A hagyomány szerint az államalapítás ünnepén körmenet indul a budapesti Szent István térről, miután vége a délután ötkor kezdődő szentmisének a Bazilikában. A közelgő zápor és zivatar miatt azonban idén a közös séta elmaradt, a körmenetet jelképesen, az épületben tartották meg, a szentmisét vezénylő püspökök csak a lépcsőkig mentek ki a Szent Jobbal.

A bizonytalan idő a szentmise programját is módosította. Ugyanis az eredeti tervek szerint a Bazilika előtti téren tartották volna, végül azonban az épületben tartották meg, a téren összegyűlt tömegek pedig a kivetítőkön követhették az ünnepi eseményt – amiről az élő közvetítést idekattintva lehet elérni. A Blikk azt írja, a Bazilikában Orbán Viktor miniszterelnök, Sulyok Tamás államfő és a volt köztársasági elnök, Áder János is megjelent.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepén tartott szentmisén a Szent István-bazilikában – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepén tartott szentmisén a Szent István-bazilikában – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatta be a Püspöki Kar tagjaival, szentbeszédet pedig Aurel Perca bukaresti érsek mondott.

Az időjárás miatt bizonytalanná vált az is, hogy lesz-e tűzijáték este Budapesten. Kovács Zoltán augusztus 20-i rendezvények lebonyolítását felügyelő operatív törzs vezetője Facebook-posztjában azt írta, mivel az esti időjárás még kérdéses, így a tűzijáték megtartásáról vagy elhalasztásáról később adnak tájékoztatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!