Gulyás: Addig büntetjük a légitársaságokat, amíg nem járnak pontosabban a gépek

2024. július 26. – 09:07

frissítve

Gulyás: Addig büntetjük a légitársaságokat, amíg nem járnak pontosabban a gépek
Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva
  • Gulyás Gergely szerint Ukrajna a kőolajszállítás blokkolásával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát. Szerinte üzemanyaghiány alakulhat ki, ha a helyzet nem változik.
  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a migráció ügyében hozott európai uniós bírósági ítélet tűrhetetlen. „A bíróság elfogult, és ellenszenvet érez Magyarországgal szemben.”
  • A kormány könnyíteni fogja a családtámogatásokhoz való hozzáférést bizonyos speciális módon adózó vállalkozóknak.
  • A kormány azt kéri, hogy akinek hibásan számolták a pontjait, forduljon az Oktatási Hivatalhoz.
  • Gulyás Gergely elmondta: a napi egymillió eurós bírság, amit Magyarországra kiszabtak, az ítélet meghozatalától számítódik. Két lehetőség van ennek a rendezésére: vagy befizeti Magyarország, vagy levonják a Magyarországnak kifizetett támogatásokból.
  • Kiderült: infrastruktúra-fejlesztésre vették fel az egymilliárd eurós kínai hitelt.
  • A légi közlekedés helyzetéről és a járatkésésekről azt mondta Gulyás miniszter, hogy addig büntetik a légitársaságokat, amíg azok nem járnak pontosabban.
  • A meghibásodott kórházi klímákról Gulyás Gergely elmondta: azoknak mindössze 1 százaléka romlott el. Szerinte fontos, hogy az elmaradt műtéteket minél gyorsabban pótolják.

Nem tudja megerősíteni Bóka János Európa-ügyi miniszter, hogy az Európai Tanács jogi szolgálata szerint is jogsértő volt Orbán moszkvai békemissziója. Azt mondta: nem akarja kiszivárogtatni, miről beszélgettek egy zárt ülésen.

A Telex kérdésére Gulyás elismételte: Orbán Moszkvában nem az EU-t, hanem Magyarországot képviselte. A Telex rákérdezett arra, hogy Orbán akkor miért nem javította ki Putyint, aki azt mondta, hogy az EU-t is képviseli.

Gulyás szerint erről Putyint kell megkérdezni, Orbánban pedig van annyi udvariasság, hogy nem javít ki egy másik kormány- vagy államfőt.

Gulyás Gergely nem tudja, hogy a Lukoil hány százalékot szállít a Molnak, de információi szerint kevesebb mint 50 százalékról van szó. A miniszter elmondta, hogy más keresztszerződésekből akkor tudnak lehívni, ha többlet is van. Bóka János szerint Ukrajnának nemzetközi kötelezettsége, hogy átengedje az olajat az országon, ez az elsődleges szempont.

Gulyás Orbán „békemissziójáról” azt mondta, hogy az egyelőre lezárult, mert mindenkivel tárgyalt, akinek köze lehet a háború lezárásához. „Az ő vezetőikkel beszélt a miniszterelnök, ezentúl pedig találkozott a republikánus elnökjelölttel is” – mondta. A Magyarország által felvett kínai hitellel kapcsolatban arról beszélt, hogy amennyiben Magyarország kedvező körülmények között tud felvenni hitelt, akkor a kormány mindig megvizsgálja a lehetőségeket.

Nem olyan egyszerű egy kórház klímáját kicserélni, mint egy lakás klímáját – mondta Gulyás Gergely arról, hogy az elmúlt hetekben sok kórházban tönkrement a hűtési rendszer.

Szerinte fontos, hogy az elmaradt műtéteket minél gyorsabban pótolják, de csak a műtétek 1 százalékát kellett elhalasztani a forróság miatt. Szerinte más országban is elhalasztják a műtéteket nyáron, de ez se ott, se itt nem érinti az akut műtéteket.

Arról is beszélt, hogy bizonyos hűtési rendszerek csak 10-12 fokot tudnak hűteni, ami 38 fok külső hőmérséklet esetében 26-28 fokos belső hőmérsékletet jelent. Ennél nem tudnak mást csinálni, mint hogy vagy ilyen hőmérsékleten műtenek, vagy elhalasztják a műtéteket.

Nem reális, hogy az orosz csapatok kivonuljanak Ukrajnából – mondta Gulyás Gergely. Szerinte jó lenne, ha ez megtörténne, de mivel ennek nincs esélye, valahogy máshogy kell elérni az öldöklés végét. „Mindenki egyetért” Németh Zsolt azon nyilatkozatával, miszerint „Ruszkik haza!”, de a békemisszióján Orbán Viktor nem ezt képviselte, hanem azt, hogy először legyen fegyverszünet és béketárgyalás.

Vitályos Eszter arról, hogy korábban soha nem született még ilyen kevés gyerek Magyarországon azt mondta, hogy a jelenlegi családtámogatási rendszer nélkül egy győrnyi gyerek hiányozna Magyarországról. A kormányszóvivő hozzátette, hogy az elmúlt évek válságai (Covid, háború, infláció) biztosan befolyásolóak voltak a születésszámoknál. Dolgoznak újabb terveken, amint valamit be tudnak majd jelenteni, arról tájékoztatnak.

Gulyás elmondta, hogy a termékenységi mutató javult, mióta átvették a kormányzást. Szerinte ezt az értéket érdemes nézni, de elismerte, hogy ez is romlott. A miniszter is a körülményeket okolta. A családpolitikán nem kívánnak érdemben változtatni, a mostani utat látják a jónak.

A HVG megkérdezte: mit követel Ukrajna Magyarországtól? Gulyás szerint azt, hogy hagyjunk fel a békepárti álláspontjukkal. Szerinte az ukránokat az zavarja, hogy a magyar kormány béketárgyalásokra akarja őket rávenni, és ezért zsarolják Magyarországot a kőolajszállítmányok felfüggesztésével.

Gulyás szerint egyelőre nem sikerült pótolni a Lukoil kieső kőolajszállítmányait, de majd csak 1-2 hét múlva látszik, hogy mennyivel csökkent a behozatalunk.

Gulyás arról is beszélt, hogy szerintük az amerikai elnökválasztás olyan mértékben befolyásolja a környezetet, hogy idén a kormány november közepéig nem is készít jövő évi költségvetést.

Szerinte a túlzottdeficit-eljárásnak hosszú távon semmilyen következménye nem lesz Magyarországra. Azzal számolnak, hogy idén kétszázalékos hiánycsökkentést tudnak végrehajtani, ami az EU-nak tetszeni fog.

Gulyás Gergely a migrációval kapcsolatban elmondta, hogy „Magyarország senkire nem akar senkit ráengedni”, így Ausztriára sem fogják ráengedni a migránsokat, ha esetleg ilyen helyzet állna elő. A miniszter szerint ha Magyarország nem védené meg az EU határait, akkor a menekültek csak átvonulnának az országon Ausztriába, mint 2015-ben, amikor a kormány átbuszoztatta őket az osztrák határra.

A miniszter arra a kérdésre, hogy Magyarország fel van-e arra készülve, hogy nem jön orosz gáz, azt monda: az ország tárolókapacitása jelentős, az egyik legtöbb tartalékunk van az EU-ban. „Mindenre fel vagyunk készülve, de ha mi nem kapunk kőolajat, akkor mi sem tudunk szállítani Ukrajnának” – mondta. A kínai hitelről azt állította, hogy az nincs összefüggésben azzal, hogy nem érkeznek az EU-s források.

Gulyás Gergely szerint hiba lenne szembeállítani az EU soros elnökségét és Orbán Viktor békemisszióját. Ez utóbbira Magyarország miniszterelnökeként joga van. Szeretnének meggyőzni más országokat is, hogy békére van szükség – mondta.

Gulyás szerint az ukránokon és az oroszokon kívül az EU, az Egyesült Államok és Kína tehet a békéért, ezeket az országokat látogatta meg az elmúlt hetekben Orbán Viktor.

A légi közlekedés helyzetéről és a járatkésésekről azt mondta a miniszter, hogy addig büntetik a légitársaságokat, amíg azok nem járnak pontosabban. Szerinte most profitmaximalizálás folyik, ezért túl feszítettek a menetrendek, ezen pedig változtatniuk kell a társaságoknak. „Az nincs rendben, hogy négy-öt órát, vagy akár egy napot késik a gép” – mondta.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az ATV a nemrég kiderül egymilliárd eurós kínai hitelről kérdezte Gulyást. A miniszter szerint erről a Pénzügyminisztérium tud tájékoztatást adni, azt viszont elárulta, hogy infrastrukturális beruházásokra vették fel. Szerinte a normális pénzügyi gazdálkodás része, hogy több helyről vesznek fel hitelt, az egyetlen szabály, hogy az államadósság csökkenjen. Gulyás szerint a kamatszintről ő nem tud nyilatkozni.

Azt a kormány egyelőre nem tudja, hogy amennyiben nem vonja vissza a Szuverenitásvédelmi Hivatalról szóló törvényt, akkor milyen büntetésre számíthat. Gulyás elmondta, hogy amennyiben olyan döntés születik, akkor a bírósági ítéletet végrehajtják, ahogy tették eddig mindig. A migráció, illetve a tranzitzónák ügye szerinte más kérdés, mivel eltérően értelmezik, hogy mi a végrehajtás módja.

Az ATV kérdésére Gulyás Gergely elmondta: a napi egymillió eurós bírság, amit Magyarországra kiszabtak, az ítélet meghozatalától számítódik. Két lehetőség van ennek a rendezésére: vagy befizeti Magyarország, vagy levonják a Magyarországnak kifizetett támogatásokból. Így a kormánynak nincs olyan lehetősége, hogy valahogy elkerüli a befizetést.

Gulyás itt tett egy kiszólást, amiben arra utalt, hogy a különadók egy része „alakulhatott volna másképp”, vagyis azzal összefüggésben maradt érvényben, hogy Magyarországot megbüntették.

Gulyás Gergely az olajszállítások ügyében elmondta: az Magyarország érdeke, hogy Ukrajna állítsa helyre az eredeti helyzetet. Magyarország egyelőre vizsgálja, hogy milyen lehetőségei vannak. „Tudomásul kell venni, az EU gazdasági sikereinek része, hogy olcsó orosz nyersanyaghoz juthassunk” – mondta. A miniszter szerint az, hogy Ukrajna zárja el a Magyarországnak az EU által is biztosított lehetőséget, az elfogadhatatlan.

A HírTV arról kérdezte Gulyást, hogy az Európai Parlamentben a Patrióták frakciója miért nem jutott tisztségekhez. Gulyás szerint ezek nekik jártak volna, és a borzalmas európai parlamenti politikai kultúra miatt jutottunk ide. Szerinte ilyen a magyar parlamentben nem fordulhatna elő, itt mindig kaptak és most is kapnak tisztségeket az ellenzéki pártok.

A Nemzet arról kérdezte Bóka Jánost, milyen lépéseket lehet tenni a migráció ügyében hozott uniós bírósági ítélet kapcsán. Bóka szerint se Magyarországnak, se Európának nem érdeke az ítélet végrehajtása, ezért egyeztetnek az EB-vel arról, mit léphetnek következőképpen.

Bóka János szerint az EU-s tagállamok között vita van arról, hogy mi áll az EU érdekében: protekcionista politikát folytasson és megszakítsa a gazdasági kapcsolatokat Kínával a zöld politika területén, vagy másik irányba tartson, és erősítse ezen a területén a saját gazdaságát. Hozzátette: a magyar kormány szerint utóbbi sem elképzelhető Kína nélkül.

Vitályos Eszter arról, hogy várható-e új családügyi támogatás elmondta, hogy most ilyen nincs napirenden.

Vitályos Eszter a kormányinfó új részében felsorolta, hogy az utóbbi időben milyen beruházásokat adtak át az országban. Elmondta többek közt, hogy átadták a felsőtárkányi kisvasút új gördülőállományát, de Dunakeszinek is jutott új esetkocsi.

A kormányszóvivő kitért az olimpiára is, megköszönte az olimpikonoknak és családjaiknak. „Sok sikert és minél több érmet kívánok” – mondta.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Vitályos Eszter ezután az egyetemi felvételi eljárásról kezdett adatokat sorolni. Kiemelte, hogy a felvett hallgatók ötöde 30 év feletti, ami azt bizonyítja, hogy sokan munka mellett is tanulnak. Azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a hallgatók felét vidéki egyetemre vették fel.

Szerinte akinek hibásan számolták a pontjait, az nyugodtan forduljon az Oktatási Hivatalhoz.

Könnyíteni fogják a családtámogatásokhoz való hozzáférést bizonyos speciális módon adózó vállalkozók – jelentette be Vitályos Eszter. Ide tartoznak az olyan egyéni vállalkozók, mint az őstermelők és a katások. Az új szabályozás szerint ők a bevételük felét jövedelemként számolhatják majd el a csok, a babaváró és a többi családtámogatási intézkedés felvételekor.

Bóka János a magyar EU elnökség aktualitásairól elmondta, hogy a tanács első szakasza lezárult, a nyári szünet előtti utolsó esemény jövő héten hétfőn lesz. A nyári szünet augusztus végéig tart, ekkor veszik majd fel újra a fonalat. Eddig 30 hivatalos esemény volt, 800 delegációval Brüsszelben is Budapest is. A hivatalos programot Brüsszelben nyitották meg a magyar köztársasági elnökkel és 1000 résztvevővel.

Az elnökség legjelentősebb ülései az informális tanácsülések, az egyik ülésen a magyar elnökség központi témakörét, a versenyképességet is sorra vették. Budapesten a környezetvédelmi miniszterek is tanácskoztak, a következő klímacsúcsot is itt készítették elő. Üléseztek az energiaügyi miniszterek is, ők a 2030-ig szóló energiakeret kihívásairól beszéltek, a belügyminiszterek pedig a belügyi együttműködésekről tárgyaltak. Formális tanácsülések is voltak, például az agrár- és pénzügyminiszterek között.

Ezután Gulyás Gergely a migráció ügyében hozott európai uniós bírósági ítéletről kezdett beszélni. Szerinte az ítélet azt bizonyítja, hogy a bíróság elfogult és ellenszenvet érez Magyarországgal szemben. Tűrhetetlennek nevezte, hogy megbírságolták Magyarországot, amiért (szerinte) védi a külső határait. Emiatt az Európai Bizottsággal szeretnének megállapodni.

Bóka János az EU és Ukrajna közti kapcsolatokról elmondta, hogy Magyarország és Szlovákia szerint Ukrajna megsértette az EU-s társulási szerződés szabályait. Ebben az esetben a tagállamoknak joguk van konzultációt kezdeményezni, ha ez nem vezet eredményre, akkor akár bírósági eljárásra is lehetőség van. A kormány vizsgálja azt is, hogy az energia chartát sérti-e Ukrajna cselekménye.

A kormányinfón először Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szólalt fel. Szerinte Ukrajna a kőolajszállítás blokkolásával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát. Ezt bizonyítja szerinte, hogy az ukrán Lukoil nem tud kőolajat szállítani Európába, miközben az orosz Rosznyeft igen.

Gulyás Gergely szerint üzemanyaghiány alakulhat ki, ha a helyzet nem változik. Szerinte vannak még tartalékok, de szeptemberig megoldást kell találni.

A kormány úgy látja: Ukrajna lehetetlen helyzetbe hozza Magyarországot. Felhozta, hogy Ukrajna Magyarországról importálja a legtöbb áramot, és Magyarország rengeteg ukránnak nyújt menedéket. Szerinte viszont Magyarország nem fogja ezekkel viszontzsarolni Ukrajnát.

Legutóbb július 8-án tartottak kormányinfót, ekkor jelentették be, hogy háborúellenes akciótervet fogadott el a kormány, melynek értelmében többek közt a „háborús propaganda” miatt kötelezni fogják a pártokat és médiumokat, hogy a forrásaikat tegyék átláthatóvá. Az akcióterv másik része, hogy az extraprofitra szert tett multiknak védelmi hozzájárulást kell majd fizetnie. A legutóbbi tájékoztató óta:

Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter is ott van a Kormányinfón. Bóka vélhetően a magyar EU-s elnökségről, illetve a frissen megalakult Európai Parlamentről is beszél majd.

Szóba kerülhet, hogy az európai uniós tagországok külügyminisztereinek, valamint védelmi minisztereinek augusztus végi informális találkozóját Magyarország helyett inkább Brüsszelben rendezik meg. Emellett korábban több ország is közölte: bojkottálják az EU Tanácsának magyarországi üléseit. Orbán azzal verte ki a biztosítékot sok tagországnál és EU-s vezetőnél, hogy nem egyeztette előre az orosz és a kínai elnökkel való találkozásait, illetve eleinte úgy is tűnhetett, hogy az uniós elnökség képviseletében vesz részt ezeken a találkozókon.

A miniszterelnök szombaton a tusványosi fesztiválon tartja majd szokásos, az előző politikai idényt lezáró beszédét. Orbán általában itt jelöli ki a stratégiai céljait is: 2014-ben itt beszélt először az illiberális demokráciáról, két éve pedig a nagy port kavart kevert fajúságról. Tavaly 2030-ig szóló terveket vázolt fel, közben Kína felemelkedését ecsetelte, az uniót pedig egy kiöregedett bokszbajnokhoz hasonlította. Már azt is elhintette, hogy idén, 2024-ben már a 2030 és 2040 közötti terveiről szeretne beszélni Tusványoson, úgyhogy szombaton feltehetően erre is számíthatunk.

A Telex egész héten jelentkezik a tusványosi fesztivál helyszínéről, a lehető legtöbb eseményről részletesen beszámolunk, írásban és videóban. Korábbi cikkeinket a témában itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!