Magyarország helyett inkább Brüsszelben tartják az uniós külügyminiszterek találkozóját

2024. július 23. – 06:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai uniós tagországok külügyminisztereinek, valamint védelmi minisztereinek augusztus végi informális találkozóját Brüsszelben rendezik meg – jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn, a külügyminiszterek szokásos havi ülése utáni sajtótájékoztatóján.

Szerinte a döntés szimbolikus következménye annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hónap elején uniós partnereinek jóváhagyása nélkül utazott el Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett az ukrajnai helyzetről.
Josep Borrell szerint bár az Európai Unió minden tagországának joga van megválasztani külpolitikáját, azonban „lojálisan igazodnia kell a közös külpolitikai állásponthoz”. Ezt Orbán Viktor nem tette meg.

Az uniós külügyminiszterek hétfői találkozójának szünetében Szijjártó Péter arról beszélt, hogy „hatalmas, összehangolt”, „sokszor hazugságokra épülő” támadás indult Orbán Viktor „békemissziója” ellen. A magyar tárcavezető szerint a kormány „békepolitikáját támadó, azt mindenképp hitelteleníteni akaró, agresszív, háborúpárti hisztériával kerültünk szembe”. „Fantasztikus visszavágást és bosszút ötöltek ki”, „jajjaj” – mondta a miniszter még a hivatalos döntés előtt.

Ahogy arról korábban írtunk, Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő zárt ülést kezdeményezett arról, „mi történt az elmúlt hetekben” Orbán Viktor kijevi, moszkvai és pekingi útjaitól Szijjártó ENSZ-ben elmondott beszédéig, ahol azzal vádolta az EU-t, hogy a háborút ösztönzi.

A Tanács informális üléseit szokásosan a soros elnökség országában rendezik, azaz Magyarországon. Több tagállam miniszterei azonban bojkottálták ezt vagy ilyen terveik voltak. Korábban Svédország, Finnország, Lengyelország és a három balti ország, Észtország, Lettország és Litvánia is bejelentette, hogy kihagyják az informális találkozókat Magyarország féléves elnöksége alatt.

(MTI, Euronews)

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!