6,5 milliárd euró blokkolásával fenyegetőzik Szijjártó a Lukoil miatt

2024. július 24. – 13:27

Másolás

Vágólapra másolva

Blokkolni fogja Magyarország az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárd eurós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését, amíg Kijev nem teszi újra lehetővé a Lukoil zavartalan kőolajszállítását. Többek között erről is beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV Híradóban kedden.

Szijjártó a műsorban azt mondta, Magyarország és Szlovákia energiaellátását is „veszélybe sodorják” az ukránok, nálunk a kőolajimport 33, a szlovákoknál 40–45 százaléka származik az orosz Lukoiltól, Oroszországból és Ukrajnán keresztül. Szerinte az Európai Bizottság nehéz helyzetben van, mert „egy saját maga által korábban Ukrajnával megkötött megállapodást szeg meg Ukrajna betű szerint”.

„Én azt is világossá tettem, hogy mindaddig, amíg ezt a kérdést Ukrajna nem oldja fel, addig az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárd eurós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését felejtse is el mindenki, mert hogy nézne az ki, hogy mi 6,5 milliárd euró kifizetéséhez hozzájárulunk, miközben Ukrajna az energiaellátásunk biztonságát veszélyezteti.”

Az Európai Békekeretből nem Ukrajnának, hanem a tagállamoknak adnak pénzt utólag katonai eszközök, fegyverek EU-n kívüli szállításaira. Az alaphoz arányosan minden tagállam, így Magyarország is hozzájárul, a kifizetésekhez egyhangú döntés kell. A tagállami kormányok – így a magyar is – hétszer engedtek át Ukrajnába vitt felszerelésre utólag kért kifizetéseket, legalább egyszer magyar konstruktív tartózkodás mellett. Szijjártó a további utalások fenntartásánál először arra hivatkozott, hogy egy háborús szponzori listán szerepelt többek között az OTP. Azóta a bankot először felfüggesztették, majd végleg leszedték a közvetlen gyakorlati következménnyel nem járó, de az Ukrajnában is jelen lévő cégnek kellemetlenséget okozó jegyzékről. Utána Szijjártó személyes, budapesti találkozót követelt a listát összeállító ügyészségtől és biztosítékot, hogy nem kerül fel rá újra a magyar pénzintézet. A jegyzék márciusban megszűnt, de a miniszter áprilisban már a Richterről szóló feltételhez kötötte a kifizetések jóváhagyását. Júniusban elismételte, hogy garanciát akar és továbbra is várják ehhez az ukrán hatóság budapesti látogatását. Arról beszélt: „egyre rosszabb hírek” érkeznek, például „el kívánják venni” a Richter forgalmazási engedélyeinek egy részét, és „a háborút támogató vállalatok” új listáján is „dolgozhatnak” az ukrán hatóságok, amellyel „esetleg” ismét célkeresztbe „kerülhetnek” a magyar cégek.

Múlt héten derült ki, hogy jelenleg nem szállít a Lukoil kőolajat Magyarországra Ukrajnán, azaz a Barátság kőolajvezetéken keresztül, de keresik a jogi megoldást a tranzit újraindítása érdekében. (Fontos hangsúlyozni, bár volt, aki a magyar sajtóban úgy értelmezte, hogy leállt a Barátság vezeték, nem jön orosz olaj, de ez tévedés, nem erről van szó. Jön orosz olaj Magyarországra, csak nem a Lukoiltól, hanem például a Rosznyeftytől.) Ukrajna júniusban erősítette meg a Lukoil elleni szankciókat, amelyek gyakorlatilag megtiltják a cégnek, hogy az országot tranzitútvonalként használja, vagy bármilyen tevékenységet végezzen.

A híradóban Szijjártó Joe Biden visszalépésére is kitért, szerinte az amerikai elnök vasárnapi bejelentésénél fontosabb, hogy Donald Trump indul a Republikánus Párt színeiben, mert ő jelenti a világ számára a béke reményét. A teljes interjút ebben a cikkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!