Szijjártó: Jó irányba tett lépés, hogy Ukrajna levette az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról, de a kormánynak még kellenek biztosítékok

2023. október 4. – 12:24

Másolás

Vágólapra másolva

Jó irányba tett lépés, hogy Ukrajna levette az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról, de a magyar kormány biztosítékokat szeretne arra, hogy a bank a jövőben nem kerül vissza a jegyzékbe – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

Szijjártó a moldovai miniszterelnök-helyettessel közösen tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva üdvözölte, hogy eltávolították az OTP-t a feketelistáról, azonban úgy vélekedett, hogy ezzel az ukráon gyakorlatilag elismerték, hogy „megalapozatlan, hazug, nevetséges” indokokkal került a bank ebbe a jegyzékbe.

A miniszter hozzátette, hogy Budapestre hívta az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) képviselőit, ki tudjanak tárgyalni egy olyan megállapodást, amely garanciát jelent arra, hogy a jövőben nem teszik fel az OTP-t erre a listára. „Ha ott megnyugtató megállapodás születik, akkor majd természetesen mérlegelni kell, hogy ez milyen lépéseket indokol a mi részünkről” – mondta Szijjártó.

A miniszter ezután arra is kitért, hogy az NAZK-nak van egy, szankcióra előterjesztett listája is, amelyen az OTP oroszországi entitása, illetve négy magyar bankvezető még mindig szerepel. „Elvárjuk, hogy ez a négy OTP-s vezető és az oroszországi entitás is kerüljön le az ukrán korrupcióellenes ügynökség listájáról” – mondta.

Az OTP Bank még májusban került a kijevi korrupcióellenes ügynökség listájára, szerintük ugyanis a pénzintézet együttműködik Oroszországgal. Ezt közleményben ítélte méltatlannak az OTP, szerintük ugyanis csak valami félreértésről lehet szó. Akkor azt közölték, hogy erről meg próbálják győzni az ukrán illetékeseket is.

A NAZK listájára az OTP-nél lényegesen nagyobb orosz jelenlétet fenntartó nemzetközi bankok nem kerültek fel. (Az OTP nem nevesített másokat, de az orosz jegybank 13 legfontosabb oroszországi bankot megnevező felsorolásában szerepel az UniCredit és a Raiffeisen is, előbbi nincs az ukránok listáján, utóbbi igen.) „Az OTP Bank Ukrajna megszállt területein (Donbassz, Krím) egyáltalán nem folytat tevékenységet” – jelentette ki az OTP.

Arról, hogy hogyan került az OTP a listára, még nyáron írtunk hosszan, ami itt olvasható.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!