Cseh elnök: A békét soha nem lehet az agresszorok feltételei szerint elérni

2023. október 4. – 17:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Petr Pavel cseh elnök az EP-képviselők előtt tartott beszédében arról beszélt, hogy amennyiben Ukrajna elbukik, akkor Európa is elbukik.

Pavel szerint hatalmas szükség van az európai polgárokkal való párbeszédre és a populizmus elleni küzdelemre. A jövő évi európai parlamenti választási kampányról szólva arra biztatta a politikusokat, hogy tartózkodjanak a „leegyszerűsítő megoldásoktól és az üres ígéretektől”.

„Ha Ukrajna elbukik, akkor mi is elbukunk” – mondta. Pavel elszólított mindenkit, hogy minden lehetséges eszközzel támogassa az országot. Emlékeztetett arra, hogy 1938-ban csehszlovák területeket engedtek át Hitlernek abban reménykedve, hogy ez megbékíti a diktátort és elkerülhető lesz a háború.

Pavel határozottan ellenezte, hogy engedményeket tegyenek Putyinnak.

Olyan rendezést sürgetett, amely „biztosítja a szükséges feltételeket Ukrajna tartós békében és jólétben való fennmaradásához”. „A békét soha nem lehet az agresszorok feltételei szerint elérni” – hangsúlyozta.

„Európa egy örök feladat, és az európai nemzetek arra hivatottak, hogy együtt éljenek” – mondta a cseh elnök, és felszólította a képviselőket, hogy álljanak ellen a háborús fáradtságnak, működjenek együtt egységben és szolidaritásban, álljanak ki az európai értékek és elvek mellett, és ne dőljenek be a hamis ígéreteknek és a populizmusnak.

(Európai Parlament)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!