Most a Richterre hivatkozva blokkolja Magyarország Ukrajna uniós támogatását

2024. április 23. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is blokkolja a magyar kormány az Európai Békekeret kifizetéseit. A kormány eddig azzal indokolta a vétót, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listáján szerepeltette az OTP-t. Azóta maga a lista is megszűnt, de a kormány nem enged, Szijjártó most azzal indokolta ezt, hogy Ukrajna 14, a Richter által forgalmazott gyógyszernek vissza akarja vonni az engedélyét - írja a Hvg.hu.

Az Európai Békekeret egy uniós költségvetésen kívüli eszköz, amely a tagállamok külön befizetéseiből működik. Ebből a keretből igényelhetnek 60 százalékos visszafizetést azok a kormányok, amelyek saját készleteik egy részét átadták Ukrajnának. A tagállamok 500 millió eurónként növelték a befizetéseket, amely így elérte a 6 milliárd eurót. A kifizetés engedélyezéséhez viszont szükség a tagállamok hozzájárulásához, a nyolcadik részlet kifizetését pedig a magyar kormány blokkolta. Ez azóta is tart, így már összesen kétmilliárd eurót blokkol a magyar kormány. Sőt, hiába hívnának le újabb részleteket a tagállamok, a magyar vétó ezekre is kiterjed.

Magyarország eleinte azzal indokolta a vétót, hogy Ukrajna az OTP-t is felvette a háború nemzetközi szponzorainak listájára. Az Oroszországban és Ukrajnában is jelen lévő bank vitatta az indokokat és méltatlannak tartotta az intézkedést. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyhangú döntés átengedését ahhoz kötötte, hogy az OTP-t szedjék le a listáról. Miután ez megtörtént, már személyes, budapesti találkozót követelt a listát összeállító ügyészségtől és biztosítékot, hogy nem kerül fel újra a bank. Ez tulajdonképpen okafogyottá vált, miután pár napja maga a lista is megszűnt.

Szijjártó Péter a külügyminiszterek luxemburgi ülésén viszont továbbra is magyar vállalatok elleni boszorkányüldözésről beszélt. „Mindaddig, amíg nem kapunk garanciákat az ukrán féltől arra, hogy befejezik és nem kezdik újra az Ukrajnában aktív magyar vállalatokkal szembeni boszorkányüldözést. Addig mi nem tudunk ilyen döntésekhez hozzájárulni” – mondta.

Magyarország tehát továbbra is garanciát vár arra, hogy Ukrajna soha többet nem csinál ilyet. Sőt, azóta újabb indokkal állt elő Szijjártó.

Szerinte az ukránok 14, a Richter által forgalmazott gyógyszernek vissza akarja vonni az engedélyét, ezt pedig semmi sem indokolja.

A Richter semmiféle szabály ellen nem vétett Ukrajnában, és semmilyen módon nem sértett szankciós intézkedéseket

– jelentette ki Szijjártó, hozzátéve, hogy az oroszországi tevékenység sem ellentétes semmilyen jogszabállyal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!