Ukrajna eltüntette a háborús szponzori listát, amivel a magyar külügynek is baja volt

2024. március 26. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán kormány megszünteti a nyilvánosság hozzáférését a háború nemzetközi támogatóinak listájához, írja az ukrán Pravda, amit a 444 szúrt ki. A lista angol változata valóban elérhetetlen a korábbi helyén. A Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség honlapjáról, ahol eddig publikálták és amelynek főoldalára irányít most át a lista eddigi helye, nem látszik rá mutató hivatkozás, csak a szankcionált cégeket sorolják (a „háborús szponzorokat” külön listázták, amivel közvetlen büntetőintézkedés nem járt).

Az ukrán Pravda arról ír, hogy a listát a külföldi partnerek kérésére szedték le. A lap szerint az ukrán külügyminisztérium számos kérésről számolt be partnerországoktól amiatt, hogy hiányzik a szabályozás a lista mögül, ezért „negatívan hat kulcsfontosságú döntések meghozására az orosz agresszió ellen”.

A napokban az Euractiv és az EUobserver is arról írt: Kína és több uniós tagállam, különösen Franciaország nyomást gyakorolt az ukránokra, hogy szüntessék meg a nyilvántartást. Utóbbi lapnak Olekszandr Novikov, az ügyészség volt vezetője beszélt erről.

Tavaly májusban az OTP-t is felvették a felsorolt cégek közé. Az Oroszországban és Ukrajnában is jelen lévő bank vitatta az indokokat és méltatlannak tartotta az intézkedést. Ugyan állítása szerint nem kért a kormánytól segítséget, a magyar külügy az esetre hivatkozva blokkolta az Európai Békekeret legutóbbi olyan kifizetését, amivel Ukrajnába vitt katonai eszközöket utófinanszíroznának uniós tagállamoknak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyhangú döntés átengedését ahhoz kötötte, hogy az OTP-t szedjék le a listáról. Miután ez megtörtént, már személyes, budapesti találkozót követelt a listát összeállító ügyészségtől és biztosítékot, hogy nem kerül fel újra a bank. Múlt héten, az EU-ügyi miniszterek ülésén Bóka János megismételte az elvárásokat. Közben a kereten belül (amiből nem csak Ukrajnába vitt eszközök után fizethetnek) egy külön alapról is megállapodtak kifejezetten ukrán felszerelésre és fegyverekre, ebből Szijjártó szerint Magyarországnak gyakorlatilag semmilyen kötelezettsége sem lesz.

Az Euractiv arról írt, hogy Ausztria tavaly év vége felé egy szankciócsomag blokkolását lengette be, amiért a Raiffeisen is szerepelt a jegyzékben, ezután az osztrák bankot felfüggesztették a listáról.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!