Szijjártó Biden visszalépéséről: Az a fontos, hogy Trump indul, mert ő jelenti a béke reményét

2024. július 23. – 13:50

Másolás

Vágólapra másolva

Két nap hallgatás után hivatalosan is reagált a magyar kormány Joe Biden amerikai elnök visszalépésére az elnökválasztásból. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Joe Biden amerikai elnök visszalépése kapcsán újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok választása komoly kihatással van a világpolitikára, ezért nyilvánvalóan fontos, de ennél is fontosabb, hogy a Republikánus Párt színeiben Donald Trump indul.

„Azt is mindannyian tudjuk, hogy Donald Trump a béke reményét jelenti a világ számára.”

„Mindannyian tudjuk, hogy ha Donald Trump meg tudja nyerni az elnökválasztást, akkor az hatalmas esélyt kínál arra, hogy a világba, s azon belül Európába is, és azon belül, ami nekünk még fontosabb, Közép-Európába is visszatérjen a béke” – mondta a miniszter. „Látható, hogy mivel egyre brutálisabbak a harcok az orosz–ukrán fronton, szükség van egy olyan külső hatásra, külső tényezőre, amely képes lenne a háborúzó feleket a tárgyalóasztalhoz ültetni, és világossá tenni számukra, hogy nincs megoldás a csatatéren. Most ilyenre egyedül Donald Trumpnak lesz esélye, s őszintén reméljük, hogy minél előbb találkozunk is ezzel az eséllyel” – szögezte le.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy ezután az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az eredetileg tervezett Budapest helyett Brüsszelbe hívja össze a blokk informális külügyi tanácsát augusztusban. A miniszter szerint a helyszínváltásnak nincs nagy jelentősége, neki teljesen mindegy, hogy Budapesten, a Puskás Stadionban van a tárgyalás, vagy Brüsszelben, bár, mint mondta, előbbi jobb hely. Azért hozzátette, hogy a hétfői tanácskozáson jóval többen érveltek amellett, hogy az ülés Budapesten legyen, de végül ennek ellenére ez a döntés született.

Az EU-s külügyi tanács előző napi üléséről azt is mondta, hogy „elképesztő hisztivel” találta magát szemben, három vagy három és fél órán keresztül hallgatta a többi külügyminiszter „sirámait”: „háborúpárti politikusok minden frusztráltságukat kiadták magukból, ami annak nyomán keletkezett, hogy nem tudták elviselni, hogy a magyar miniszterelnök egy békemissziót hajtott végre”.

A miniszter mindenesetre teljes újdonságként értékelte, hogy volt egy olyan ország, Szlovákia, amely a nyomásgyakorlás ellenére is nyíltan kiállt Magyarország mellett. „Mert az sms-huszárok, azok most is megvoltak. Most is jött ülés közben az sms, hogy még mit mondjak be, hogy kik jártak egyébként Moszkvában nyugat-európai politikusok, meg hogy nyomjam, harcoljak, és jól csinálom. Ezek most is megvoltak. Az első olyan alkalom volt, hogy nem sms-ben, s nem az ülés előtt, meg az ülés alatt, hanem valaki ott nyíltan, világosan állt ki Magyarország mellett, és azt hiszem, hogy ezt a szlovák barátainknak soha nem is szabad elfelejteni” – hangsúlyozta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!