Németország is bojkottálja az EU Tanácsának magyarországi üléseit, egyetlen minisztert sem küldenek Budapestre

2024. július 17. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Németország egyetlen minisztert sem küld Magyarországra, így bojkottálják az Európai Unió Tanácsának közelgő informális üléseit – írta az Euractiv.

A lap 15 német minisztériumot keresett meg azzal kapcsolatban, hogy a szövetségi minisztereik részt vesznek-e közelgő budapesti tanácskozásokon, de egyik helyről sem kaptak egyértelmű megerősítést vagy igent. Számos minisztérium, köztük az igazságügyi és a belügyminisztérium esetében csak egy alacsonyabb rangú államtitkár vesz majd részt a találkozókon, míg más minisztériumok azt közölték, nem is terveznek miniszteri találkozót a közeljövőben.

Hétfőn Christian Lindner pénzügyminiszter és Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy megfontolják tervezett magyarországi látogatásuk lemondását. A zöldpárti Özdemir azt is hozzátette, „nagyon alaposan megvizsgálja”, hogy elutazzon-e a találkozóra. Hétfőn az Európai Bizottság is bejelentette, hogy a magyar uniós elnökség alatt megrendezett informális üléseken egyetlen biztos sem vesz majd részt. A Bizottság szóvivője azt mondta, Ursula von der Leyen elnök a közelmúltbeli fejlemények fényében döntött úgy, hogy a Bizottság csak vezető tisztviselői szinten képviselteti magát a Tanács informális ülésein.

Orbán Viktor pár nappal a magyar elnökség kezdete után Ukrajnába, majd Oroszországba, a Türk államok hegyi-karabahi ülésére és Kínába látogatott. Több alkalommal posztolt az utakról képeket az elnökségi logóval, Moszkvában pedig Vlagyimir Putyin arról beszélt a találkozójuk utáni sajtótájékoztatójukon, hogy szerinte Orbán az uniós elnökség képviseletében járt ott, amit a magyar kormányfő nem cáfolt helyben. Orbán azzal verte ki a biztosíték sok tagországnál és EU-s vezetőnél, hogy nem egyeztette előre az orosz és a kínai elnökkel való találkozásait.

„A magyar miniszterelnök le nem egyeztetett utazásaival nagy szkepticizmust és ingerültséget váltott ki az uniós tagállamok körében. A német kormány jelenleg szorosan egyeztet az uniós partnerekkel a lehetséges reakciókról, beleértve az informális tanácsi üléseken való részvétel kérdését is” – mondták német diplomaták az Euractivnak.

Korábban Svédország, Finnország, Lengyelország és a három balti ország, Észtország, Lettország és Litvánia is bejelentette, hogy kihagyják az informális találkozókat Magyarország féléves elnöksége alatt.

Ahogy korábban írtuk, az uniós tagállami miniszterekből álló testület nem hivatalos tanácskozásait hagyományosan a soros elnökség országában rendezik, a magyar kormány július 1-én vette át fél évre a stafétát. Az ilyen üléseken nem hoznak döntéseket, vagyis a bojkottnak nincs közvetlen gyakorlati jelentősége, legfeljebb figyelmeztető jelzés. A Tanács ugyanakkor több, Magyarországot érintő ügyben is dönthet, többek között a saját elnökségéről is.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!