A milliárdos Gattyán György igen furcsa pártja, aminek már van három polgármestere

Legfontosabb

2024. június 17. – 20:56

A milliárdos Gattyán György igen furcsa pártja, aminek már van három polgármestere
A Megoldás Mozgalom aláír pultja az újbudai Móricz Zsigmond körtéren a 2022-es országgyűlési választások előtt 2022. február 23-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar politika legmagasabb szintjéről sikálták el 2021-ben Gattyán György milliárdos vállalkozó rendkívül nagy értékű, 19,4 milliárd forintos adócsalási ügyétállította a Partizán hétfő reggel publikált videójában Tiszolczi Lajos, az ügy korábbi NAV-os nyomozója. Az adóhivatal tagadja, hogy ilyesmi történt volna. Magáról az ügyről itt írtunk bővebben.

A NAV 2021 szeptemberében – Tiszolczi állítása szerint három rendkívül jó politikai kapcsolattal rendelkező külső szereplő közbenjárásával – lezárta a Gattyán György ellen évek óta folytatott eljárásokat. Épp azokban a napokban történt ez, amikor a LiveJasmin (ma Jasmin) nevű szexkamerás oldallal elhíresült üzletember közéleti szerepvállalása először felmerült a nyilvánosságban. Nem sokkal később kiderült: Gattyán a frissen létrehozott pártjával, a Megoldás Mozgalommal (Memo) elindul a 2022-es választáson, ami ellenzéki vélemények szerint a Fidesznek kedvezhetett, hiszen megbontotta az ellenzéki szavazótábort.

A Memo az idei választásokon is elindult, és bár helyi szinten néhol ért el értékelhető eredményeket, az EP-választáson utolsó lett, és a hírek a párt elnökének távozásáról szólnak.

Digitalizációs tudásközpontból párt lett

Kevesebb mint fél évvel a legutóbbi országgyűlési választás előtt két videó kezdett el terjedni az interneten. Az egyik felvételen Gattyán hosszasan magyarázta, hogy Magyarországon előre kell lépni a digitalizáció területén.

„Szükség van egy tudásközpontra, ezért állást kínálok 106 képviselőnek az ország 106 körzetében. Hidat szeretnék építeni az állam és a közjó közé”

– fogalmazott Gattyán, és a Legnagyobb vállalkozás néven digitalizációs tudásközpontot hozott létre.

Itt már gyanús lehetett, hogy az üzletember digitalizációs szakemberek helyett valójában parlamenti képviselőjelölteket keres, hiszen az országgyűlési választáson pont 106 egyéni választókerület van. A közlemény szerint a tudásközpont célkitűzése az volt, hogy 2022 nyarára felmérje a magyar lakosság véleményét és igényeit az állami szolgáltatások digitalizációjáról.

Egy másik videóban, Friderikusz Sándor podcastjának beharangozójában már azt mondta Gattyán, hogy mozgalomból párttá szerveződve elindulnának a következő évi választásokon. A közvélemény-kutatásuk ugyanis azt az eredményt hozta, hogy a választók nem „a két múlt” közül szeretnének választani, azaz „papírforma szerint akár nyerni is lehet”. Magában a podcastban aztán semmi további konkrétum nem hangzott el, a milliárdos üzletember arról beszélt, hogy elege van abból, ami zajlik az országban.

Gattyán György, a Megoldás Mozgalom elnöke nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén a országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján 2022. április 3-án – Balogh Zoltán / MTI
Gattyán György, a Megoldás Mozgalom elnöke nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén a országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján 2022. április 3-án – Balogh Zoltán / MTI

Hetekkel később Gattyán György óriásplakátjai lepték el az országot. „Nyomja meg a gombot” felhívással népszerűsítette az üzletember a digitalizációs tudásközpontot, a plakátokon az ő fotója szerepelt. A valódi cél azonban – mint aztán kiderült – az lehetett, hogy az egész ország felfigyeljen, és megismerje a politikát korábban kerülő magyar milliárdost.

„Hivatalosan is bejelentem, hogy úgy döntöttünk, aktivizáljuk pártunkat, és elindulunk a 2022-es országgyűlési választáson”

– jelentette be 2021. december 17-én Gattyán György. Azt is mondta, hogy nem célja a miniszterelnöki poszt, de ha úgy alakul, elvállalja a lehető legrövidebb időre.

Egy héttel később, december 24-én hivatalosan is bejegyezte a bíróság a Megoldás Mozgalmat. A párt elnöke Gattyán György lett, a szervezet három alelnöke pedig Bajusz Kriszta, Huszár Viktor és Borsányi Gábor, akik a pornómilliárdos közvetlen munkatársai voltak a többi vállalkozásában.

Détári Lajos és VV Tommiboy sem volt elég a kormányváltáshoz

Mindenkit az a kérdés foglalkoztatott, hogy vajon miért lépett be a közéletbe a választás előtt pár hónappal Gattyán, a pártalapítással mi a valós célja. Meglepő döntés volt a sikeres üzletembertől, hogy teljesen esélytelenül belevág ebbe a projektbe.

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy a Fidesz állhat Gattyán mögött, és a cél az, hogy az új párttal megosszák az ellenzéki szavazótábort. Karácsony Gergely pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy „Rogán Antal dolgozószobájában találták ki, hogy Gattyán György induljon a választáson”.

„Mindenkinek a maga szintjén kell akár anyagilag, akár az elvégzett munkával társadalmi felelősséget vállalnia. Én személyesen is eljutottam abba a korba és mostanra egy olyan pozícióba, hogy ez a felelősségem egyre erőteljesebbé vált” – így indokolta a közéleti szerepvállalását maga Gattyán a Telexnek adott interjúban 2022 januárjában.

Állította, hogy semmi kapcsolata a Fidesszel, és nincs köze a kormánypártoknak ahhoz, hogy úgy döntött: elindul az országgyűlési választáson.

Amikor arról kérdeztük, hogy azért lép-e be a politikába, mert abban bízik, hogy a NAV majd kedvezőbben bírálja el az adóügyeit, úgy reagált: öt országban vannak a cégcsoportjának irodái, és a magyar adóhatóságnak a külföldi adóhatóságokkal is együtt kell dolgoznia. „Ez azt jelenti, hogy bármit is dönt a magyar adóhatóság, az a mi esetünkben valamelyik nemzetközi bíróságon fog kikötni.” Emiatt nem állja meg a helyét szerinte az a pletyka, hogy a NAV-os eljárás miatt alapított pártot.

Érdekes egybeesés ugyanakkor, hogy alig pár nappal azelőtt, hogy a milliárdos üzletember bejelentette az új pártját, 2021. december 7-én a NAV feloldotta a zárlatot a Gattyán-birodalom legértékesebb Andrássy úti ingatlanán, amiben egykor az Il Bacio di Stile luxusáruház működött. „Gattyán György politikai szerepvállalásának semmi köze nincsen az üzleti tevékenységével kapcsolatos hatósági eljárásokhoz, illetve azok egyes stádiumaihoz” – reagált később a Telexnek a Megoldás Mozgalom, hozzátéve: a pártelnök tíz éve szakadatlanul védelmezi álláspontját, és még egy eljárásban sem marasztalták el ténylegesen véglegessé vált határozattal. Azt is írták, hogy az Andrássy úti palota pedig az elmúlt években többször volt zár alatt.

Gattyán 2022 elején egymás után adta az interjúkat, amelyekben azt bizonygatta: semmi köze a Fideszhez, és tényleg a digitalizáció ígéretével akar választást nyerni. Többször is arról beszélt, hogy az általa vezetett listával kétmillió választót és akár kétharmados többséget is el lehet érni. A párt egyéni képviselőjelöltjei közé olyan celebeket is sikerült leigazolni, mint Détári Lajos vagy VV Tommiboy (a jelöltekről itt és itt írtunk bővebben). Az átütő sikerhez azonban ez sem volt elég.

A Megoldás Mozgalom országos listájára mindössze 59 ezren, a választók 1,04 százaléka szavazott 2022 áprilisában.

„Mivel a versenyszférából érkezünk, ahol a teljesítmény, a befektetett munka utáni eredmény számít, ezért nyilván a jelenleginél jobb eredményre számítottunk” – értékelte az eredményt később a Megoldás Mozgalom.

Ha a parlamenti küszöbtől messze is voltak, az 1 százalék feletti eredménnyel a párt jogosulttá vált éves állami támogatásra. 2022-ben 1,6 milliárd forintos bevétele volt a Megoldás Mozgalomnak, amivel egyetlen ellenzéki párt sem tudja felvenni a versenyt. Csak hogy lássuk az erőviszonyokat: az akkori legnagyobb ellenzéki pártnak, a DK-nak 908,8 millió forint bevétele volt abban az évben. Ehhez képest csak Gattyán 912,5 millió forinttal támogatta a Memót, és további 715,8 millió forint jutott a pártnak a központi költségvetésből.

0,37 százalék és három polgármester

Az elmúlt két évben alig lehetett hallani a Memóról, amelyből időközben távozott Gattyán, és az új elnök a közeli munkatársa, Huszár Viktor lett. Úgy tűnt, Gattyánnak elege lett a politikából, pártja pár időközi önkormányzati választáson és néhány furcsa akcióval adott életjelet időnként magáról, például amikor luxuskabriókkal tüntettek az alulfizetett tanárokért.

Az idén júniusi EP- és önkormányzati választáson ismét rajthoz álltak. A párt új elnöke és listavezetője arról beszélt az ATV-ben, hogy az elmúlt időszakban ők nem a sárdobálással voltak elfoglalva, hanem csendben, halkan csinálták a dolgukat.

Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom EP-listavezetője leadja szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti és nemzetiségi választásokon a II. kerületi Bolyai Utcai Óvodában kialakított szavazókörben 2024. június 9-én – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom EP-listavezetője leadja szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti és nemzetiségi választásokon a II. kerületi Bolyai Utcai Óvodában kialakított szavazókörben 2024. június 9-én – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A kampányban ismét lehetett találkozni a Megoldás Mozgalommal: a 444 cikke szerint egymilliárd forintot hurcoltak körbe ezresekben egy buszon, és nyereményjátékon sorsoltak ki egymillió forintokat a nagyobb köztereken található piros „Mistery Boxoknál”. Ezenkívül azt ígérték, hogy egymilliárd forintos pályázati alapból egy mintatelepülést építenek fel a jövőben.

Hiába a pénzszórás, az EP-választáson rosszabb eredményt értek el, mint két éve az országgyűlésin: 16 ezer szavazattal (0,37 százalék) az utolsó helyen végeztek. Az önkormányzati választáson azonban fel tudtak mutatni sikereket is: három településen: Mátraballán, Szamossályiban és Drávapiskiben a Megoldás Mozgalom polgármesterjelöltje nyert, és országosan összesen hét önkormányzati képviselőjük kezdheti meg a munkát októbertől. A Baranya vármegyei Drávapiskiben a polgármester és a teljes képviselő-testület a Megoldás Mozgalom színeiben győzött.

A Media1 vasárnap arról írt, hogy Huszár Viktor távozhat a párt éléről. A lap megkeresésére Memo megerősítette, hogy valóban felmerült a pártelnök lemondása a választás után, de erről a párt elnöksége dönt a héten. „A Memo alapítói és az elnökség áttekinti a párt önkormányzati és EP-választáson elért eredményeit, és azután hozza meg a döntését – írták. – Nem titok, hogy a párt az önkormányzati választáson elért polgármesteri, illetve képviselői posztok számával mérsékelten elégedett ugyan, de az EP-választás eredményét kudarcként éli meg.” A lap kérdésére ugyanakkor Gattyán cége, a Docler azt válaszolta, hogy Huszár esetleges távozásának nincs köze Gattyán NAV-os ügyeihez és a Partizán videójához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!