Akinek egy kisvárosban ki kell plakátolnia magát, az azért már elég ciki

2022. augusztus 7. – 07:02

frissítve

Akinek egy kisvárosban ki kell plakátolnia magát, az azért már elég ciki
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc év után lemondott Toroczkai László Ásotthalom éléről, miután áprilisban a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője lett. A vasárnapi időközi választáson eldől, hogy ki lesz az utódja. Öten indulnak a nagyközség polgármesteri székéért, a fő esélyes egyértelműen az eddigi alpolgármester, Papp Renáta, akit a Mi Hazánk is támogat. A Megoldás Mozgalom jelöltje kipaterolná Toroczkai irodáját az önkormányzati hivatalból, és megszüntetné a mihazánkos felvonulásokat a településen, míg az MKKP-s jelölt logisztikai központot építene az űrhajók számára. Pár nappal a választás előtt ellátogattunk Ásotthalomra, ahol leginkább az érdekli az embereket, hogy ki fizeti ki a migránsok okozta mezőgazdasági károkat.

„Akinek egy kisvárosban ki kell plakátolnia magát, az azért már elég ciki” – mondta egy férfi Ásotthalom főutcáján. Közel négyezer fős a település, ezzel valóban lehetne kisváros is – nagyjából hetven város van, ahol ennél kevesebben laknak –, de valójában csak a nagyközség. Persze nem ez a lényeg, hanem az, hogy még ekkora településen is igaz az, hogy mindenki ismer mindenkit, így a nyilatkozó férfi szerint nem jó jel, ha valaki úgy érzi, hogy ki kell tennie az arcát és a nevét a választás előtt.

A Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom (Memo) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jelöltje mellett egy független jelölt, Bardócz Csaba helyezett ki jó pár plakátot az oszlopokra. Sokak szerint nem véletlenül narancssárga a háttér, igaz, a Fidesz-logót sehol sem látni, és hivatalosan nem is indul el a Fidesz Ásotthalmon. Toroczkai László szerint azért nem, mert félnek a vereségtől azóta, hogy ő 2013-ban nagyon megverte a Fidesz-KDNP jelöltjét az időközi polgármesterválasztáson.

A Mi Hazánk elnöke úgy tudja, a Fidesz és a választókerület képviselője, Mihálffy Béla április óta minden követ megmozgatott azért, hogy erős jelöltet tudjanak állítani Ásotthalmon a Mi Hazánk ellen, de nem találtak megfelelő embert, akinek a neve mellé odatennék a párt logóját.

Talán nem véletlenül. Sokak szerint lefutott meccsről van szó, és bárkivel beszéltünk Ásotthalmon, mindenki azt mondta, az alpolgármester, Papp Renáta fog nyerni. „Renáta ezer éve itt él, sokan ismerik, bizonyított már az önkormányzatban” – mondta róla egy ásotthalmi férfi, de más is azt emelte ki, hogy róla már tudják, mire képes, és Toroczkai mellett belelátott az önkormányzat működésébe, kellő rutint szerzett az utóbbi években.

A Mi Hazánk felé tart, és folytatná Toroczkai munkáját

Papp Renáta 2010 óta önkormányzati képviselő Ásotthalmon, és a 2019-es választás után kérte fel alpolgármesternek Toroczkai László. Az elmúlt fél évben már gyakorlatilag ő irányította a várost, miközben a Mi Hazánk elnöke kampányolt, majd az áprilisi választás után lemondott összeférhetetlenség miatt.

Függetlenként indul a vasárnapi időközi választáson az alpolgármester, de a Mi Hazánk Mozgalom és Toroczkai László támogatja, közös fórumot is tartottak csütörtök este a községházában.

Márpedig Toroczkai támogatása nagy fegyverténynek számít Ásotthalmon.

A Mi Hazánk elnöke háromszor nyert polgármesterválasztást az elmúlt kilenc évben, és sokak szerint ő tette rendbe a települést. A polgármesteri tisztségről országgyűlési képviselőként le kellett mondania, de mint kiderült, nem megy messzire. Olyannyira, hogy polgármesteri irodáját a lemondás után sem hagyta el. Mindössze a táblát cserélték ki az ajtón.

Azt állítja, a két irodát bérli az önkormányzattól, de politikai ellenfelei kételkednek abban, hogy egy forint bérleti díjat is fizetne. Toroczkai erre úgy reagált, hogy havi díjat fizet az önkormányzatnak, és ezt szerinte bárki ellenőrizheti, az Országgyűléstől kikérhető közérdekű adatról van szó.

Toroczkai László – Fotó: Huszti István / Telex
Toroczkai László – Fotó: Huszti István / Telex

Nem is akar elszakadni a településtől Toroczkai, aki ásotthalmi irodájában fogadott bennünket csütörtökön. A továbbiakban is segíteni szeretné utódja és a képviselő-testület munkáját országgyűlési képviselőként, de arról is beszélt, hogy több olyan beruházás is folyamatban van, amit ő kezdett el polgármesterként, és még nem zárult le. Például nemrég kapta meg a működési engedélyt a csipszgyár, de az önkormányzati tulajdonú étterem forgalma is mostanság pörgött fel annyira, hogy nyereséges legyen.

„Nem én fogom irányítani a települést. Papp Renáta elég talpraesett hölgy ahhoz, hogy ne kelljen őt irányítani”

– válaszolta Toroczkai arra a kérdésünkre, hogy nem marad-e meg az alá-fölérendeltségi viszony, ha egyszer ott az irodája a polgármesteri hivatalban.

A Mi Hazánk Mozgalom logója nem lesz ott vasárnap a szavazólapon, de a párt elnöke szerint Papp már úton van a Mi Hazánk felé, csak épp a választás előtt nem akarta ő sem erőltetni a belépését. „Nem az a legfontosabb most, hogy mihazánkos pártjelölt legyen Ásotthalmon, hanem hogy folytassa azt a programot, amit a Mi Hazánk képvisel.”

Márpedig Papp egyértelműen azt az irányvonalat szeretné továbbvinni, amit Toroczkai vezetésével kezdett el az önkormányzat. „A legfontosabb az ásotthalmiaknak a stabilitás” – fogalmazott Toroczkaitól pár ajtóval arrébb, egy jóval kisebb irodában Papp Renáta, aki szerint egy munkafolyamat kellős közepén járnak, és a mostani választás arról szól, hogy a megkezdett feladatokat és projekteket folytatni tudják.

„Eddig egy építkező munka zajlott. Sok olyan beruházás valósult meg, amivel a klasszikus önkormányzati-közszolgáltatói rendszerből egy gazdálkodó-vállalkozó szemléletű önkormányzattá fogunk válni” – mondta a polgármesterjelölt, aki szeretné a jövőben az önkormányzat üzemeltetői, gazdasági lábát megerősíteni.

Papp Renáta polgármesterjelölt – Fotó: Huszti István / Telex
Papp Renáta polgármesterjelölt – Fotó: Huszti István / Telex

Emellett polgármesterként fejlesztené a tanyagondnoki szolgálatot, és szociális tűzifaprogramot indítana, ami a megemelt rezsiárak miatt különösen fontos lesz a következő hónapokban.

„Az önkormányzat a saját szervezeti rendje szerint működik. Toroczkaira úgy számítunk, mint országgyűlési képviselőre”

– válaszolta arra a kérdésünkre, hogy milyen együttműködést tervez elődjével. Elsősorban az érdekképviseletben számítana a Mi Hazánk országgyűlési képviselőjére, akire szerinte minden ásotthalmi büszke lehet.

Papp polgármesterként is szeretné megőrizni függetlenségét, és a következő időszakban kizárólag önkormányzati munkára kíván koncentrálni, a későbbiekben azonban nem zárja ki, hogy csatlakozik a Mi Hazánkhoz, amennyiben a település érdeke is azt kívánja.

Kitenné Toroczkai irodáját, és iskolabuszt indítana

Nagyon másként áll a Mi Hazánkhoz a Megoldás Mozgalom (MeMo) jelöltje, Szatler Tatjána. A négygyerekes anya megválasztása esetén azonnal kitenné Toroczkai László irodáját az önkormányzati hivatalból.

„Én azt gondolom, hogy egy önkormányzat az önkormányzati munkával foglalkozzon, ne a pártpolitikával”

– mondta Szatler, miközben épp egy kampányfórumra készülődött az egyik kávézóban.

Azért indul el a választáson, mert szerinte Toroczkai ideje alatt megosztottá vált a település, és az elmúlt évek leginkább a Mi Hazánkról és az ő megmozdulásaikról szóltak Ásotthalmon.

Szatler Tatjána, a Megoldás Mozgalom ásotthalmi polgármesterjelöltje – Fotó: Huszti István / Telex
Szatler Tatjána, a Megoldás Mozgalom ásotthalmi polgármesterjelöltje – Fotó: Huszti István / Telex

Arról beszélt a Telexnek, hogy Ásotthalmon gyakran tartanak mihazánkos programokat, amelyekre az ország különböző pontjairól érkeznek emberek. „Amikor a Betyársereg masírozik a településen, a saját gyermekem nem mer az autóból kiszállni” – fogalmazott Szatler, aki szerint az a probléma, hogy az ásotthalmiak nem merik elmondani a véleményüket nyíltan.

„Ahogy megtudtam, hogy a Toroczkai úr felkerült a parlamentbe, a férjemnek mondtam, hogy édesem, én pedig indulni fogok”

– mondta a Memo jelöltje, aki korábban állítása szerint nem gondolta volna, hogy egyszer politikával fog foglalkozni.

Mint mesélte, régóta követte Gattyán György tevékenységét, és látta, hogy milyen sokat szokott adományozni a milliárdos vállalkozó. Amikor megtudta, hogy pártot alapít, azonnal felkereste, és jelentkezett.

Polgármesterként sporteszközökkel fejlesztené az iskolákat, és visszaállítaná az iskolabuszt. „Nagy probléma, hogy nem tudnak bejutni a tanyákról az iskolába a gyerekek” – magyarázta. Ha kell, pedagógusasszisztensként szívesen lesz a gyerekek kísérője az iskolabuszon reggel és délután, de emellett a szűrővizsgálatokat is fejlesztené, hogy ne kelljen az ásotthalmiaknak a közeli Mórahalomra vagy Szegedre bejárniuk.

Kihalt állatfajokkal bővítené a helyi dinóparkot

Bár egy csomó plakátja kint van, a kampányhajrában nem volt ott Ásotthalmon a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, Magyar Gábor. A pártnak épp a héten van nyári tábora Bükkszentkereszten, és inkább azt választotta. Korábban negyven évet élt Ásotthalmon, de már jó pár éve nem lakik ott, ettől függetlenül sokan emlékeznek rá.

„Borzasztó, hogy a kampányhajrában nem vagyok ott, mert egyik bajom a Toroczkaival épp az volt, hogy soha nem volt elérhető az ásotthalmiaknak” – ismerte el, amikor telefonon utolértük.

„Ennek a falunak rettentő nagy szüksége lenne egy olyan alternatívára, amit a Kutyapárt képvisel”

– fogalmazott Magyar, aki szerint egy látogatónak úgy tűnhet, hogy milyen rendezett Ásotthalom, de ez nem jelenti azt, hogy jól mennek a dolgok. „Vissza a jövőbe a szlogenem, mert azt szeretném, hogy lépjünk vissza ettől a betyáros imidzstől, és menjünk vissza arra az útra, ami valóban a jövőbe vezet.”

A programja az MKKP-tól megszokott:

  • megalapítaná a Tizenkilenc Vármegye Ifjúsági Mozgalmat;
  • a szegedi Űrállomás mintájára logisztikai központot építene űrhajók számára az ásotthalmi Gagarin utcába;
  • a helyi Dinóparkot további kihalt állatfajokkal bővítené (többek között dodókkal, kardfogú tigrisekkel és becsületes politikusokkal);
  • a gazdaság kifehérítése jegyében pedig kezdeményezné, hogy csempészek is választhassák a katás adózást. Persze kizárólag akkor, ha magánszemélynek adják el az árut.

Egy ötödik név is lesz vasárnap a szavazólapon: Greller Zsuzsanna, akiről alig derült ki valami Ásotthalmon. Azt mondják, a helyi boltban dolgozott, de már jó pár éve nyugdíjba ment. Vele sem sikerült beszélnünk, ahogy a független Bardócz Csabával sem.

Mezőgazdasági károk megtérítése és menekültek segítése

A migrációról nem akartok írni? – kérdezett vissza egy férfi, amikor a választásról kérdeztük. A migráció valóban megkerülhetetlen téma a határmenti Ásotthalmon, természetesen a polgármesterjelölteket is kérdeztük róla.

Az ásotthalmiak azt mesélték, hatalmas károkat okoznak az országba illegálisan érkező menekültek. „Őrjöngenek a gazdák a károk miatt” – mondta Nagy Zsolt mezőőr. Azt mondta, a menekültek letapossák a palántákat, a villanypásztorokat, elvágják a drótkerítéseket, megrongálják az öntözőrendszereket és fóliasátrakat a környező földeken, tanyákon.

A határkerítés nem oldotta meg a migrációs nyomást Papp Renáta szerint. Most már napi szinten több száz ember jön át a határon, ami szerinte zavarja az ásotthalmiak nyugalmát, biztonságát.

„Elsődleges érdekünk, hogy ne jöjjenek, és ne haladjanak át ezen a területen”

– fogalmazott a Mi Hazánk által támogatott jelölt.

Azt is mondta, hogy tavasszal elkezdték felmérni a migrációs mezőgazdasági károkat a mezőőri szolgálattal. Havi szinten összeírják a gazdák által jelzett károkat, aztán a listát eljuttatják az Agrárkamarának és az Agrárminisztériumnak, amelyek Papp szerint eddig nem foglalkoztak ezzel a problémával. Ásotthalmon állítása szerint havonta közel tízmillió forintos kárt okoznak az országba illegálisan bejövő menekültek, és ez azért is probléma szerinte, mert a megélhetés nagy részét itt a mezőgazdaság adja.

Szemmel láthatóan váratlanul érte a Megoldás Mozgalom jelöltjét, amikor a migrációról kérdeztük. Szatler annyit mondott csupán, hogy szerinte a kormány dolga ez, de fontos lenne a határ mentén menekülttábort felállítani, ahol segíthetnék a menekülteket, majd a törvény szerint intézni a további lépéseket.

Országos szinten kell kezelni a migrációt Magyar Gábor szerint is. Az MKKP jelöltje azonban abban Pappal ért egyet, hogy segíteni kell a helyi gazdáknak, és meg kell téríteni a valós kárukat. Emellett mindenképpen menekültellátó központokat kell nyitni Magyarországon az MKKP-s jelölt szerint, és vissza kell térni az európai normákhoz. „Ha megfelelő papírokkal rendelkeznek a menekültek, be kell fogadni őket” – tette hozzá. Arra számít, hogy a klímaváltozás miatt öt-tíz éven belül olyan népvándorlás fog elindulni, hogy azt egy hatméteres kerítés se tudja megállítani. Ha most egy kisebb mértékű menekülthullámot nem tud kezelni a kormány, az ennél jóval nagyobb méretűnél komoly bajok lesznek szerinte.

Hogy a migráció Ásotthalmon és a környékén mennyire mindennapos tapasztalat, jól jelzi, hogy a közeli Mórahalomnál épp két menekültet fogtak el a rendőrök, amikor elindultunk visszafelé.

Vasárnap időközi választást tartanak a Csongrád-Csanád megyei Mártélyon is. Két polgármesterjelölt közül lehet választani: Lázár János egykori sofőrje, Ambrus István mellett Putz Anita indul a tisztségért, aki 2019 óta irányította a települést. Az időközi választásra azért írták ki, mert még április közepén a képviselő-testület feloszlatta magát. Minderről itt írtunk bővebben. A vasárnapi harmadik időközit Orosházán tartják, egy lemondott önkormányzati képviselő helyét töltik be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!