Üdvrivalgás fogadta az NVB döntését Karácsony demonstrációján

2024. június 14. – 17:54

frissítve

Üdvrivalgás fogadta az NVB döntését Karácsony demonstrációján
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A vasárnapi szavazatszámlálás eredményei alapján Karácsony Gergely nyerte a június 9-i főpolgármester-választás Budapesten, de csak 324 szavazattal.
  • Volt azonban 24 592 érvénytelen szavazat is, amiknél Vitézy szerint „olyan eljárásjogi hibák fordultak elő, melyek befolyásolhatták a főpolgármester-választás végeredményét.”
  • Vitézy Dávid szerdán fellebbezett az érvénytelen szavazatok újraszámolásáért, amit még aznap este elfogadott a Nemzeti Választási Bizottság.
  • Pénteken a sajtó jelenlétében ellenőrizték újra a szavazatokat a Nemzeti Választási Iroda munkatársai.
  • Karácsony arról beszélt, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után születő eredményt mindenképpen megtámadja, akkor is, ha az őt hozza ki győztesként.
  • Karácsony az egész választást megismételné, ezért is hívta össze a péntek esti tüntetést.
  • Karácsony szerint a Fidesznek két jelöltje volt: Szentkirályi volt a rossz, míg Vitézy a jó rendőr, ezzel pedig sok ellenzékit sikerült megtéveszteniük.
  • Karácsony szerint a Nemzeti Választási Bizottság most nem a tisztaságot, hanem a „szennyes, aljas manipulációt” szolgálta, mivel úgy döntött az újraszámlálásról, hogy meg sem vizsgálta a dokumentumokat.
  • Az első hírek szerint még hetven szavazattal vezetett, mondta Karácsony, aztán jött a hír, hogy 54-gyel vagy már csak 29-cel. „Ha így folytatjuk, a végén Vitézy Dávid kétharmaddal nyer” – tette hozzá.
  • Véget ért Karácsony Gergely tüntetése, de Barabás Richárd, a Párbeszéd politikusa megkérte a demonstrálókat, hogy velük együtt várják meg az NVB ülésének az eredményét.

Az eredményhirdetés és az ünneplés után a szervezők lefújták a rendezvényt, hazaküldték a demonstrálókat. Ezzel közvetítésünk is véget ér.

„Nyertünk elsőre, nyertünk másodjára is. És ha kell, nyerünk harmadjára és negyedszerre is” – mondta az Alkotmány utca és a Honvéd utca sarkán felállított színpadról a még mindig ott várakozó híveinek Karácsony Gergely azután, hogy az NVB – némi kavarás után, mert elsőre rossz adatot közöltek – kihirdette, hogy az újraszámlálás alapján is ő nyerte a vasárnapi főpolgármester-választás.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Hatalmas üdvrivalgásban törtek ki Karácsony Gergely főpolgármester az Alkotmány utcában várakozó hívei, amikor a Nemzeti Választási Bizottság ülésén bejelentették, hogy bár a korábbinál is szorosabb eredménnyel, de az érvénytelen szavazatok átvizsgálása és újraszámlálása után is Karácsony Gergely nyerte a vasárnapi önkormányzati választást. A végén 41 szavazat volt a különbség Karácsony javára Vitézy Dáviddal szemben.

Barabás Richárd a Párbeszéd társelnöke felszólításának eleget téve a tüntetők az NVI épülete előtt várakoznak arra, hogy valami kiderüljön végre az újraszámlálásról. Hogy bent mi zajlik, arról párhuzamos percről percre tudósításunkból tájékozódhatnak.

Véget ért ugyan Karácsony Gergely beszéde, de Barabás Richárd, a Párbeszéd politikusa arra kérte a demonstrálókat, hogy várják meg velük együtt az NVB ülésének az eredményét. Páran ugyan elmentek már, de a tömeg nagy része ott maradt a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Nem az újraszámlálás ténye a probléma, hanem az, ahogy ezt végigvitték, mondta Karácsony Gergely, aki szerint az ellenzéki delegáltak távollétében nyitották fel az urnákat a fideszes kerületekben. Úgy tudja, most pont olyan szavazólapokon megy a vita, amiket szabálytalanul küldtek be Nemzeti Választási Irodába. Szerinte minden perccel, ami eltelik, „egyre kevesebb a Karácsony-szavazat”. Az első hírek szerint még hetven szavazattal vezetett, mondta, aztán jött a hír, hogy 54-gyel vagy már csak 29-cel. „Ha így folytatjuk, a végén Vitézy Dávid kétharmaddal nyer” – mondta. Furcsán lezárt borítékokat, furcsán kötegelt szavazólapokat emlegetett. „Ahogy egyre több a furcsaság, egyre több a Vitézy-szavazat” – mondta.

Karácsony szerint még „nem tudjuk, hogy ezt az újabb csatát megnyertük-e”, de ez nem is fontos, mert szerinte csak akkor lehet megnyugtatóan lezárni a kérdést, ha új választást írnak ki. „Legyen egy harmadik, tisztességes mérkőzés. Az egyik oldalon Vitézy Dávid és a NER, a másik oldalon én és a budapestiek, akik meg fogják védeni a szabadságukat” – mondta, és jelezte, hogy az NVB döntésétől függetlenül a választás megismétlését kezdeményezi. Megköszönte a támogatást, és kérte, hogy mindenki jelentkezzen önkéntes szavazatszámlálónak, mert „ez a ti küzdelmetek”.

Karácsony szerinte Vitézy kikérte magának, hogy fideszes lenne, ezzel pedig nagyon sok ellenzéki szavazót sikerült megtévesztenie, viszont aztán jött az igazság órája, amikor Szentkirályi Alexandrát mégis visszaléptették az ő javára.

„És sikerült megnyerni a választást? Már megint nem sikerült”

– tette hozzá Karácsony, aki szerint azért nyertek, mert minden szavazókörben ott volt egy demokrata, aki ellenőrizte a szavazást. Karácsony szerint így Budapest legyőzte a hatalom emberét, de mégis, ha ezzel véget ért volna a manipulációk sora, most nem kéne itt lennünk. A Nemzeti Választási Bizottság most nem a tisztaságot, hanem a „szennyes, aljas manipulációt” szolgálja Karácsony szerint, mivel úgy döntöttek az újraszámolásról, hogy valójában meg sem vizsgálták a dokumentumokat.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Jó estét, demokraták!” – köszöntötte az egybegyűlteket Karácsony Gergely, aki szerint a tüntetők azért vannak itt, mert szeretik a városukat és a demokráciát, és ragaszkodnak hozzá, hogy szabadon dönthessenek. Visszaidézte, hogy öt éve, amikor megnyerte a választást, azt mondta, hogy visszavette a várost a hatalom embereitől, és ez azért történhetett meg, mert szabadon dönthettek, hogy milyen várost akarnak Budapest Köztársaságban. „Budapest köztársaság, és az is marad” – mondta.

Szerinte a hatalom sokszor akarta már megtörni Budapest gerincét, mert „pontosan tudják, hogy ebben a városban dobog a szabadság szíve”. Próbálták kivéreztetni a várost, mondta, felidézve, hogy a Covid-járvány idején pénzeket vontak el a fővárostól. „Nem sikerült minket térdre rogyasztani” – mondta a tüntetők tapsa közepette. Azt is mondta, hogy illegális lehallgatásokkal és propagandával próbálták megtörni a gerincüket, de ez nem sikerült. Szerinte pontosan tudták, hogy ebben a városban nyílt versenyben nem tudnak győzni, ezért nyúltak trükkökhöz, a választási szabályok megváltoztatásához, majd „jött az utolsó trükk... elbábozták, hogy a Fidesznek két jelöltje van”. Szentkirályira csak „kormányszóvivőként” hivatkozott, aki „a legostobább kampányt” folytatta. A másik „a jó rendőr” pedig „egy volt államtitkár, aki kikérte magának, hogy fideszes”.

Az első felszólaló egy diák volt Karácsony tüntetésén. „Nem volt tiszta a választás” – mondta, aki szerint át akarták verni, be akarták csapni a választókat. „Én ezt kikérem magamnak. Nagyon dühös vagyok, az én szememben ez nettó választási csalás” – mondta. „Én nem akarok bábu lenni Rogán Antal sakktábláján, és szégyellje magát, aki politikusként erre jelentkezik” – mondta Vitézy Dávidra utalva, akinek a javára az utolsó lehetséges pillanatban lépett vissza Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

Fotó: Bődey jános / Telex
Fotó: Bődey jános / Telex

Egyre többen érkeznek Karácsony Gergely tüntetésére, ahova információnk szerint hamarosan a főpolgármester is meg fog érkezni. A Honvéd utca és az Alkotmány utca kereszteződését szinte teljesen megtöltötték a tüntetők. Az Alkotmány utca Parlament felé eső szakaszán viszont hézagosabban állnak a demonstrálók, de közben folyamatosan érkeznek még emberek. A demonstrálók tapssal fogadták azokat a tüntetőket, akik transzparensükre a tüntetés jelszavát írták, miszerint „Ne csaljatok!”.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Pár százan, hézagosan vannak a tüntetők az Alkotmány utca és a Honvéd utca sarkánál felállított pódium előtt. Ugyan a tüntetésen a választás megismétlését követelik, de egy idősebb tüntető férfi szerint rizikós lenne egy újabb szavazás kiírása, mert nagy esély van arra, hogy azt elcsalnák.

Fotó: Szilágyi Máté / Telex
Fotó: Szilágyi Máté / Telex

Helyszíni tudósítónk szerint néhány száz ember gyűlhetett össze a kezdésre az Alkotmány utcában, a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt.

„Arról kapok híreket, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége olyan jogászkodásba kezdett, amivel megpróbálják átfordítani az eredményt”, írja Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. Szerinte „a tényadatok alapján a szavazatok botrányos körülmények között történt újraszámolása után is megnyerte” a választást, amit viszont most „el akarnak csalni”.

„Azt gondolom, a kialakult helyzetre egyetlen válasz van: ha Budapesten megismételjük a főpolgármester-választást” – mondta csütörtökön a főpolgármester arra reaválva, hogy az Nemzeti Választási Bizottság Vitézy Dávid fellebbezésére elrendelte az érvénytelen szavazatok újbóli ellenőrzését. Karácsony azért kezdeményezte a főpolgármester-választás megismétlését, mert szerinte az érvénytelen szavazatok újbóli ellenőrzése csak tovább bonyolította a helyzetet, ezért „tiszta vizet kell önteni a pohárba”. Azt is állította, hogy az ellenőrzés eredményétől függetlenül is ezt kéri, még akkor is, ha az megerősítené vasárnapi győzelmét. A választási törvény alapján a megismételt választást az eredetihez képest harminc napon belül, vagyis legkésőbb július 9-ig lehet megtartani.

A regnáló, talán újra is választott főpolgármester csütörtökön hirdetett demonstrációt a Nemzeti Választási Iroda épületéhez. „Elegünk van a hazugságból, az igazságtalanságból! Ne adjunk teret a választási csalásoknak!” – áll az esemény leírásában. Karácsony szerint csak egy megismételt választás teremthet tiszta helyzetet a főpolgármester-választásban. „Nyerjen bárki, a verseny legyen tiszta” – fogalmazott.

Vitézy a fellebbezés leadása előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a választási eredmény bejelentése után létrehozott a stábja egy jogi és választásmatematikai csoportot, és az általuk összerakott bizonyítékok alapján kérték a választási bizottságtól az újraszámlálást. Hétfőn délután aztán tényleg leadta a fellebbezést, de még nem újraszámlálást kért, hanem azt, hogy a IV. és VII. kerület összes szavazókörében semmisítsék meg az eredményt, és tartsanak új szavazást. A fellebezését a Fővárosi Választási Bizottság elutasította

A Nemzeti Választási Bizottság 12-4 arányban döntött úgy a szokásosnál hosszabb vita után, hogy:

  • elrendelik a főváros összes szavazóköréből beszedett lezárt szavazóurnák felbontását,
  • és a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjait felülvizsgálják és újraszámolják.

Karácsony Gergely szerint mindenkinek jár a jogorvoslat, de az érvénytelen szavazatok magas száma a Fidesz hibája, amiért az utolsó pillanatban léptette vissza a jelöltjét. Azt is megjegyezte, hogy Vitézy „most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek”.

Vitézy is írt az NVB döntéséről. Szerinte fontos, hogy tisztán lássunk, mert sok érvényes szavazat érvénytelenként lehet elkönyvelve. „A demokratikus választás alapja, hogy minden szavazatot meg kell számolni. Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét”, amit el fog fogadni.

Vitézy hétfőn arról posztolt, hogy egész nap érkeztek hozzájuk a jelzések a közel 25 ezer érvénytelen szavazattal kapcsolatban. „Ezek alapján úgy tűnik, olyan eljárásjogi hibák fordultak elő, melyek befolyásolhatták a főpolgármester-választás végeredményét.”

Szerdán végül személyesen adta át a vasárnapi főpolgármester-választás eredményét megtámadó fellebbezést a Fővárosi Választási Irodának. Elmondása szerint 20 kerületből, 202 szavazókörből van bizonyítékuk arra, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat a számlálók.

Igaz, mindössze 324 szavazattal kapott többet kihívójánál, Vitézy Dávidnál. Így nézett ki az eredmény a szavazatok 100 százalékának feldolgozása alapján:

  • Karácsony Gergely: 47,53 százalék (371 467 szavazat),
  • Vitézy Dávid: 47,49 százalék (371 143 szavazat),
  • Grundtner András: 4,98 százalék (38 943 szavazat).

Volt ugyanakkor 24 592 érvénytelen szavazat is, ami nagyjából háromszorosa a 2019-es számoknak. Ezekre hivatkozva Vitézy Dávid már a végső eredmény előtt azt mondta, hogy újraszámlálás lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!