A Fővárosi Választási Bizottság kihirdette Karácsony győzelmét, Vitézynek 3 napja van fellebbezni

2024. június 10. – 22:31

Másolás

Vágólapra másolva

Megállapította a főpolgármester-választás eredményét a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfői ülésén. Karácsony Gergelyt a választók 371 466 szavazattal választották főpolgármesterré. Az FVB – négy igen szavazattal, kettő nem szavazat ellenében hozott – határozata nem jogerős, ellene jogszabálysértésre való hivatkozással három napon belül lehet fellebbezni.

Az FVB határozatában az olvasható, hogy a testület összesítette az 1354 szavazóköri eredményt, eszerint a névjegyzékben 1 333 795 választó szerepelt, közülük a vasárnapi szavazáson 807 056-an jelentek meg.

Az urnákban 806 142 lebélyegzett szavazólap volt, érvénytelen volt közülük 24 592, érvényes 781 550.

A jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942 szavazatot kapott, Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP-Zöldek) 371 142-t, Karácsony Gergely (Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP) 371 466-ot. Ez alapján az FVB megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré.

Az FVB határozata nem jogerős, ellene – jogszabálysértésre való hivatkozással – három napon belül lehet fellebbezni, amit a Nemzeti Választási Bizottság bírál el. A fellebbezésben új tények és bizonyítékok felhozhatók.

Ez a három nap áll Vitézy Dávid rendelkezésére, ha – ahogy eddig jelezte – valóban a szavazatok újraszámlálását szeretné elérni. Vitézy hétfő délután arról posztolt, hogy még „nyitott kérdésből és gyanúból is rengeteg van”. Az LMP és a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt azt írta a Facebookon, hogy „a már birtokunkban lévő információk alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya”.

Nem sokkal később újra posztolt, azt írta, egész nap érkeztek hozzájuk a jelzések a közel 25 ezer érvénytelen szavazattal kapcsolatban. „Ezek alapján úgy tűnik, olyan eljárásjogi hibák fordultak elő, melyek befolyásolhatták a főpolgármester-választás végeredményét.” Posztjában Vitézy egy ímélcímet is megadott, amin értesíteni lehet, ha valaki szintén eljárásjogi hibát észlelt a szavazatok számlálásakor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!