Kulja András: Magyar Péter el tudja érni, hogy az emberek felálljanak a fotelből

Kulja András: Magyar Péter el tudja érni, hogy az emberek felálljanak a fotelből
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Azért mondtam fel, hogy nyíltan, retorziók nélkül tudjak az egészségügy valós helyzetéről beszélni” – mondja Kulja András, aki áprilisig sebészszakorvos-jelöltként dolgozott két pesti kórházban, az egészségügyi tematikájú edukációs TikTok-oldalát pedig több mint 368 ezren követik. Megnyerte Magyar Péter EP-képviselőjelölti pályázatán a közönségszavazást, és a Tisza Párt EP-listájának negyedik helyéről jó eséllyel kijut az Európai Parlamentbe. EP-képviselőként átfogó uniós egészségügyi reformon dolgozna, de megerősítené a TikTok adatvédelmi szabályozását is. Ukrajna uniós csatlakozása és a hazai egészségügy legégetőbb problémái mellett arról is kérdeztük, hogy mi lehet Magyar Péter sikerének titka, és mit gondolt Varga Judit interjújáról.

Mennyire kapnak szabad kezet a Tisza Párt EP-képviselőjelöltjei a kampányban? Kellett-e például Magyar Péter engedélye az interjú előtt?

Inkább mi voltunk óvatosabbak, hiszen egyikünk sem politikus, és ez egy teljesen új szituáció mindnyájunk számára. Látjuk, hogy működik a propagandagépezet, bennem kifejezetten amiatt volt aggodalom, hogy az új szerepben hogyan tudok úgy megfogalmazni állításokat, hogy azt ne lehessen kiforgatni. Szerettünk volna lelkileg és fejben is felkészülni az új szerepre. Volt több találkozónk, ahol megosztottuk egymással a tapasztalatokat, és egy kommunikációs szakember is segített a felkészülésben. Az országjárás több helyszínén én is ott voltam Péter mellett a színpadon, és soha nem mondta meg, hogy miről beszéljek, vagy miről nem beszélhetek.

A Tisza Pártból leginkább csak Magyar Péter látszott az elmúlt hónapokban. Ön milyen formában vesz részt a párt munkájában?

Nagy újdonság volt számomra az országjárás, igyekeztem több rendezvényre is eljutni. Azért is tudtam több helyszínen felszólalni, mint a többi jelölt, mert áprilisban, még a képviselőjelölti pályázat lezárulta előtt felmondtam mindkét munkahelyemen. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján ugyanis nem beszélhetnék szabadon az egészségügy problémáiról. Minden interjúhoz és megszólaláshoz engedélyt kellett kérni a kórházigazgatótól, aki azt továbbította az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, és ott döntöttek arról, hogy nyilatkozhatok-e.

Ezért mondott fel a két munkahelyén áprilisban?

Azért mondtam fel, hogy nyíltan, retorziók nélkül tudjak az egészségügy valós helyzetéről beszélni, és teljes erőmmel a kampányra akartam fókuszálni. Miután az EP-képviselőjelölti pályázatban bekerültem a legjobb tíz közé, szerettem volna mindent megtenni azért, hogy megmutassuk: mi egy olyan Magyarországot képzelünk el, ahol például van egészségügyi program, és nem urambátyám rendszerben, ismeretségek alapján történnek a fejlesztések.

Mi a magyar egészségügy legnagyobb problémája ma?

A legnagyobb probléma pont az, hogy nem lehet felhívni a figyelmet a problémákra. Sok mindennek nincs következménye, mert fontosabb az a hamis politikai narratíva, amely szerint Magyarországon nyugati színvonalú ellátás van. Az igazság azonban az, hogy rengeteg szakrendelés szünetel, 1 millió 290 ezer embernek nincs háziorvosa, és óriási eszközhiány van. A kórházi tartozások miatt hajnal kettőkor nincs bélvarrógép a műtőben, amellyel negyven perccel le lehetne rövidíteni a műtétet. Egy idős, rossz állapotú betegnél nagyon nem mindegy, hogy mennyi idő alatt végzünk.

Előfordulhat az, hogy egy kórházi osztály a szakemberhiány miatt nem tudja kiállítani az ügyeletet, de nem szabad ezt bevallani, inkább kozmetikázzák a számokat.

Nincs egy átfogó egészségügyi program, csak az számít, hogy papíron úgy tűnjön, mintha minden rendben lenne.

Az egészségügy tagállami hatáskörbe tartozik, ön mégis EP-képviselő lenne. Mit tudna tenni a magyar egészségügyért az Európai Parlamentben?

Szerencsére az Európai Parlamentben egyre többet foglalkoznak az egészségüggyel, nem véletlen, hogy szinte minden pártcsalád programjában hangsúlyos szerepet kap. Ebben a hétéves költségvetési ciklusban tizenkétszer annyi pénzt fordított az Európai Unió egészségügyi programokra, mint az előző ciklusban. Ez körülbelül 2000 milliárd forintot jelent. Az európai társadalom öregszik, az egészségügyi dolgozók létszáma pedig csökken. Az előrejelzések szerint 2030-ra krízist okozhat az egészségügyi dolgozók hiánya. Ez nemcsak Magyarországot és a kelet-közép-európai régiót érinti, Németország és más tehetősebb országok azonban magasabb bérekkel és jobb feltételekkel el tudják szívni a munkaerőt a kelet-közép-európai régióból.

Átfogó európai uniós tervre van szükség, különben a szegényebb országok egészségügyi rendszere össze fog omlani.

EP-képviselőként szeretném az Európai Egészségügyi Unió kérdését napirenden tartani, és abban bízom, hogy hasznosítani tudom az orvosi tapasztalataimat, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a Magyarországot érintő kérdések.

A hazai egészségügyet érintő legfontosabb döntések és törvények azonban mégiscsak a magyar parlamentben születnek. Öt évre tervez Brüsszelben, vagy a 2026-os országgyűlési választás után átülne a magyar parlamentbe?

Mindig úgy állok neki egy feladatnak, hogy csak arra koncentrálok. Most EP-választás jön, és egyelőre abban gondolkodom, hogy a magyar emberek érdekeit hogyan tudnám megfelelően képviselni az Európai Parlamentben. Nagyon bízom abban, hogy 2026-ban változás lesz a magyar politikában, és lehetőség lesz jobb irányba terelni az ország jövőjét. Azt azonban szeretném leszögezni, hogy az egészségügy reformja nem egyemberes feladat. Nagyon erős szakmai csapatra van szükség, a munkába a szakmai és beteg-érdekképviseleteket is bevonnának, mert sokrétű problémákat kell megoldani.

Mit látott meg Magyar Péterben, miért az ő pártjához jelentkezett?

Ott voltam április 6-án a Kossuth téren, és azt láttam az embereken, hogy talán valami most elindult az országban. A beszédek után hazamentem, ránéztem az akkor kilenchetes kisfiamra, és egyszerűen azt éreztem, hogy szülőként kötelességem tenni valamit azért, hogy egy jobb Magyarországon élhessen, és ne egy olyan rendszerben, ahol csak a kapcsolatok és érdekek mentén lehet előrébb jutni.

Ön szerint miben tudott Magyar Péter újat vagy mást hozni az elmúlt évek politikai szereplőihez képest? Mi az eddigi sikerének titka?

Sokan mondják, hogy az általa felvetett problémákat már mások is megfogalmazták, de most először látom azt, hogy van egy ember, aki belülről is látta a rendszer romlottságát, szeretne ez ellen tenni, és meg is tudja szólítani az embereket. Péter el tudja érni, hogy az emberek felálljanak a fotelből, és rádöbbenjenek arra, hogy itt már tényleg minden ki van szervezve egy baráti körnek.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Milyen embernek ismerte meg Magyart?

Egy jó értékrendű, tenni akaró ember, aki rendkívül nagy lexikális tudással rendelkezik, és nagyon jól fel tudja hívni a figyelmet a problémákra. Sokszor volt nagyon fáradt, nagyon leharcolt egy nap végén, de minden percben azt láttuk rajta a többiekkel, hogy tényleg azt mondja, amit gondol, és szűkebb körben is azt mondja, amit a kisteherautó platójáról a nagyobb nyilvánosságnak.

Varga Judit interjúja sem változtatta meg a véleményét? A korábbi igazságügyi miniszter lényegében párkapcsolaton belüli erőszakkal vádolta meg a volt férjét Hajdú Péter műsorában.

Megnéztem azt az adást, és volt bennem egy fura értetlenség, mert Varga Judit eddig nem olyan embernek tűnt, aki beülne egy ilyen műsorba. Abban egy percig sem kételkedem, hogy voltak problémák a házasságukkal, és azt Péter sem tagadta, hogy voltak köztük viták.

Varga Judit például arról beszélt, hogy Magyar bezárta egy szobába, amikor hivatalos programra kellett volna indulnia, és az egyik kisfiuk szabadította ki.

A történet másik oldalát nem ismerjük, nem tudjuk, hogy a bezárás pontosan mit jelentett.

Az biztos, hogy Magyar Péter soha nem ütötte meg Varga Juditot, ez egyértelműen kiderült az interjúból.

Az is látszott, hogy politikai céllal rendelték meg a videót, mert egyszer sem került szóba az a hangfelvétel, amit Péter előtte nyilvánosságra hozott. Sőt, volt egy pillanat, amikor Varga Judit megemlítette a hangfelvételt, és Hajdú Péter szándékosan témát váltott. Egy valódi riporternek kötelessége lett volna kitérni a hangfelvételre is.

A bántalmazott nők helyzete egy nagyon komoly probléma Magyarországon. Másfél évig dolgoztam pszichiáter rezidensként, és sajnos sok bántalmazott nővel találkoztam, láttam, mennyire nehéz távoltartási végzést kapni. Ebben az interjúban szerintem az volt szörnyű, hogy politikai célra használták a bántalmazott nők helyzetét.

Azok alapján, amiket Varga Judit mondott az interjúban, Magyar Péter közéleti szerepvállalásával szemben nem merülnek fel morális aggályok?

Az elmúlt hetekben sokat találkoztam személyesen Péterrel, és nem láttam azokat a jegyeket, amiket Varga Judit megfogalmazott az interjúban. Ugyanígy van a többi képviselőjelölt is, akivel erről beszéltem.

A Fidesz amiatt támadja Magyart, hogy volt feleségéről az otthonukban, egy magánbeszélgetésről készített titkos hangfelvételt, amit aztán nyilvánosságra hozott. Ezt sem tartja problémásnak?

Itt nem az volt a cél, hogy Péter rögzítse a felesége mondatait, hanem arról szól, hogy mi történik a kormányban, és hogyan követnek el egy demokráciában elképzelhetetlennek minősülő jogsértéseket. Ez a felvétel nem Varga Judit ellen irányult szerintem.

Én őszintén hiszem, hogy Péter az utolsó pillanatig próbálta a feleségét megóvni attól a szörnyűségtől, amit a kormány művel, és elérni, hogy ne vegyen ebben részt.

Az is lehet, hogy ezzel a hangfelvétellel próbált rávilágítani arra, hogy mennyire romlott a rendszer. Ez volt az egyetlen módja, hogy bizonyítéka legyen erről.

Térjünk át a következő témára! Kárpátaljai gyökerekkel bíró képviselőjelöltként hogyan látja a magyar kisebbség helyzetét Ukrajnában?

Az elmúlt harminc évben soha senki nem ártott annyit a magyar kisebbségnek Kárpátalján, mint a jelenlegi magyar kormány. Belpolitikai célokra használják a kárpátaljai kisebbséget, és az ukrán kormánnyal való konfliktust a magyar kisebbségek helyzetével próbálják indokolni. Azt gondolom, hogy a kisebbség problémáira a diplomácia hagyományos keretei között is lehetett volna megoldást találni, ahogy az sikerült például Romániának. A magyar kormány azonban pajzsként használta a magyar kisebbséget, célkeresztet tett rájuk, és emiatt érték sajnos atrocitások őket a nacionalisták részéről. A kormány ahelyett, hogy valóban megvédte volna a magyar kisebbséget, csak növelte az ellentétet az ukránok és a magyarok között. Minden egyes lépés arra irányult, hogy minél több politikai tőkét tudjon csiholni.

EP-képviselőként támogatná, hogy Ukrajna az Európai Unió tagja legyen?

A kárpátaljai magyaroknak rengeteg új lehetőséget nyitna meg Ukrajna uniós csatlakozása, és hosszabb távon mindenképp az ő érdekeiket szolgálná. Ahogy az erdélyi vagy felvidéki magyarok is szabadon utazhatnak, a kárpátaljaiak is sokkal könnyebben tudnának az anyaországba látogatni. Egy kárpátaljai magyarnak óriási dolog, ha megnézheti a budai Várat vagy a Balatont.

A csatlakozás azonban egy nagyon komplex folyamat, és figyelembe kell venni, hogy Ukrajna tudja-e teljesíteni az elvárásokat, garanciákat például a korrupció megelőzése vagy a kisebbségi jogok biztosítása terén.

Az Európai Uniónak szerintem arra kellene törekednie, hogy lehetőséget biztosítson Ukrajnának, hogy ezeket a feltételeket minél hamarabb teljesítse, és azután csatlakozhasson.

Vannak azonban olyan országok, amelyek sokkal régebb óta várnak a tagságra.

Ha Ukrajna az Európai Unió tagja lenne, akkor az unió hadban állna Oroszországgal. Ez nem jelent problémát?

Oroszországot sokkal inkább az érdekli, hogy a NATO felveszi-e Ukrajnát a tagjai közé. Egészségügyi szakemberként nehéz ennek a kérdésnek minden aspektusát megítélni. EP-képviselőként azon leszek, hogy szakemberek segítségével minél komplexebb álláspontot alakítsunk ki a kérdésben, és akár olyan szempontokat is felszínre hozzunk, amit eddig a kormány nem tett meg. Az például egy megoldandó kérdés, hogy miként lehetne lezárni a háborút úgy, hogy az a magyar kisebbség érdekeit szolgálja. A kapituláció nem egyenlő a békével, ezt a történelem is megmutatta.

EP-képviselőként megszavazta volna azt az uniós állásfoglalást, amelyben arra szólították fel a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel a védelmi fegyverek szállítását Ukrajnának?

Azt tudom megismételni, hogy ebben a kérdésben is a magyar emberek érdekeit kell figyelembe venni. Ukrajnával határos országként nagyon nehéz helyzetben vagyunk, hiszen jelentős számú magyar kisebbség él Kárpátalján, és nem veszélyeztethetjük az ő életüket.

A TikTokról is beszéljünk egy kicsit. EP-képviselőként mi a terve a több mint 368 ezer követővel rendelkező TikTok-oldalával?

Szeretném folytatni az egészségügyi edukációs vonalat, és bemutatnám az EP-képviselői munkámat is, de nem lesz politikai felület az oldalamból a választás után. Rengeteg olyan egészségügyi kérdés van, amiről az eddigi munkám és az egészségügyi szolgálati jogviszony miatt nem lehetett beszélni. Most erre is lesz lehetőségem, de a betegek edukációját is mindenképp folytatnám, mert az nagyon hiányzik jelenleg Magyarországon.

Megfelelően szabályozott a TikTok? Van ezzel feladata az Európai Parlamentnek?

Azt tapasztalom, hogy a TikTok sokkal erősebben szűri a veszélyes és durva tartalmakat, mint más közösségi platformok. Jogi szempontból azonban vannak aggályaim. Nem tudni, pontosan hova kerül az a rengeteg adat, amit a TikTok használata közben gyűjtenek rólunk. Olyan garanciákat kell beépíteni, hogy az adatok ne juthassanak ki az Európai Unió területéről, és itt is biztonságosan tárolják őket. EP-képviselőként az adatvédelem megerősítésén is szeretnék dolgozni.

Tavaly az Európai Parlament letiltotta a TikTokot a dolgozói telefonján, és ezt javasolta a tagállamok kormányainak és más uniós intézményeknek is. Egyetért a döntéssel?

Én is egy külön telefonon használom a TikTokot, mert nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezek az adatok jó helyen kötnek-e ki.

Akkor miért a TikTokot választotta?

A többi platformon is ott vannak a videóim, de a TikTok a legnépszerűbb, itt lehet elérni a legtöbb embert. Egészségügyi szakemberként nem tehetem azt meg, hogy nem használom a legnépszerűbb platformot edukációs célra, mert akkor minimális ellensúly sem lesz meg a hamis információkkal, egészségügyi álhírekkel szemben.

Az Európai Parlament amiatt is szabályozta a TikTokot, hogy tompítsák a mentális egészségre káros hatásait, például a függőséget. Ön meg ezen a platformon készít edukációs tartalmakat. Nincs ebben ellentmondás?

Valóban róka fogta csuka helyzet. Volt azonban olyan videóm, amelyben igyekszem felhívni a tudatos használatra a figyelmet. Magyarországon átlagosan 3,5-4 órát töltenek az emberek internetezéssel, a fiatalok ennyit vannak a közösségi médián. Ha összeadjuk, egy hét alatt majdnem 24 óra jön ki, vagyis egy teljes napot alvás nélkül interneteznek.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

És ezt korlátozni kellene valamilyen módon?

A tartalomgyártók felelőssége is, hogy felhívják erre a figyelmet. Én azt gondolom, hogy a fiataloknak szóló tartalmakat a mostaninál szigorúbban kellene szűrni, és lehet, hogy náluk érdemes lenne valamifajta időbeli korlátot is bevezetni, mert nemcsak a lelki fejlődésüket befolyásolhatja, ha túl sok időt töltenek a TikTokon, hanem a tanulmányaikat is ronthatja.

A koronavírus-járvány alatt látszott igazán, hogy mennyire súlyos probléma az egészségügyben a dezinformáció, az oltásellenesség. Milyen eszközzel lépne fel?

Az edukáció híve vagyok, még ha nem is könnyű feladat. Az egészségügyi álhírek sokszor azért terjednek könnyedén, mert az emberek nem jutnak hozzá egészségügyi alapismeretekhez. Az oktatásban több időt kellene fordítani a digitális tudatosság fejlesztésére, hogy a fiatalok felismerjék, és ki tudják szűrni az álhíreket.

A járvány alatt az látszott, hogy a magyar egészségügy kommunikációs szinten sincs felkészülve egy ilyen vészhelyzetre, és rengeteg fontos információt tartottak vissza.

Egyrészt voltak olyan kérdések, amelyeket nem lehetett addig megválaszolni, amíg a tudomány nem bizonyítja vagy cáfolja. Másrészt a kormány politikai szempontok miatt nem akarta megmutatni, hogy milyen katasztrofális állapotok vannak a kórházakban, és mennyire súlyos problémát jelent az ápolók hiánya. Ennek ugyanakkor megvan az a veszélye, hogy az információs űrt más hamis információval tölti ki.

A közvélemény-kutatások szerint nagy eséllyel kijut az Európai Parlamentbe. De mi a terv, ha ez mégsem jön össze? Az állami egészségügybe valószínűleg nehéz lenne a Tisza Párt politikusaként visszamenni.

Valóban. Szerettem a betegellátásban dolgozni, és már most hiányoznak a betegek, a konzultációk. A betegek vizsgálata nemcsak abból áll, hogy megnyomkodom a hasát, meghallgatom a tüdejét vagy megnézem a sebeit, ugyanilyen fontos része az is, hogy az előzményekről kérdezem. Egy orvos alapvető feladatai közé tartozik, hogy meghallgassa a betegeit. A szakképzésen túl vagyok, májusban szakvizsgáztam volna sebészetből, amit elhalasztottam. Ha nem sikerül kijutni az EP-be, akkor a következő lehetséges időpontban, novemberben leteszem a szakvizsgát. Aztán pedig megpróbálnék valamilyen formában a magyar egészségügyben dolgozni. Bízom benne, hogy lesz még rá lehetőségem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!