Az EP betiltaná, hogy a kormányok és EU-intézmények használják a TikTokot

2023. június 2. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament azt javasolja, hogy

„a nemzeti kormányok minden szintjén és az uniós intézményekben tiltsák be a TikTok használatát”.

A képviselők szerint az alkalmazás megsérti az európai adatvédelmi keretet, kockázatos és a kínai hátterű dezinformáció forrása. A TikTok használatát több uniós intézmény és kormány korlátozta, de például a magyar nem, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő különösen aktívan gyárt rá rövid videókat.

A csütörtökön elfogadott állásfoglalásnak nincs jogi következménye. Javaslatokat csak az Európai Bizottság tehet, de az EP emlékezteti a testületet, hogy a korábbi nyilatkozatai szerint figyelembe fogja venni a parlamenti szakbizottságok véleményét.

Ne használjanak kockázatos orosz és kínai technikát kritikus infrastruktúránál

Az EP felszólítja az Európai Bizottságot és a társ-jogalkotó EU Tanácsot, hogy

„zárják ki a kiemelt kockázatot jelentő országokban, különösen Kínában és Oroszországban székhellyel rendelkező gyártóktól származó berendezések és szoftverek használatát”

az európai kritikus infrastruktúrában. Példaként a TikTokot, a ByteDance-t, a Huawei-t, a ZTE-t, a Kasperskyt, az NtechLabet és a Nuctechet hozza fel.

Az Európai Bizottság eredetileg június 7-én mutatta volna a hivatalos demokráciavédelmi javaslatát, de ez egyelőre halasztják, jelentette be csütörtökön a testület illetékes tagja, Věra Jourová. A javaslat ellen civil szervezetek is tiltakoztak, mert az szerintük rájuk is veszélyt jelentene.

Nagyjából egy év múlva választják újra az EP-képviselőket, így egyre szorosabb lenne a határidő, ha már a voksolásra el akarnák fogadtatni a javaslatot. A választás után az EP mellett az Európai Bizottság is újjáalakul, a még nem elfogadott tervezetek pedig nem feltétlenül mennek tovább.

A közösségi oldalaktól is kérik az álhírek elleni fellépést

Az EP a Twitterrel is külön foglalkozott: a céget tavaly vette meg Elon Musk, és különféle átalakításokba kezdett. A képviselők azt kérték, hogy az oldal „vezessen be szigorúbb ellenőrzéseket a kék pipáinak értékesítésénél”. Ahogy arról korábban írtunk, a hitelesítésre használt kék pipát elvették minden profiltól, és csak azok kapták meg, akik havonta előfizetnek a szolgáltatásra. Ezzel gyakorlatilag megvásárolhatóvá tették a hitelességet bizonyító vizuális jelzést.

A közösségi oldal megvásárlása után a moderátorok jó részét is kirúgták, de az EP szerint ez más vállalatoknál is gond. A képviselő-testület „sajnálattal állapítja meg, hogy

a nagyobb platformok, mint például a Meta, a Google, a YouTube, a TikTok és a Twitter még mindig nem tesznek eleget a dezinformáció elleni aktív fellépés terén, sőt, még le is építik a személyzetet”.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa korábban is figyelmeztette a Twittert, hogy a moderálás hiányából gond lehet. Tavaly novembertől fokozatosan életbe lép a digitális szolgáltatásokról szóló rendelet, amely szigorú kötelezettségeket ró a nagy online platformokra.

Növeljék az idősek internetes tudatosságát

Az EP emellett többek között azt kéri, hogy

  • a tagállamok növeljék „a felnőttek, köztük az idősek” tudatosságát;
  • az EU-val együtt igyekezzenek megelőzni a dezinformációkat ukrán és tajvani példák alapján;
  • „biztosítsanak elégséges és fenntartható finanszírozást” az oknyomozó újságíróknak és civil szervezeteknek;
  • a hírcsatornák pedig „az általuk meghívott szakértők profilját illetően nyújtsanak átláthatóbb információkat”.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!