Toroczkai cigányozott, Donáth úgy reagált: Szégyellje magát!

2024. június 1. – 19:00

frissítve

Toroczkai cigányozott, Donáth úgy reagált: Szégyellje magát!
Forrás: ATV

Másolás

Vágólapra másolva

Dobrev Klára, Donáth Anna, Le Marietta és Toroczkai László harmadszorra is vitáztak, Deutsch Tamás és Magyar Péter nem ment el az ATV műsorába.

Le Marietta arról beszélt: a Kutyapárt cselekvésalapú politikában hisz. Azt szeretné, hogy az uniós döntések előtt kérdezzék meg az embereket, mik az igényeik. Például az Erasmus-ösztöndíj nem elég arra, hogy egy diák megéljen belőle Nyugat-Európában. Ha megkérdeznék a diákokat, kiderülne, hogy ez az összeg nem elég.

Donáth Anna veszi át a szót, és azt mondja: EP-képviselőként olyan eredményeket értek el Cseh Katalinnal, ami szerinte minden magyar embernek jó. Ilyen a digitális platformok szabályozása, amivel felelősségre lehet vonni például a Facebookot.„Mi kőkeményen dolgozunk, meg is van az eredménye, hatással van az Orbán-rendszer megrengéséhez az, amit csinálunk” – tette hozzá a Momentum elnöke.

Toroczkai viszont állítja, az Európa Tanács ülésein ő azt látja, hogy a DK és Momentum uniós szövetségesei „úgy viselkednek, mintha elment volna az eszük”. Majd azt mondta Dobrevnek és Donáthnak, hogy „önök a Partizán vitáján mind a ketten hazudtak egész Magyarországnak”, a gázkazánok megszüntetéséről, mert azt megszavazták az Európai Parlamentben. „Nem tudom, Donáth Anna mit csinál az EP-ben, ha ilyen alapvető fogalmakkal nincs tisztában”, mondta.

Nekünk nem kell bekéredzkednünk sehova, mert természtes szövetségesei vagyunk a Liberálisoknak, és nem kell fasisztákkal paroláznunk, reagált Donáth Anna Toroczkai felszólalására, aki azt mondta, a többi párt EP-képviselői bekéredzkednek majd valamelyik hagyományos nagy pártcsaládhoz.

A Momentum elnöke azt kérdezte Dobrev Klárától, hogy a DK mit ért az Európai Egyesült Államok alatt, mert szerinte mindig csak beszélnek róla, de nem definiálták még.

Dobrev nagyon boldog a kérdés miatt. Egy erős föderális Európát szeretne a DK listavezetője. Egy olyan erős szövetséget jelent az Európai Egyesült Államok, amely képes közös választ adni az európai kihívásokra, például a háborús helyzetre vagy a multik hatalmára.

Hogyan működne? – kérdezett vissza Donáth, aki szerint megfoghatatlan az, amit Dobrev mond az európai integrációról. A DK politikusa azt szeretné, hogy a rendszer képes legyen foglalkozni az emberek jólétével.

A kutyapártos Le Marietta egyetért azzal, hogy visszás a kérdés, mert nincs olyan kérdés, hogy Brüsszel szövetséges vagy ellenfél. Magyarország teljes jogú tagja az uniónak, közös célért küzdünk benne. Viszont az uniónak és az Európai Parlamentnek fejlődnie kell. A Kutyapárt például a közvetlen beleszólást akarja növelni. Majd felemlegette azt az esetet, amikor a Kutyapárt nyomkövetőt tett a nemzeti konzultációs borítékba, de a Fidesz már akkor eredményt hirdetett, amikor az a boríték még a postán csücsült.

Június 9-én nem arról döntünk, hogy megbuktassuk-e magyar kormányt, hanem arról döntenek a magyar választók, hogy kik képviseljék az országot az Európai Parlamentben, mondta Toroczkai László.

Míg a többi párt valamelyik régi nagy pártcsaládba ülne be, a Mi Hazánk egy teljesen új európai pártcsaládot szeretne létrehozni az európai barátaival, többek között a német AFD-vel. Azon dolgoznának Toroczkai szerint, hogy a nemzetek Európáját teremtsék meg a Európai Egyesült Államok helyett. Egy nagyon erős és független magyar nemzetgazdaságra szeretnék fordítani az uniós forrásokat.

Dobrev Klára azzal kezdte, hogy Brüsszel egy belga város, az unió pedig hogy lehetne ellenfél, ha mi magunk kértük oda a felvételünket. Ezután arra kérte a nézőket, hogy dőljenek hátra otthon a székben, és tegyék fel a kérdést maguknak, hogy nekik mi jut eszükbe az unióról? Például az a magyar kisgyerek, aki ma már nyugatra jár valahova iskolába, ami sokkal jobb, mint valamelyik magyar iskola. Donáth szerint neki is ezt jelenti Európa, hogy ez az élet jár a magyaroknak is. Erős, szociális Európát akar ő, mert ha Európa meggyengül, abba Magyarország mindig beleroppan, „mert nincs erős Magyarország erős Európa nélkül”.

Brüsszel szövetséges vagy ellenfél? – így szól a vitablokk első kérdése. Nem jó a kérdés Donáth Anna szerint. A Momentum listavezetője szerint a jó kérdés úgy hangzana: mi hogyan tudunk hozzájárulni, hogy Európa még erősebb legyen.

Arról beszélt: eddig nyugatról kaptuk a pénzt, keletről az olcsó energiát, a kormány azonban nem élt a lehetőségekkel. Az elmúlt 14 évben azt érte el a kormány Donáth szerint, hogy a kkv-k támogatás nélkül nem tudnak jelen lenni a piacon. A legfontosabb cél az lenne szerinte, hogy a magyar vállalkozások az európai piacon erősebbek legyenek. Azt is mondta, hogy a magyarok jóléte és biztonsága azon múlik, hogy erős-e Európa. Ezen nem túl sokan dolgoznak ma szerinte az unióban, de például Emmanuel Macron francia elnök igen.

Toroczkai László a Mi Hazánktól a bemutatkozásában azt mondta, a Mi Hazánk az egyetlen antiglobalista párt, amelyik ténylegesen a magyarok érdekeit fogja képviselni az unióban. A közmédia vitájáról azt mondta, az alkalmatlan volt arra, hogy ott rendesen kifejtsék a véleményüket. Azt viszont felháborítónak tartja, hogy se Deutsch Tamás, se Magyar Péter nem jelent meg ezen a vitán, „ugyanis szembesíthettem volna őket azzal a szórólappal, amivel az egész országot a Fidesz beteríti”, és ami úgy kezdődik, hogy a Mi Hazánk Gyurcsányék pártja. Toroczkai szeretne leszámolni azzal, hogy nemtelen támadásokkal kampányol a Fidesz és Magyar Péter is, aki meg a Mi Hazánkat a Fidesz szatellitpártjának nevezte. Arra kérte a nézőket, ha találkoznak ezzel a szórólappal, szóljanak neki, és Magyar után kész feljelenteni a Fideszt is.

Jövő vasárnap eldől, hogy közelebb jutunk-e az Orbán-rendszer ledöntéséhez, vagy távolabb kerülünk tőle, mondta az első körben Dobrev Klára. A DK listavezetője szerint Orbán rendszerét egy erős baloldali, szociáldemokrata politikával lehet bedönteni.

Dobrev szerint magyarok millióinak elfogytak az anyagi és érzelmi tartalékai, az Orbán-kormány cserben hagyta ezeket embereket. Lehet, hogy nem az ő hangjuk a leghangosabb a tüntetéseken, és nem ők írják a legharcosabb kommenteket, mert meg vannak félemlítve, de a DK politikusa hozzájuk szeretne szólni, mert szerinte ezekkel a hétköznapi emberekkel lehet csak leváltani Orbánt.

A momentumos Donáth Anna arról beszélt a bemutatkozójában, ha a Fideszen múlna, már rég orosz állapotok lennének Magyarországon is, de az unió jelenleg egy védőbástya ez ellen. Majd azt mondta, hogy büszke arra, hogy Cseh Katalinnal elérték, hogy „az EU elzárja végre a NER pénzcsapjait”, közben állítása szerint növelték azokat a forrásokat, amiket a kormány kikerülésével tudnak lekérni például önkormányzatok. „Mi bebizonyítottuk, hogy lehet érdemi eredményeket elérni EU-képviselőként”, mondta.

Részvételiségi szakértőként mutatkozott be Le Marietta, az MKKP listavezetője az ATV vitáján. Mivel én nem hivatásos politikus vagyok, kiabálást ne várjanak tőlem, csak kivételes esetekben, mondta. Viccelni fogok, de a stand up comedy-ben sem vagyok professzionális, tette hozzá.

Szerinte a Kutyapárt tudja, hogy nem az emberekben van a hiba, hanem a politikusokban, és azokban az intézményekben, amelyeket létrehoztak. Az emberek elvesztették a hitüket a demokráciában szeretne, és ezen szeretnének változtatni. Azt is mondta, hogy az MKKP az egyetlen párt, amely odafigyel az emberekre, és bevonja őket a döntésekbe. EP-képviselőként Robin Hood-alapot hozna létre.

Elkezdődött a műsor. A moderátor, Szöllősi Györgyi ismerteti a szabályokat. A résztvevők először 2-2 percben bemutatkoznak, majd négy kérdésben vitáznak:

  1. Brüsszel szövetséges vagy ellenfél?
  2. Az uniós pénzek megszerzése és elköltése.
  3. Háború, energiaellátás és migráció.
  4. Mindenki szabadon választhat egy témát.

Az egyes témákban először minden résztvevő kifejtheti 2-2 percben az álláspontját, majd 8 percben vitáznak. A négy téma után pedig 2-2 percben összegezhetnek a résztvevők.

Magyar Péter nem fogadta el az ATV meghívását az EP-listavezetői vitára, mert szerinte úgy nincs értelme, ha a Fidesz jelölje, Deutsch Tamás nincs ott. Deutsch ugyan az ATV-t nem tartja dollármédiának, a vitára azonban nem ment el.

Négy listavezető csap össze:

  • Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd),
  • Donáth Anna (Momentum),
  • Le Marietta (MKKP) és
  • Toroczkai László (Mi Hazánk).

Az első EP-vitát a Partizán szervezte május 17-én, Deutsch Tamás és Magyar Péter arra nem mentek el, a kisebb pártok listavezetőit pedig nem hívták. Aztán május 30-án a közmédia is szervezett egy vitát – 18 év után az elsőt –, azon pedig mind a 11 párt képviselőjelöltje ott volt. Így Deutsch és Magyar is. A mai, harmadik vitát az ATV szervezte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!