Toroczkai cigányozott, Donáth úgy reagált: Szégyellje magát!

2024. június 1. – 19:00

frissítve

Toroczkai cigányozott, Donáth úgy reagált: Szégyellje magát!
Forrás: ATV

Másolás

Vágólapra másolva

Dobrev Klára, Donáth Anna, Le Marietta és Toroczkai László harmadszorra is vitáztak, Deutsch Tamás és Magyar Péter nem ment el az ATV műsorába.

Ennyi volt.

A szabadság olyan, mint a levegő. Ha van, észre sem vesszük, de ha nincs, abba belepusztulunk, mondta Donáth Anna, a Momentum listavezetője. Arról beszélt az utolsó felszólalásban, hogy az alapvető emberi jogok az európai felvilágosodás eszményei, és ezek tesznek bennünket európaivá.

Európa jólétét és biztonságát az adta szerinte, hogy ragaszkodtak a szabadságjogokért. Úgy tűnik azonban, túl sokáig éltünk ebben, és azt gondoljuk, hogy például a sajtó szabadsága, a véleményszabadság adottság. Minden generációnak meg kell küzdenie ezekért a szabadságjogokért. A Momentum a liberális értékek mellett kiáll a sajtó függetlensége, a szabad életvégi döntés és a szólásszabadság mellett.

Dobrev Klára szerint most is látni lehet, hogy nem kell félni a vitától, még akkor sem, „ha néha kiráz a hideg egy-egy politikai gondolattól” – ekkor Toroczkai felé tekintett. Dobrev szerint hallani lehetett, hogy Toroczkai László gondolatai nagy részben ugyanazok, mint Orbáné és Magyar Péteré, meg azt is megtudhattuk, hogy a Kutyapárt világbékét akar. De szerinte csak a DK képviseli egyedül a baloldali politikát.

„Aki ránk szavaz, az olyan, mintha magára szavazna” – fogalmazott Le Marietta, az MKKP listavezetője. Szerinte a Kutyapárt meghallgatja az embereket, és bevonja a döntéshozatalba, az EP-programot is közösen írták meg. „Mi pénzt osztani megyünk az Európai Parlamentbe” – ígérte Le Marietta. Ezért hozzák létre a Robin Hood-alapot, amelyből helyi kezdeményezéseket fognak támogatni.

Az MKKP emellett korrupcióval, zöld témákkal, internetes szabadságjogokkal és világbékével, világuralommal is foglalkozik. „A Kutyapárt az egyetlen értelmes választás, és legyen jobb az Európai Parlamentben is, de most komolyan” – tette hozzá.

A zárszó következik, Toroczkai László az első. „Azt kell szégyellni, amit a balliberális pártok tesznek a cigánysággal és magyarsággal. Önök tekintenek olcsón megvásárolható szavazóként a cigányokra” – kezdte, Donáth felé fordulva. Majd arról beszélt, a Mi Hazánk két éve azon dolgozik, hogy egészséges magyar élelmiszerhez juttassák a magyarokat, a magyar kereskedőknek pedig piacokat keresnek. Azt mondta, múlt héten több mint tízezer kilométert tett meg az Öböl menti országokban, ennek szerinte az lesz az eredménye, hogy novemberben szerveznek majd egy expót, konferenciát, amire minden magyar vállalkozót meginvitál.

Donáth szerint a tévénézők ivós játékot játszhattak, Toroczkai olyan sokszor említette Ursula von der Leyen nevét a vitában. Aztán egy percben a cigány kifejezést annyiszor említette a Mi Hazánk elnöke, hogy a Momentum elnöke azt mondta neki: szégyellje magát.

Dobrev Klára szerint az elmúlt harminc évben kiszolgáltatottá váltak az emberek a multinacionális cégeknek. Ez ellen egy megoldás van csak. „Nemzetállami szinten nem vagyunk ellenük erősek, de ha összefogunk, Európa már erős hozzá: európai szintű ellenállás kell.”

Toroczkai László ezután elárulta, hogy a vitán most épp a holland testvérpártjának,a Fórum a Demokráciáért nyakkendője van rajta. Ezután elkezdett arról beszélni, hogy hiteltetelen, hogy a DK megakadályozná a vendégmunkások beáramlását. Van viszont egy komoly társadalmi csoport, a romák, akiket a Fidesz szerinte „rejtett erőforrásnak nevezett”. Közben a Fidesz „cigánypolitikusa”, Farkas Flórián megpróbálta a munka világába bevezetni őket, ennek pedig az lett vége, hogy „több milliárd forintot Farkas Flórián ellopott, mégis futni hagyták”, mondta. Toroczkai viszont megtalálta őt az otthonában. A Mi Hazánk elnöke szerint viszont valóban be lehetne vezetni a munka világába azokat is, akik nincsenek ott. Le Marietta belekérdezett, hogy Mészáros Lőrincet is így vadásszák-e, ahogy Farkas Flóriánt. Toroczkai úgy felelt, igen.

A mesterséges intelligencia erősebb szabályozására lesz szükség, ha meg akarjuk védeni a demokráciát ettől a technológiától, mondta Le Marietta a negyedik vitablokkban.

Donáth azt mondta: Európa világelső a mesterséges intelligencia szabályozásában, de van még feladat ebben a kérdésben, mint ahogy a szólásszabadságot, a felhasználók védelmét is biztosítani kell európai szinten. A Momentum elnöke arról is beszélt: Magyarországon minden héten meghal egy nő családon belüli erőszak miatt. Ezért fontosnak tartaná, hogy a magyar parlament ratifikálja az isztambuli egyezményt.

Toroczkai László hozott témája a közbiztonság. Arról beszélt, Magyarországon közbiztonsági problémák vannak, szinte mindennap történik valamilyen bűncselekmény, gyilkosság. Szerinte ma is a '90-es évek SZDSZ-es felfogása van még mindig érvényben, több joguk van a bűnözőnek, mint a rendvédelmi dolgozóknak. Nekik nagyobb mozgásteret és több jogot adna.

„A magyar emberek hétköznapi életéről szeretnék beszélni” – mondta a negyedik vitablokkban Dobrev Klára. A DK politikusa szerint Orbánt nem érdekli ez a téma, a miniszterelnök nem beszél a nyugdíjakról, a fizetésekről, az oktatásról, az egészségügyről.

A DK listavezetője arról beszélt: az elmúlt öt évben Brüsszelben keményen küzdött az európai minimálbérekért, a következő öt évben a bérfelzárkóztatást tartja a legfontosabb feladatnak.

Dobrev kitér az önkormányzatiságra is. Míg a jobboldali polgármesterek arra büszkék szerinte, hogy hány stadiont építettek a településükön, a baloldali polgármesterek inkább bérlakásépítési programokra, környezetvédelemre költenek.

Donáth Anna saját hozott témája az orosz és kínai befolyás Magyarországon. „A világ legnagyobb botránya, a kampányban valamiért erről mélyen hallgat mindenki”, mondta arról, hogy sajtóhírek szerint Kína arcfelismerő térfigyelő kamerákat akar telepíteni Magyarországra (bár a kormány ezt tagadja). Donáthnak viszont „az a jó híre van”, hogy most éppen Európa védi a szuverenitást.

Az internetes szabadságjogokról beszélt Le Marietta a negyedik vitablokkban, ahol a résztvevők szabadon választhattak témát. Azt mondta, az MKKP a Kalózokhoz csatlakozna az Európai Parlamentben. Ez a pártcsalád nem szavazta meg például azt, hogy a Pegasus kémszoftvert újságírók ellen is lehessen alkalmazni.

Azt javasolta Le Marietta Szijjártó Péternek, hogy a jelszavát Dzsudzsi86-ról változtassa meg, és ez már sokat segítene az internetbiztonságon.

A GDPR nem érte el a célját az MKKP listavezetője szerint, az internetes felugró ablakok miatt ugyanis nem lehet elolvasni a recepteket. A Kutyapárt kiszámolta: az internetes felugró ablakok 2 százalékkal visszavetik a GDP-t.

Erős Magyarország erős Európában tud működni, mondta Donáth Anna. A Momentum elnöke szerint Európa akkor tud erős lenni, ha képes beszállni a nagyhatalmi versenybe, és helytállni Kína és az USA között. Ehhez közös külpolitikára, közös hadseregre, közös határvédelemre és energiaunióra van szükség. Közös érdekünk, hogy Európa megvédjen minket, tette hozzá.

Dobrev Klára arról beszélt: Keletről a drága energia és tőke mellett vendégmunkások is jönnek, akiket rabszolgakörülmények között dolgoztatnak, és akik miatt alacsonyabb lesz a magyar munkavállalók bére. A következő ciklus egyik fontos feladata az lesz szerinte, hogy közös európai szabályokat alkossanak, hogy ne lehessen távol-keleti vendégmunkásokkal tönkretenni a szakszervezeteket, a munkakörülményeket és a béreket.

Le Marietta azt mondta: a Kutyapárt közösségi programírással csinálta meg az EP-programját, ebben a résztvevők azt kérték tőlük, hogy hangsúlyosan foglalkozzanak a zöld témákkal.

Dobrev szerint a magyarok rezsiköltsége „brutálisan sok”, miközben „uniós pénzekből körülöttünk mindenki megszabadult az orosz gáztól teljesen, vagy részben. Románok, bolgárok, csehek, akik tényleg függtek az orosz gáztól, sikerült megcsinálni. Orbánnak valamiért nem. Továbbra is Putyin kegyeit keresi”.

Az Északi Áramlat felrobbantásakor Ursula von der Leyen azt ígérte, hogy megtalálják az elkövetőket, és keményen meg fogják büntetni őket. Toroczkai László már akkor azt gondolta, hogy nem fogják megkeresni az elkövetőt, az Európai Bizottság elnökét ugyanis korruptnak tartja. Arról is beszélt a Mi Hazánk listavezetője, hogy Magyarországról mindenki támogatja az Európai Bizottság elnökét, Magyar Péter is. A Mi Hazánk elzavarná von der Leyent.

A migrációról is kifejtette a véleményét. Afrikában népességrobbanás van, ilyen helyzetben szerinte vissza kell állítani a határőrséget, és úgy kell átalakítani a jogrendet, hogy a határőrök meg tudjuk védeni az országot.

„Lassan mondom, hogy Orbán Viktor és Deutsch Tamás is megértse. Bár amilyennek láttam őt a vitánkon, sok reményt nem fűzök hozzá, hogy megérti: senki nem akar háborút, bevezetni a sorkatonaságot” – kezdte Dobrev Klára, aki szerint itt egyetlen ember, Orbán Viktor tartja háborús pszichózisban az embereket, méghozzá a plakátjaival. Majd áttért az energiaellátásra: „Az, hogy Magyarország így elszegényedett, Orbán Viktor Putyin-imádatának is köszönhető”, közben Tiborcz és Mészáros meg meggazdagodott, mondta.

Orbán Viktor békéről papol, és háborúval kampányol, háborús uszítással plakátolja tele az országot, mondta a harmadik vitablokkban Donáth Anna, a Momentum listavezetője.

Szerinte nem szabad elmenni a populista uszítás mellett. A háború nem egyszerűen szócsata vagy politikai játék, a szomszédos országban emberek halnak meg naponta, és iskolákat bombáznak. Az orosz agressziónak véget kell vetni Donáth szerint, az ukránok pedig nemcsak a szuverenitásukat védik, hanem Európát is. Morális kötelességünk ezért Ukrajnának segíteni, tette hozzá. A Momentum támogatja Ukrajna honvédő háborúját, mert értünk, Európáért is harcolnak.

Le Marietta szerint nagyon kevés az idő ahhoz, hogy ezeket a komoly témákat rendesen átbeszéljék. „A Kutyapárt álláspontja röviden: a háború rossz. A migrációt rosszul kezeljük. Az energiaellátás lehetne jobb.” Hosszabban: segíteni kell az ukránoknak, hogy meg tudják védeni magukat, mert az oroszok az agresszorok. Magyarországon nem bevándorlási, hanem kivándorlási probléma van. Az akkumulátorgyárak szabályozásán szeretnének szigorítani, a Kutyapárt a Zöld frakcióhoz akar csatlakozni az EU-ban.

A harmadik vitablokk jön: háború, energiaellátás és migráció.

„Egyfajta diktatúrává kezd válni az Európai Unió” – mondta Toroczkai László, aki szerint megbélyegzik, ha valakinek eltér a véleménye. Ha valaki pedig tényekkel jön, azt rögtön oroszpártinak bélyegzik.

Nem vagyunk oroszpártiak, nem szeretnénk háborút, jelentette ki a Mi Hazánk elnöke. Szerinte az amerikai befolyás sokkal durvább és sokkal nagyobb, mint az orosz, de a ő független Magyarországot szeretne.

Az ATV minden blokk után hosszú reklámszünetet tart. Ilyenkor ez történik a nézőtéren:

Forrás: ATV
Forrás: ATV

Donáth Anna szerint a jogállamiság nem szól másról, csak a jogszabályok betartásáról, ez az igazi szuverenitásvédelem. A momentumos képviselő szerint a Fidesz-kormány „mindent elkövet annak érdekében, hogy kiszolgáltassa a hazánkat”.

Le Marietta szerint ebben az egész jogállamisági témában azok a kis közösségek sérültek a legjobban, akik várják az uniós.

Le Marietta szerint meg kellene erősíteni a Korrupcióellenes Munkacsoportot, amelyben több civil szervezet is benne van.

Lehet, hogy Magyar Péter és Deutsch Tamás nem jött el a vitára, de a magyar hangjuk itt van Toroczkai László személyében, mondta Dobrev Klára. A DK listavezetője szerint Orbán Viktor, Magyar Péter és Toroczkai László pártja rosszul van a jogállamisági eljárástól, és gyengíteni akarja Európát, ezért senkinek nem javasolja, hogy jobboldali képviselőket küldjenek Európába.

Le Marietta azzal folytatta, hogy szerinte a kisközösségek nem részesülnek megfelelően az uniós forrásokból, csak azok, akiknek van pénzük profi pályázatírókra. Ezen változtatnának a Robin Hood-alappal.

Donáth Anna azt mondta, „ennyi badarsággal nem tudok vitázni”. Szerinte a pénzek azért nem jönnek, mert az Orbán-kormány nem tartja be a játékszabályokat, például az igazságszolgáltatás terén. Ez a téma pedig „nem egy science-fiction, ahogy Torockai László néha szereti beállítani”. Donáth szerint Magyarország az uniónak nettó nyertese.

Nem értem, hogy egy ilyen helyzetben miért azzal van a baj, aki azt mondja, hogy lop az Orbán-kormány, és nem az Orbán-kormánnyal, amely lop, reagált Toroczkai László korábbi hozzászólására Dobrev Klára. A DK listavezetője szerint az Orbán-rendszer az egyedüli felelőse, hogy nem jönnek az uniós források. Ameddig pedig jöttek pénzek, azokat ellopták.

Toroczkai arról beszél: Magyarországnak ráfizetés az Európai Unió, mert a multik kiviszik a pénzt az országból. „Az, hogy korrupció van Magyarország, nem kérdés – fogalmazott a Mi Hazánk listavezetője. – Nyilvánvaló, hogy Orbán korrupt rendszert állított fel”. A Mi Hazánk korrupcióellenes csoportot állítana fel, amelybe minden párt kapna helyet. Szerinte nem szabad csodát várni az Európai Ügyészségtől.

Donáth Anna szerint a Momentum legnagyobb vitája azokkal van ebben a kérdésben, akik nincsenek itt: Deutsch Tamás és Magyar Péter. Mert szerinte garanciák nélkül nem lehet engedni, hogy csak úgy jöjjenek az uniós pénzek, ehhez pedig szerinte a Momentum is hozzájárult. Donáth szerint ennek köszönhető, hogy „a jelenlegi kampányban nincsenek csak úgy osztogatások”, helyette csak lejáratások.

A jogállamisági mechanizmus nem szolgálja a magyar emberek érdekét, és nem szüntette meg a korrupciót, mert olyan feltételeket állított az Európai Bizottság, amelyeket az Orbán-kormány könnyedén ki tud cselezni, mondta a második vitablokk elején Le Marietta, az MKKP listavezetője. Az Integritás Hatóság például nem tud intézkedni a lombkorona sétány ügyében sem.

Az MKKP azt javasolja, hogy listázzák azokat a cégeket, amelyek az elmúlt években visszaéltek az uniós forrásokkal, és ellenőrizzék, ha indulnak egy uniós pályázaton. Megnövelnék az OLAF létszámát, hogy többen tudjanak a magyar korrupciós ügyekkel foglalkozni, és átneveznék HULAF-ra

Toroczkai László az uniós pénzek témájában azt mondta, azt mások is el szokták mondani, hogy az uniós csatlakozás óta közel 40 ezer milliárd jött az unióból, de azt csak a Mi Hazánk mondja, hogy ennél több ment vissza a brüsszeli kasszába. Majd az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent kritizálta, aki szerinte katasztrofális lépéseket tett az elmúlt négy évben, legutóbb például azt, hogy az unióval finanszíroztatja Ukrajnát. Ezután felsorolta, hogy a Fidesz képviselői és a baloldali pártok képviselői megszavazták, hogy ez a Von der Leyen legyen az elnök.

Kezdődik a második vitablokk, amely témája: az uniós pénzek megszerzése és elköltése.

Nem brüsszelezni kell, hanem abba kell hagyni a lopást, és vissza kell állítani a jogállamot, jelentette ki Dobrev Klára. Egy tisztességes baloldali kormány három hónap alatt hazahozná a visszatartott uniós pénzeket szerinte. A DK be is nyújtotta az ehhez szükséges törvényjavaslatokat. Ez azonban még nem elég, mert korrupció beette magát a rendszerbe Dobrev szerint. Az olaszoktól kell tanulni: ahogy az olasz maffiát felszámolták, úgy kell felszámolni az Orbán-maffiát is.

Miközben rengeteg pénz érkezett az Európai Unióból, a kormány nem költött a magyar emberekre. Az átlagbérek a bolgárok szintjén, a nyugdíjaknál még drámaibb a helyzet. Olyan kormányra van szükség a DK listavezetője szerint, amely képes hazahozni az uniós pénzeket, és a magyar emberek érdekében költi el.

Dobrev Klára szerint néha kemény a politikai vita, de addig jó, amíg nem fordul át személyeskedésbe vagy csúsztatásokba. De szerinte ebből látni azt is, hogy az európai politika az hazai politika is.

Le Marietta szerint az eddigi beszélgetés is jól mutatja, hogy az uniónak is fejlődnie kell abban, hogy milyen a kommunikáció.

Toroczkai pedig a végén ezt mondta Donáth Annának: „Annyit javaslok a Momentumnak, kevesebbet törődjön a fasisztázással, többet az európai munkával”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!