Hazaárulózás, orbánozás és rengeteg reklám – így telt az ATV EP-listavezetői vitája

2024. június 1. – 21:40

Hazaárulózás, orbánozás és rengeteg reklám – így telt az ATV EP-listavezetői vitája
Fotó: ATV

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat este ismét élőben vitáztak egymással az EP-listavezetők, ezúttal az ATV hívta meg a legesélyesebb jelölteket műsorába. A vitán részt vett Dobrev Klára (DK–MSZP–Párbeszéd), Donáth Anna (Momentum), Le Marietta (MKKP) és Toroczkai László (Mi Hazánk). Rajtuk kívül még Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője és Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője kapott meghívást, de ők nem mentek el a vitára. A vitát percről percre közvetítettük, ide kattintva visszaolvashatja cikkünket.

Legutóbb a köztévében vitáztak egymással az EP-listavezetők, azon a vitán 11 párt listavezetője vett részt, Deutsch és Magyar is ott voltak. Az ellenzéki listavezetők szerint a köztévé által szervezett esemény nem valódi vita volt, inkább csak monológok elmondására volt lehetőség. Dobrev Klára azon a vitán azt mondta: aki nem fél, és nem akarja becsapni a választóit, az szombaton eljön az ATV-be. Magyar Péter szerint egy ilyen vitának a köztévében van a helye, ezért nem ment el a szombati vitára.

Az ATV műsorában bár valóban volt lehetőségük reagálni a résztvevőknek egymásra, a vita dinamikáját folyamatosan megtörték a blokkok közötti hosszabb reklámszünetek. Ezáltal a nézőknek néha inkább az lehetett az érzése, hogy egy kereskedelmi csatorna reklámműsorát nézik – némi politikai vitával tűzdelve. A 140 perces adásból 80 percig beszéltek a résztvevők, az adás többi részét a reklámok és a rövid felvezetés, technikai szabályok ismertetése tette ki. Az is érződött, hogy már a vége felé közeledik a kampány: a résztvevők kevesebb hévvel képviselték a saját álláspontjukat, mint korábban.

A nyitóbeszédekben Donáth Anna azt mondta: ha a Fideszen múlna, már rég orosz állapotok lennének Magyarországon is, de az unió jelenleg egy védőbástya ez ellen. Szerinte ők Cseh Katalinnal közösen elérték, hogy az EU elzárja a NER pénzcsapjait, felléptek a melegek, a nők, a cigányok védelmében. Le Marietta azt mondta: az MKKP létrehozná a Robin Hood-alapot, és azon keresztül osztaná szét a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Szerinte a Kutyapárt tudja, hogy nem az emberekben van a hiba, hanem a politikusokban, és azokban az intézményekben, amelyeket létrehoztak.

Dobrev Klára szerint magyarok millióinak elfogytak az anyagi és érzelmi tartalékai. Ők úgy érzik, minél nagyobb a baj, annál inkább cserben hagyják őket. A DK listavezetője szerint Orbán rendszerét egy erős baloldali, szociáldemokrata politikával lehet bedönteni. „A Mi Hazánk az egyetlen antiglobalista párt” – mondta Toroczkai László nyitóbeszédében, aki szerint pártja ténylegesen a magyarok érdekeit fogja képviselni az unióban. Kifejezte sajnálatát amiatt, hogy sem Magyar Péter, sem Deutsch Tamás nem jelent meg a mai vitán.

Toroczkai Donáthnak: Kevesebbet törődjön a fasisztázással, és többet az európai munkával

A vitát négy nagyobb blokkra osztották. Minden blokk elején a résztvevők fejenként két percben mondhatták el a véleményüket egy adott témáról, és utána kaptak arra időt, hogy vitatkozzanak egymással. Az első blokk címe „Brüsszel: szövetséges vagy ellenfél?” volt. Donáth Anna szerint ez a kérdésfeltevés nem szerencsés, inkább arra kéne keresni a választ, mit lehet tenni azért, hogy Európa jobb hely legyen. Dobrev Klára szerint ha Európa meggyengül, akkor abba Magyarország mindig beleroppan, mert nincs erős Magyarország erős Európa nélkül. Toroczkai azt mondta: ők azon akarnak dolgozni, hogy a nemzetek Európáját teremtsék meg, egy nagyon erős és független magyar nemzetgazdaságra szeretnék fordítani az uniós forrásokat. A Kutyapárt a közvetlen beleszólás lehetőségét szeretné erősíteni az unióban – mondta Le Marietta.

„Mit értetek Európai Egyesült Államok alatt?” – tette fel a kérdést Donáth Anna Dobrev Klárának, mert szerinte csak beszélnek róla, de nem definiálták még. A DK–MSZP–Párbeszéd listavezetője erre örömmel válaszolt: egy olyan rendszert, amely képes foglalkozni az állampolgárok jólétével, ahol Európa képes közös választ adni az európai kihívásokra, például a multik szabályozására, a háborús helyzetre – mondta. Donáth Anna szerint ez nem eléggé megfogható definíció, és nem derül ki belőle, hogy pontosan hogyan képzelik el ezt a szövetséget. Toroczkai az Európa Tanács ülésein azt látja, hogy a DK és Momentum uniós szövetségesei „úgy viselkednek, mintha elment volna az eszük”.

Donáth Anna: Ennyi badarsággal nem tudok vitázni

A vita második nagyobb témája az uniós pénzek megszerzése és elköltése volt. Dobrev szerint ahogy az olasz maffiát felszámolták, úgy kell felszámolni az Orbán-maffiát is. Toroczkai szerint „az Európai Bizottság elnöke az az Ursula von der Leyen, aki az unióval finanszíroztatja Ukrajnát”. Donáth Anna az országjáráson úgy látja: a helyi fideszes körök ki vannak akadva, mert nem jön a pénz az unióból.

Dobrev Klára szerint az Orbán-kormány az egyedüli felelőse annak, hogy nem jön az uniós pénz Magyarországra. Toroczkai szerint

a hazaárulás határát súrolja, hogy a DK és a Momentum azért lobbizik, hogy ne jöhessenek Magyarországra az uniós pénzek.

Donáth Anna azt mondta: ennyi badarsággal nem tud vitázni. Szerinte a pénzt az Orbán-kormány veszi el, és ők azok, akik nem tartják be a jogszabályokat. Szerinte az az igazi hazafias tett, ha valaki azért dolgozik, hogy a pénzek oda jussanak, ahova szánták őket. Dobrev Klára szerint igaz, a Fidesz listavezetője nem jött el a vitára, de Deutsch Tamás magyar hangja itt van a vitán: Toroczkai Lászlónak hívják. „Nem javaslom, hogy jobboldali képviselőket küldjenek Európába” – üzente a nézőknek.

Kutyapárt: A háború rossz, a migrációt rosszul kezeljük, az energiaellátás lehetne jobb

A harmadik téma a háború, energiaellátás, migráció volt. Toroczkai szerint ha bárkinek eltér a véleménye az Európai Bizottság véleményétől, azonnal megkapja a különböző bélyegeket. Diktatúrává kezd válni az Európai Unió – mondta. Szerinte az amerikai befolyás nagyobb az unióban, mint az orosz, ők független Európát szeretnének. Le Marietta röviden foglalta össze a Kutyapárt álláspontját: a háború rossz, a migrációt rosszul kezeljük, az energiaellátás lehetne jobb. Szerinte Magyarországon nem bevándorlási, hanem kivándorlási probléma van.

A Momentum listavezetője szerint „Orbán békéről papol, de háborús uszítással plakátolja tele az országot”. Szerinte jelenleg Ukrajna védi Európa békéjét. Dobrev Klára bár nem fűz túl sok reményt ahhoz, hogy ezt Deutsch is megérti, de lassan megismételte: senki nem akar háborút, és senki nem akarja bevezetni a sorkatonaságot. Szerinte az egyetlen, aki háborús pszichózist kelt, az Orbán Viktor.

Toroczkai azt mondta: Magyarországról mindenki támogatja az Európai Bizottság elnökét, Magyar Péter is. A Mi Hazánk elzavarná Von der Leyent. Szerinte a népességrobbanás miatt vissza kell állítani a határőrséget, és úgy kell átalakítani a jogrendet, hogy a határőrök meg tudják védeni az országot.

Momentum: Jelenleg Európa védi a magyar szuverenitást

Az utolsó blokkban a résztvevők szabadon választhattak témát. Le Marietta az internetes szabadságjogot választotta. Azt mondta, az MKKP a Kalózokhoz csatlakozna az Európai Parlamentben. Ez a pártcsalád nem szavazta meg, hogy Pegasust lehessen bevetni az újságírók ellen.

Azt javasolta Le Marietta Szijjártó Péternek, hogy a jelszavát Dzsudzsi86-ról változtassa meg, szerinte ez már segítene az internetbiztonságon.

Donáth Anna témája az orosz és kínai befolyás volt Magyarországon. Szerinte agy jogállamban elképzelhetetlen lenne, hogy Kína arcfelismerő térfigyelő kamerákat telepítsen Magyarországra. Szerinte jelenleg Európa védi a magyar szuverenitást.

Dobrev a szociális Európáról beszélt. Azt mondta: az elmúlt öt évben Brüsszelben keményen küzdött az európai minimálbérekért, a következő öt évben a bérfelzárkóztatást tartja a legfontosabb feladatnak. Toroczkai témája a közbiztonság volt. Problémának tartja, hogy több joga van egy bűnözőnek, mint a rendvédelmi dolgozóknak. A rendőröknek magasabb fizetést adna. Donáth Anna beszélt még arról is, hogy minden héten meghal egy nő családon belüli erőszak miatt. Ezért fontosnak tartaná, hogy a magyar parlament ratifikálja az isztambuli egyezményt. Szerinte aki ez ellen nem lép fel, az nem szereti igazán a hazáját.

Toroczkai László ezután elárulta, hogy a vitán most épp a holland testvérpártjának nyakkendője van rajta, ezután elkezdett arról beszélni, hogy be lehetne vezetni a munka világába azokat is, akik nincsenek ott – itt a romákra gondolt, majd megemlítette Farkas Flóriánt, „a Fidesz cigánypolitikusát”, akit otthonánál vadászott le. Erre Donáth azt üzente Toroczkainak: Szégyeljje magát!

Dobrev: Csak a DK képviseli a baloldali politikát

A vitablokkok végén záróbeszédek következtek. Toroczkai záróbeszédében Donáth Annának üzent: „Azt kell szégyellni, amit a balliberális pártok tesznek a cigánysággal és magyarsággal. Önök tekintenek olcsón megvásárolható szavazóként a cigányokra.”

„Aki ránk szavaz, az olyan, mintha magára szavazna” – mondta Le Marietta záróbeszédében. Szerinte a Kutyapárt meghallgatja az embereket, és bevonja őket a döntéshozatalba.

Dobrev Klára szerint Toroczkai László gondolatai nagyrészt ugyanazok, mint Orbáné és Magyar Péteré, a Kutyapárt pedig világbékét akar. Szerinte csak a DK képviseli a baloldali politikát.

Donáth Anna kiállt a liberális értékek fontossága mellett: a sajtó függetlensége, a szabad életvégi döntés és a szólásszabadság mellett. Szerinte Európa jólétét és biztonságát az adta, hogy ragaszkodtak a szabadságjogokhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!