Magyar Péter: Több mint 500 pályázat érkezett az EP-képviselőjelölti pályázatra

2024. április 11. – 19:17

Másolás

Vágólapra másolva

„Semmilyen különös feltételt nem támasztottak, megállapodtunk. Örömmel segítettek abban, hogy el tudjunk indulni június 9-én” – mondta Magyar Péter arra a kérdésünkre, hogy milyen feltételek mellett kapta meg az egri székhelyű Tisztelet és Szabadság (Tisza) Pártot az alapítóktól.

A júniusi EP- és önkormányzati választás előtt már nem volt idő új pártot alapítani, ezért Magyar politikai közössége egy korábban bejegyzett párt színeiben indul. A Nemzeti Választási Bizottság csütörtökön délután vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Tisza Pártot. A bizottság ülésén részt vett Magyar is, és utána röviden válaszolt a sajtó kérdéseire.

Arról beszélt a Telexnek, a 2021-ben alapított Tisza Párt programja nagyjából fedi az ő programjukat, de három-négy programpontban azért van különbség. Mindez azonban nem is számít, mert mint később fogalmazott,

„ez tegnaptól tulajdonképpen egy új párt”.

A párt tagságában és irányadó testületében is többségbe került a Talpra, magyarok! mozgalom, és állítása szerint teljesen szabad kezet kaptak a volt vezetőktől. Már korábban távozott a Tisza Párt két alelnöke, Deák Boldizsár és Somodi Erzsébet, akik 2014-ben még a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták listáján szerepeltek. Deák régebben a Fidesz színeiben volt önkormányzati képviselő Egerben. Magyart a párt alelnökének választották, nagyjából 10 és 40 között van jelenleg a Tisza Párt tagsága.

Magyar kérdésünkre azt mondta, hogy az önkormányzati választáson nem lesznek önálló jelöltjeik, de rengeteg független polgármesterjelölt és képviselőjelölt kereste meg őket. Akikkel meg tudnak állapodni, azokkal szívesen kötne megállapodást. Amennyiben a jelöltek aláírják a párt etikai kódexét és választási szerződését, akkor támogatni fogják őket.

„Nem döntöttünk még erről” – válaszolta Magyar arra a kérdésünkre, hogy beállnak-e valamelyik főpolgármester-jelölt mögé Budapesten.

Arról is beszélt, hogy a szerda éjféli határidőig több mint 500 pályázat érkezett be az EP-képviselőjelölti pályázatára, a jelöltekről egy tíztagú bizottság dönt majd.

Azt mondta, nehéz választani, mert a jelentkezők 80 százaléka magas színvonalú pályázatot adott be, és sok nyelvet beszélő, tapasztalt szakemberek is vannak közöttük.

„A holnapi napra szeretnénk odáig eljutni, hogy harminc-negyven pályázót kiválasztunk, (…) és velük egy személyes találkozót fogunk lebonyolítani” – folytatta. Ezen már ő is részt vesz, és arra lesz kíváncsi, hogy a jelölteknek milyen víziója van Európáról, hogyan szeretnék képviselni a hazájukat Brüsszelben. A következő körben nagyjából a legjobb húsz jelentkező ötperces videóinterjút ad, amiket aztán feltesznek a Talpra, magyarok! honlapjára, és itt majd bárki szavazhat. Annyi jó pályázat érkezett be, hogy Magyar szerint a Fideszhez hasonlóan valószínűleg 21 képviselőjelölt lesz az EP-listájukon.

EP-képviselői helyet ajánlott fel Tarr Zoltán egykori református lelkésznek, akit kirúgtak az állami állásából, miután felszólalt Magyar Péter múlt szombati tüntetésén. „Nem döntött még Tarr Zoltán barátom arról, hogy elvállalja-e. Én nagyon remélem, hogy igen, és azt gondolom, hogy nagyon sok magyar ember fog rá szavazni, már csak azért is, hogy üzenhessen Menczer Tamásnak és a hozzá hasonlóknak.”

Arról is beszélt Magyar, hogy a szombati tüntetés szervezése nagyjából 40 millió forintba került, és azt ígérte: minden költséggel elszámolnak majd a Talpra, magyarok! honlapján. Folyamatosan érkeznek az anyagi támogatások az egyesület számlájára, már több tízmillió forintot kaptak. „Egyszerű magyar állampolgároktól, nem NER-es vállalkozóktól, nem állami pénzből, nem amerikai pénzből, nem orosz pénzből” – tette hozzá Magyar.

Május 5-ére, anyák napjára hirdette meg a következő tüntetést. A rendezvény programjáról és a helyszínről még nem tudott részleteket elárulni.

„Lehet, hogy több városban lesz, lehet, hogy gyermekotthonoknál, anyaotthonoknál lesz.”

Egy másik kérdésre azt mondta, ő legszívesebben már jövő héten elindulna országjárásra, de még csak a következő napokban állítják össze a programot. „Mindennap hat-nyolc településen leszünk ott, kicsi és nagy településen, és szeretnénk olyan rendezvényeket tartani, amikor a budapestieket kérjük arra, hogy ők jöjjenek le vidékre.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!