Gulyás Gergely: A baloldal várható miniszterelnök-jelöltjének nagyapja egy kommunista tömeggyilkos volt

2024. február 1. – 10:43

frissítve

Gulyás Gergely: A baloldal várható miniszterelnök-jelöltjének nagyapja egy kommunista tömeggyilkos volt
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. február 1-jén – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Erről alkotmánybírósági döntés szól, amit még az első Orbán-kormány idején fogadtak el, ugyanis az első Orbán-kormány a legalacsonyabb nyugdíjakat emelte legnagyobb mértékben – mondta Gulyás Gergely egy kérdésre.

Kérdésre Gulyás azt mondta, hogy a Belgrád–Budapest-vasútvonal épül, és remélik, hogy ebben a ciklusban már vonatok is mennek majd. Ha sikerült lezárni az adásvételt, majd tájékoztatják a nyilvánosságot a Budapest Airport vásárlásáról.

Gyorsvasút építéséről vannak-e tervek, kérdezték Gulyást, mire azt mondta, hogy ezeket valószínűleg át kell majd ezeket alakítani.

„Engem az kevésbé érdekel, hogy Gyurcsány Ferenc és felelsége hova költözik, az igazi szégyen az, hogy az elmúlt évtizedekben abban az Apró-villában laktak, amit zsidóktól koboztak el a II. világháborúban” – mondta Gulyás Gergely a Magyar Nemzet Gyurcsány Ferenc költözéséről szóló kérdésére.

Nagyon nehéz azt elhinni, hogy a Városháza tudta és beleegyezése nélkül ez a korrupciós ügy megvalósulhatott volna – mondta Gulyás Gergely, aki szerint korrupció történt a Lánchíd felújításánál. „Hídpénzt szedtek” – mondta.

A miniszter szerint erre a közbeszerzésre a Transparency International is rábólintott, példaértékűnek nevezte azt, „úgy tűnik, a Transparency a lopást kedveli”.

Az Origó kérdésére Gulyás érintette a Lánchíd felújítását, azt mondta, ki kell derülnie, milyen kapcsolat van az A-Híd és Karácsony között, van-e korrupciós eset. A BKK vezetőjének lemondására úgy reagált, hogy már az is a főpolgármester hibája, hogy a BKK-vezérnek fel kellett ajánlania a lemondását, mert így emberekről nem lehet beszélni, ahogy ő tette, így Karácsonynak menesztenie kellett volna Waltert. Walter Katalin korábban azt mondta, hogy a járatritkításról szóló társadalmi egyeztetés olyan lett volna, mintha „hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”. Karácsony nem fogadta el a lemondást.

18

A megtekinteni kívánt oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozni szeretné a korhatáros tartalmak elérését a számítógépén, akkor használjon megfelelő szűrőprogramot!

A megtekinteni kívánt oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az európai gazdatüntetésekről Gulyás Gergely azt mondta, Európa nem követi azt a bölcsességet, amit a magyar kormány igen, Európa nem zöldpolitikát folytat, hanem zöldideológiát akar ráerőszakolni az állampolgáraira.

A tegnapi ülésen meghallgatták a belügyminiszter és igazságügyminiszter beszámolóját is az olasz antifa tanárnő ügyével kapcsolatban, ami szerintük azért lett diplomáciai ügy, mert a cél Magyarország lejáratása. Biztosítani kell az emberi méltóságot, az említett hölgy fogva tartásának körülményei megfeleltek a magyar és nemzetközi előírásoknak. Hazugság, hogy a cellában patkányok lettek volna, mondta Gulyás. Luxus nincs a börtönökben, de általánosságban tisztaság van, ezt is igazolja, hogy nem volt Covid-járvány.

Az olasz terhelt szavahihetősége megkérdőjelezhető, bizonyíthatóan hazudott végzettségéről is. Sérelmezte a kapcsolattartási lehetőségeket, mondta Gulyás, holott 2023 októbere és 2024 januárja között öt napon összesen hétszer látogatták meg családtagjai és ügyvédje, más időszakban összesen 323 telefonhívást kezdeményezett, és 13 ellenőrzött videóhívása volt.

„Meghallgattuk az építési és közlekedési miniszter beszámolóját a fővárossal történt megállapodásról, ezt a beszámolót a kormány elfogadta” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Lázár János és Karácsony Gergely által megkötött bérletmegállapodásról, ami szerint Budapesten is elfogadják a vármegye- és országbérletet. Gulyás szerint ezzel mindenki nyer, mindenkinek olcsóbb lesz a közlekedés. Az agglomerációban élők is nyernek, és a fővárosiak is.

Az SMA szűrésről is tárgyaltak, és megállapították, hogy volt egy 14 hónapos program. Az ehhez szükséges forrásokat a költségvetésből biztosítják, idén 450 millió forintot. Igény esetén továbbra is szűrik a gyerekeket, várandósságokat, az eddigi három intézmény, köztük a szegedi kórház és a Bethesda Kórház is szűri az SMA-t.

Néhány száz tanárt érint egy részletkérdés Gulyás szerint, azokat a tanárokat, akik nyugdíjba készülnek. Az ő béremelésük esetében a kormány a szakszervezetek javaslatát követte, de ez szerinte probléma. A belügy törekszik a helyzet megoldására, hogy ezek a pedagógusok is megkaphassák a pénzüket, és ennek megfelelően módosítsák a szerződésüket.

A béremelés teljes összegét ki kell osztani. A hiánytárgyaknál, fizikai, kémiai, biológia, további négyszázalékos emeléssel számolhatnak a pedagógusok. A diplomás átlagvér 71, 8 százalékát éri majd el a bér. Bíznak abban, hogy a diplomás minimálbér 80 százalékára tudják emelni a pedagógusbéreket jövőre.

Egy pedagógusnak 25 tanórát kell tanítania, és évi 50 nap szabadságot kell biztosítani. Szerintük akkorát sikerült előrelépni ezen a téren, mint a rendszerváltozás előtt soha. Szerintük ez egy kiszámítható pálya, mondta Gulyás.

A Belügyminisztérium képes volt megszervezni, hogy rövid idő alatt 140 ezer tanár megkaphassa a béremeléshez szükséges iratokat, ez a kormány szerint jelentős eredmény. Gulyás Gergely szerint a sajtóban tévedések jelentek meg ezzel kapcsolatban, azt mondta, a kormány szándékai világosak, mindenkinek nőni fog a fizetése, több mint 32 százalékkal emelték meg a bértömeget, és ezt a növekményt csak béremelésekre lehet költeni.

A miniszterelnök az uniós csúcson folyamatos egyeztetéseket folytat, próbálnak megegyezésre jutni, de nem biztos, hogy menni fog, mondta Gulyás. Az uniós csúcs után Orbán teljes körű tájékoztatást ad az ott történtekről.

Gulyás szerint a Magyarországgal szembeni zsarolást választották a nagy tagállamok ahelyett, hogy a közös megoldásokat keressék. Szerintük ezért kell változás az EU-s politikában, erre ad jó lehetőséget a június 9-i európai parlamenti választás.

„Most, amikor Európa válaszúthoz érkezik (…), akkor szerencsés, hogy néhány hónap múlva Európai Parlamenti választás lesz” – mondta.

Gulyás Gergely arról ad tájékoztatást, hogy elemezte a kormány az EU-s helyzetet, ő is ezzel kezd. Egyértelmű, hogy van egy alapvető nézőpontbeli különbség az EU-tagállamok többsége és Magyarország álláspontja között. Azok vannak többségben, akik a háború pártján állnak. Magyarország a béke pártján áll. Azért fogadták el az Oroszország elleni szankciókat sem, mert azt gondolták, hogy az nem kártékonyabb Magyarországra, mint Oroszországra, és a nézetkülönbségek nem jelentik azt, hogy ne lehetne hatékonyabb együttműködni.

Várhatóan szóba kerül majd a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubaj ügye is, erről ugyanis a héten határozatot fogadott el a kormány.

Mini-Dubajként, illetve Lázár János megfogalmazásában már maxi-Dubajként híresült el az a beruházás, amit a kormány kezdett el tervezni az 1,3 millió négyzetméteres (130 hektár) barnamezős területre, Rákosrendezőre. A kormány egy dubaji üzletemberrel kezdett el tárgyalni a Rákosrendező helyére tervezett új városnegyed felépítéséről. A világ legmagasabb épületének számító 828 méteres Burdzs Kalifát is felépítő Mohamed Alabbar irodákat és luxuslakásokat álmodott meg a területre. Tavaly arról volt szó, hogy a többek között egy vagy több 220-240 méteres felhőkarcolót is felhúznának.

A Népszava szerint a kormány ezzel egy gyakorlatilag felmondhatatlan gazdasági együttműködési megállapodás aláírását kéri majd a parlamenttől, ugyanis a korábban közzétett tervezet értelmében bár a 15 éves szerződést hat hónapos határidővel fel lehet mondani, de a felmondás nem érinti a már megkezdett projekteket, aláírt kötelezettségvállalásokat, megbízásokat, szerződéseket, de még a munkaterveket sem addig, míg le nem zárultak az adott megállapodások, kivéve, ha erről a felek másként döntenek.

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A városháza nemrég lemodellezte, hogyan nézne ki Budapest látképe az épülő mini-Dubajjal. A képeket a Válasz Online tette közzé. Az országos főépítész szerint azonban elhamarkodott és nem feltétlenül jó irány még arról beszélni, hogy milyen magas lesz egy-két épület a beruházásban, ráadásul szerinte a beruházó vagy az építési és közlekedési minisztérium még nem készített látványtervet sem. Arról, hogy mi is ez az egész mini-Dubaj, ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Gulyás Gergely minden bizonnyal arról is tájékoztat majd, mit vár a kormány az épp zajló EU-csúcstól, ahol Ukrajna támogatása és a közös költségvetés emelése lesz a két fő napirendi pont. Másfél hónapja a legutóbbi ülésen Orbán Viktor a két, egymással részben összefüggő ügyben vétózott, ezért kell az Európai Tanácsot külön összehívni.

Január végén olasz-magyar diplomáciai feszültséghez vezetett, hogy az olasz sajtó cikkeket közölt arról, milyen körülmények között tartják a magyarországi börtönben Ilaria Salist. A nőt azzal vádolják, hogy egyik fő szervezője volt a tavaly februári, kitörésnapi antifasiszta utcai támadásoknak.

Az olasz nőt tavaly februárban vetéek őrizetbe bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, akár 11 éves börtönbüntetést is kaphat. A nő ártatlannak vallotta magát. A családja és az egyik volt cellatársa is arra panaszkodott, hogy méltatlan körülmények között tartják fogva a magyar börtönben.

Az utóbbi napokban ismét megszólalt több magyar kormánytag Svédország NATO-csatlakozása ügyében, hiszen Orbánék korábbi ígéreteivel szemben mégiscsak Magyarország lett az utolsó NATO-tag, amelyik még nem hagyta jóvá a svédek csatlakozási kérelmét. A korábban szintén vonakodó török parlament ugyanis január 23-án rábólintott a dologra.

Várhatóan kérdezni fogják a kormányinfón Gulyás Gergelyt arról, pontosan mit keresett Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia Csádban, Szijjártó Péter külügyminiszter kíséretének tagjaként. A Direkt36 a Telexen megjelent cikkben tárta fel, hogyan igyekezett Orbán Gáspár és az egész magyar kormányzat eltitkolni a látogatást.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbb január 18-án tartottak sajtótájékoztatót, akkor Gulyás egyebek mellett azt jelentette be, hogy újra ingyenes lehet az újszülöttek SMA-szűrése. A miniszter beszélt még akkor a tanárbéremelésről, az Orbán-Zelenszkij-találkozó esélyeiről, és arról, hogy a Fidesznek mindenképp lesz saját főpolgármester-jelöltje. Az azonosnemű párok örökbefogadásáról azt mondta, szerinte a gyerek érdekeivel ellentétes, ha nem egy apja és egy anyja van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!