Diplomáciai ügy lett a Budapesten fogva tartott olasz antifa-aktivista körülményeiből

2024. január 30. – 20:22

Másolás

Vágólapra másolva

Olasz sajtóbeszámolók szerint már Szijjártó Péterrel is beszélt Antonio Tajani olasz külügyminiszter a Budapesten fogva tartott olasz tanárnő, I. S. ügyében, akit azzal vádolnak, hogy egyik fő szervezője volt a tavaly februári, kitörés napján történt utcai támadásoknak.

Az ügyben állítólag Manuel Jacoangeli, Olaszország budapesti nagykövete is találkozót kért Tuzson Bence igazságügyi minisztertől, miközben az olasz külügyminisztérium behívatta a római magyar nagykövetet.

Az olasz nőt tavaly februárban vettek őrizetbe bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, akár 11 éves börtönbüntetést is kaphat. A nő ártatlannak vallotta magát. A családja és az egyik volt cellatársa is arra panaszkodott, hogy méltatlan körülmények között tartják fogva a magyar börtönben.

A család szerint a nő fél évig nem is telefonálhatott, és olyan szigorúan őrzik, mint egy terroristát. Vasárnap az olasz La Repubblica egy olyan olasz nővel közölt interjút, aki azt állítja, három hónapon át I. S. cellatársa volt. A lapnak azt mondta, poloskákkal teli ágyon kellett aludniuk, az őrök folyamatosan kiabáltak velük, az étel pedig kevés és ehetetlen volt, és higiéniai termékeket sem kaptak.

Ezeket a vádakat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) elutasította. „Szomorúnak és etikátlannak tartjuk, hogy egy volt fogvatartott »sárdobálását« a másik fél megkérdezése nélkül, már-már tényként kezelve hozzák le bizonyos sajtóorgánumok” – írták közleményükben, a fogvatartott állításait pedig egyszerű hazugságoknak minősítették.

Mint írták, a fogvatartottak napi háromszori étkezést kapnak, ami ugyan „nem közelíti meg egy Michelin-csillagos étterem színvonalát, de megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek”, az intézményekben folyamatos higiéniai ellenőrzések zajlanak, a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek, a bánásmód a jogszabályoknak megfelelően történik, és nincsenek patkányok.

A 39 éves szélsőbaloldali nőt hétfőn kéz- és lábbilincsben vezették elő a bíróságon, ami Olaszországban ismét nagy felháborodást váltott ki.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter a La Repubblicának azt nyilatkozta, „nem helyénvaló, hogy egy fogvatartottal így bánjanak”, de semmiképp nem akarnak külső politikai nyomást helyezni a magyar bíróra, mert ellentétes hatást érhetnek el vele. A külügyminiszter hangsúlyozta azt is, hogy a magyar igazságszolgáltatás szuverén, és fontos, hogy ne kreáljanak politikai ügyet az esetből.

A külügyminiszter a lapnak azt mondta, korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is beszélt, és felvetette neki a nő családja által régóta hangoztatott aggályokat, és felkérte a budapesti római nagykövetet, hogy járjon el az ügyben.

„Kértük a magyar kormányt, hogy jogsértések esetén lépjen közbe, és biztosítsa a vádlottak minden jogának tiszteletben tartását. Többet nem tehetünk, hagyjuk a politikai vitát” – mondta.

Manuel Jacoangeli, Olaszország budapesti nagykövete biztosította a nő ügyvédeit arról, hogy minden lehetséges diplomáciai eszközzel élni fognak azért, hogy a nő házi őrizetben, Olaszországban várhassa ki az ítélethirdetést. Az olasz lap értesülései szerint a nagykövet kedden találkozót kért Tuzson Bence igazságügyi minisztertől is, hogy panaszt tegyen az ellen, hogy a nő hétfőn kéz- és lábbilincsben jelent meg a bíróságon.

A Corriere azt írja, az olasz kormány hivatalosan is tiltakozik a nő fogvatartási körülményei ellen, és a római magyar nagykövetet is behívatták az olasz külügyminisztériumba.

A találkozókkal és az olasz fél panaszaival kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak és az Igazságügyi Minisztériumnak is, amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!