Megjelent egy határozat a budapesti mini-Dubajról

2024. január 31. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetért a kormány a Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek Kormánya közötti gazdasági együttműködésről bemutatott szövegével, és felhatalmazza a külgazdasági és külügyminisztert vagy az általa kijelölt személyt a Gazdasági Megállapodás
bemutatott szövegének – a megerősítés fenntartásával történő – végleges megállapítására – egyebek mellett ez jelent meg a hivatalos kormányzati döntésekről tájékoztató Magyar Közlönyben kedden a Budapestre tervezett mini-Dubajjal, pontosan maxi-Dubajjal kapcsolatban.

Mini-Dubajként, illetve Lázár János megfogalmazásában már maxi-Dubajként híresült el az a beruházás, amit a kormány kezdett el tervezni az 1,3 millió négyzetméteres (130 hektár) barnamezős területre, Rákosrendezőre. A kormány egy dubaji üzletemberrel kezdett el tárgyalni a Rákosrendező helyére tervezett új városnegyed felépítéséről. A világ legmagasabb épületének számító 828 méteres Burdzs Kalifát is felépítő Mohamed Alabbar irodákat és luxuslakásokat álmodott meg a területre. Tavaly arról volt szó, hogy a többek között egy vagy több 220-240 méteres felhőkarcolót is felhúznának.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szövege szerint felhívják a külgazdasági és külügyminisztert, hogy a Gazdasági Megállapodás szövegének végleges megállapításához szükséges meghatalmazási okiratot adja ki. A kormány emellett elfogadja a Gazdasági Megállapodás kihirdetéséről szóló törvénytervezetet, és elrendeli a Gazdasági Megállapodás szövegének végleges megállapítását követően annak az Országgyűléshez történő benyújtását. A törvényjavaslatot majd Szijjártó Péternek kell előadnia.

A Népszava szerint a kormány ezzel egy gyakorlatilag felmondhatatlan gazdasági együttműködési megállapodás aláírását kéri majd a parlamenttől, ugyanis a korábban közzétett tervezet értelmében bár a 15 éves szerződést hat hónapos határidővel fel lehet mondani, de a felmondás nem érinti a már megkezdett projekteket, aláírt kötelezettségvállalásokat, megbízásokat, szerződéseket, de még a munkaterveket sem addig, míg le nem zárultak az adott megállapodások, kivéve, ha erről a felek másként döntenek.

A városháza nemrég lemodellezte, hogyan nézne ki Budapest látképe az épülő mini-Dubajjal. A képeket a Válasz Online tette közzé. Az országos főépítész szerint azonban elhamarkodott és nem feltétlenül jó irány még arról beszélni, hogy milyen magas lesz egy-két épület a beruházában, ráadásul szerinte a beruházó vagy az építési és közlekedési minisztérium még nem készített látványtervet sem. Arról, hogy mi is ez az egész Mini-Dubaj, ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!