Szijjártó szerint meg lehet várni a február végi rendes parlamenti ülést a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásával

2024. január 30. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

„Most már nem választ el minket hosszú időszak attól, hogy a parlament rendes ülése megkezdődjön, a jövő hónap, február végén. Ezért én nem látok okot, hogy a rendkívüli ülés eszközéhez kelljen nyúlni” – válaszolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV kérdésére válaszolva, hogy meg kell-e szavaznia a parlamentnek február 5-én a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását.

Az ellenzéki képviselők január 29-én kezdeményeztek rendkívüli parlamenti ülést, hogy az Országgyűlés mihamarabb döntsön Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról. Levelükben arra kérték Kövér László házelnököt, hogy február 5-ére, azaz jövő hétfőre hívja össze a parlamentet. Az MSZP kezdeményezéséhez a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd képviselői is csatlakoztak, így a házelnöknek kötelező kiírnia a rendkívüli ülést lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra. Kövér László ugyanakkor úgy fogalmazott múlt héten: ő nem érzi úgy, hogy bármi sürgetné Magyarországot, sőt, szerinte rendkívüli helyzet sem állt elő. A házelnök jelezte, hogy szerinte sikertelen lesz az ellenzék kezdeményezése, azaz várhatóan most sem mennek el a kormánypárti képviselők a rendkívüli ülésre.

A parlament tavaszi ülésszaka egyébként csak február végén, a tervek szerint február 26-án indul.

Szijjártó az ATV-nek azt mondta, ha csak jövőre ülésezne a parlament, érdemes lenne megfontolni a rendkívüli ülést, de mivel február végén már összeül a parlament, meg lehet várni a rendes ülést,

„és akkor napirendre lehet venni ezt a kérdést, ha a parlamenti többség úgy dönt”.

A török parlament múlt kedden szavazta meg az északi ország csatlakozását. Ezzel Magyarország lett az utolsó NATO-tagállam, amelyik még nem hagyta jóvá a skandináv ország belépését a katonai szövetségbe. A kormánypárti képviselők már legalább másfél éve ülnek „sértettség” és más aggályok miatt a témán, közben viszont rendre megígérték, hogy nem Magyarország lesz az utolsó a sorban. Most mégis így lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!