Kövér László a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásáról: Valakinek utolsónak is kell lennie

2024. január 25. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Kövér László nem érzi rosszul magát amiatt, hogy Magyarország maradt az egyetlen NATO-tagország, amelyik még nem hagyta jóvá Svédország belépését a katonai szövetségbe. Az Országgyűlés elnöke telefonon válaszolt az Index kérdéseire a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban.

„Miért kellene, hogy ez nekünk legyen kellemetlen? Amennyiben a svédeknek nem az, úgy én egy pillanatig sem érzem rosszul magam. Másrészt valakinek utolsónak is kell lennie” – állapította meg Kövér László, aki szerint a svédek „arroganciával és negligenciával viseltettek irányunkban” az elmúlt időszakban.

„Ha használhatok katonai szlenget, nem vagyunk a csicskásai senkinek. Úgy érzem, súlyos félreértés van a svédek fejében. (…) A svédek – szeretném megjegyezni, hogy a finnek is – olyan messzire mentek Magyarország pocskondiázásában, a demokratikusan megválasztott kormány gyalázásában és a mozgásterének szűkítésében, amit nem lehet meg nem történtté vagy mellékes körülménnyé tenni” – mondta Kövér.

Az Országgyűlés elnöke szerint szó sincs arról, hogy a törökök átverték volna azzal Magyarországot, hogy előttünk ratifikálták Svédország NATO-csatlakozását. „Személyesen több interjúban elmondtam, nekünk a törökökkel semmilyen megegyezésünk nincs arra nézve, hogy ki mikor ratifikálja a NATO-bővítést. A magyar Országgyűlés független, és egyedül is el tudjuk dönteni, hogy egy ilyen lépésre mikor kell sort keríteni. Nem befolyásol bennünket, hogy a törökök egyébként miképpen intézik a saját problémáikat” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e rendkívüli parlamenti ülés összehívását, inkább nemmel felelet. „Afelől nincsen kétségem, hogy az ellenzéki pártok valamelyike – amelyek rendre nem a magyar érdekeket szolgálják – ennek összehívását kezdeményezni fogja, valószínűleg sikertelenül. Egyébként nem érzem úgy, hogy valami sürgetne bennünket, sőt, szerintem rendkívüli helyzet sem állt elő” – mondta.

Kövér kijelentette, hogy ő személy szerint annyira nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását, majd így folytatta: „Én is örülnék, ha reménybeli szövetségeseink mielőbb megadnák nekem az esélyt, hogy jó lelkiismerettel megváltoztathassam az álláspontomat.” Hozzátette: „Már régen túl lennénk ezen az egész cirkuszon, ha Stoltenberg úr feleannyi erőfeszítést fordított volna a svéd politikusok meggyőzésére, mint amennyi energiát abba fektetett, hogy nekünk üzengessen.”

Orbán Viktor szerdán azt ígérte Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak, hogy szorgalmazni fogja, hogy a magyar Országgyűlés az első adandó alkalommal ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást. A parlament legközelebb február végén fog összeülni.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!