Orbán Viktor telefonon ígérte meg Stoltenbergnek, hogy szorgalmazni fogja, hogy az Országgyűlés ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást

2024. január 24. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor telefonon tárgyalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásának ügyében – számolt be róla a kormányfő az X-en.

„Megerősítettem, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát. Hangsúlyoztam azt is, hogy továbbra is szorgalmazni fogjuk, hogy a Magyar Országgyűlés szavazza meg Svédország csatlakozását és az első adandó alkalommal zárja le a ratifikációt” – írta.

A magyar Országgyűlés tavaszi ülésszaka a tervek szerint február 26-án indul. Ha a képviselők ennél korábban akarnak szavazni Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról, akkor ahhoz rendkívüli ülést kell összehívni.

Kedd este Törökország is megszavazta a svédek NATO-tagságát, így Magyarország az utolsó tagállam, amelyik ezt nem tette meg.

Orbán Viktor kedden meghívta Magyarországra Ulf Kristerssont, hogy tárgyaljanak Svédország NATO-csatlakozásáról, amire válaszul Tobias Billström svéd külügyminiszter azt mondta, hogy Svédország nem lát okot magyarországi tárgyalásra, és azt is megjegyezte, hogy Orbán levelének és az X-en közzétett bejegyzésének más a hangvétele. Szerdán a levél is nyilvánosságra került, ebben Orbán azt írta, „az intenzívebb politikai párbeszéd hozzájárulhat a kölcsönös bizalom megerősítéséhez országaink és intézményeink között, lehetővé téve, hogy tovább erősítsük politikai és biztonsági megállapodásainkat”.

Korábban arról volt szó, tavaly nyáron tárgyalhatják a svéd kérelmet az Országházban, de ez nem történt meg. Így a kormánypárti képviselők több mint egy éve ülnek „sértettség” és más aggályok miatt a svéd NATO-csatlakozáson. Orbán Viktor miniszterelnök a december végén tartott kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a magyar képviselőknek eddig nem volt gusztusuk a döntéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!