Nyilvánosságra került Orbán Viktor svéd miniszterelnökhöz intézett meghívólevele

2024. január 24. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

A 444.hu tette közzé azt a levelet, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök meghívta Magyarországra Ulf Kristerssont, hogy tárgyaljanak Svédország NATO-csatlakozásáról. A meghívás nem konkrét időpontra szólt, de azóta az is kiderült, hogy Törökország is megszavazta a svédek NATO-tagságát, így Magyarország az utolsó tagállam, amelyik ezt nem tette meg.

A levélre válaszul Tobias Billström svéd külügyminiszter azt mondta, hogy Svédország nem lát okot magyarországi tárgyalásra, és azt is megjegyezte, hogy Orbán levelének és az X-en közzétett bejegyzésének más a hangvétele.

Az X-en Orbán csak annyit írt, hogy: „Ma meghívólevelet küldtem Ulf Kristersson miniszterelnöknek a svéd NATO-csatlakozásról szóló tárgyalások céljából tett magyarországi látogatására.”

A levélben pedig ez áll:

Kedves Miniszterelnök úr!

Európa válságok és bizonytalanságok korszaka előtt áll. Ennek a fényében országaink kapcsolatai – mind a bilaterális, mind a nemzetközi szervezetek tagjaiként ápolt kapcsolatok – egyre nagyobb fontosságúak.

Meggyőződésem, hogy Svédország és Magyarország közötti bármilyen politikai vagy biztonsági megállapodás alapjának az egymás iránt táplált, kölcsönösen erős bizalomnak kell lennie. A magyar kormány ennek szellemében javasolta a magyar országgyűlésnek, hogy ratifikálja Svédország NATO-csatlakozási kérését. A kölcsönös bizalom a parlamenti vitáink során is kiemelt szempont volt.

Úgy hiszem, hogy az intenzívebb politikai párbeszéd hozzájárulhat a kölcsönös bizalom megerősítéséhez országaink és intézményeink között, lehetővé téve, hogy tovább erősítsük politikai és biztonsági megállapodásainkat.

Mindezekre tekintettel meghívom önt, hogy a legelső alkalmas időpontban látogasson el Magyarországra, hogy eszmét cserélhessünk minden közös ügyünkről, így az összetett bilaterális kapcsolatainkról, a biztonsági és védelmi politika terén várható jövőbeli együttműködésünkről és Magyarország közelgő soros elnökségéről az Európai Unió Tanácsában.

Üdvözlettel:

Orbán Viktor”

Orbán Viktor levele a svéd miniszterelnökhöz
Orbán Viktor levele a svéd miniszterelnökhöz

Korábban arról volt szó, tavaly nyáron tárgyalhatják a svéd kérelmet az Országházban, de ez nem történt meg. Így a kormánypárti képviselők több mint egy éve ülnek „sértettség” és más aggályok miatt a svéd NATO-csatlakozáson. Orbán Viktor miniszterelnök a december végén tartott kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a magyar képviselőknek eddig nem volt gusztusuk a döntéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!