Svédország nem lát okot magyarországi tárgyalásra

2024. január 23. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök meghívta Magyarországra Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét, tájékoztatott Havasi Bertalan kedd délelőtt. A meghívás nem egy adott időpontra szól, hanem amikor alkalmas lesz az ország vezetőjének.

A svéd külügyminiszter, Tobias Billström reagált erre. Az Expressen híre szerint nem lát okot a NATO-val kapcsolatos tárgyalásra, ezt a Politico is így közli.

„Amit természetesen remélünk, az az, hogy Magyarország mielőbb ratifikálja a NATO-tagságot.”

A svéd közmédiának kifejtette, hogy végig kell gondolniuk a meghívást, elemzik a levél tartalmát. Az Expressen azt is kiemeli, hogy a magyar baloldal már megszavazta volna az ország NATO-tagságát.

A magyar kormány továbbra is el akarja kerülni, hogy utolsóként bólintson rá a svédek csatlakozására. A török parlament azonban várhatóan a héten szavaz Svédország NATO-csatlakozásáról. Ha ez valóban megtörténik, akkor másfél év után Magyarország maradna az egyetlen tagállam, amelyik még nem ratifikálta a svédek tagságát. Korábban arról volt szó, tavaly nyáron tárgyalhatják a svéd kérelmet az Országházban, de ez nem történt meg. Így a kormánypárti képviselők több mint egy éve ülnek „sértettség” és más aggályok miatt a svéd NATO-csatlakozáson. Orbán Viktor miniszterelnök a december végén tartott kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a magyar képviselőknek eddig nem volt gusztusuk a döntéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!