Orbán Viktor meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt, a NATO-csatlakozásról is tárgyalna

2024. január 23. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor meghívta Magyarországra Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A meghívólevelet kedden kézbesítették, a találkozónak konkrét dátuma még nincs. Megkeresésünkre Havasi Bertalan kedden délután azt írta: „a meghívás természetesen nem egy adott időpontra szól; amint alkalmas lesz a svéd miniszterelnöknek, létrejöhet a találkozó”.

A találkozón a meghívólevél szerint szó lesz Svédország NATO-csatlakozásáról, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok erősítéséről és a kölcsönös bizalom elmélyítéséről.

Svédország NATO csatlakozása régóta központi téma a belpolitikában. A legutóbbi kormányinfón a Telex éppen erről a témáról kérdezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert. „A NATO erősebb lenne, ha Svédország teljes jogú tagja lenne?” – kérdezte munkatársunk. Gulyás szerint több ország, nagyobb erő, de Svédország minimális hozzájárulás lenne ehhez, mivel 5-6 állam adja a NATO katonai erejének legnagyobb részét. Gulyás szerint a svédek úgy viselkednek, mintha nem lenne nekik fontos a NATO-csatlakozás megszavazása. A kormány továbbra is el akarja kerülni, hogy utolsóként ratifikálja a svédek csatlakozását.

Ha ez valóban igaz, akkor érdemes igyekezniük, ugyanis sajtóhírek szerint a török parlament várhatóan a héten szavaz Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról. Ha ez valóban megtörténik, akkor másfél év után Magyarország maradna az egyetlen tagállam, amelyik még nem ratifikálta a svédek tagságát. Korábban arról volt szó, tavaly nyáron tárgyalhatják a svéd kérelmet az Országházban, de ez nem történt meg. Így a kormánypárti képviselők több mint egy éve ülnek „sértettség” és más aggályok miatt a svéd NATO-csatlakozáson. Orbán Viktor miniszterelnök a december végén tartott kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a magyar képviselőknek eddig nem volt gusztusuk a döntéshez.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!