Bloomberg: A török parlament a héten szavazhat a svéd NATO-csatlakozásról

2024. január 22. – 18:11

Másolás

Vágólapra másolva

A török parlament várhatóan a héten szavaz Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról, mondta egy névtelenséget kérő, magas rangú török kormányzati tisztviselő a Bloombergnek. Ha ez valóban megtörténik, akkor másfél év után Magyarország maradna az egyetlen tagállam, amelyik még nem ratifikálta a svédek tagságát.

Törökország korábban azért nem hagyta jóvá a svéd tagfelvételt, mert így szerette volna elérni, hogy az észak-európai ország lépjen fel a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) területén tartózkodó tagjaival szemben. Svédország az elmúlt időszakban szigorította a terrorellenes törvényeit, és feloldotta a Törökországgal szembeni fegyverexportra vonatkozó korlátozásokat is.

Ezen felül Recep Tayyip Erdoğan török elnök nyomásgyakorlással akarta elérni azt is, hogyaz Egyesült Államok adjon át F-16-os vadászgépeket Törökországnak. A Fehér Ház a svédek tagságát előfeltételnek szabta a vadászgépek eladásához.

A török parlament külügyi bizottsága december végén jóváhagyta a svéd NATO-csatlakozási kérelmet, de a parlamenti szavazás időpontja még bizonytalan maradt, és hivatalos bejelentés még most sincs.

Magyar oldalról azok után, hogy korábban arról volt szó, tavaly nyáron tárgyalhatják a svéd kérelmet az Országházban, 2023-ban nem került napirendre az arról szóló szavazás. Így a kormánypárti képviselők több mint egy éve ülnek „sértettség” és más aggályok miatt a svéd NATO-csatlakozáson, miközben a kormányból rendre megígérték, nem Magyarország lesz az utolsó a ratifikálással. Orbán Viktor miniszterelnök a december végén tartott kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a magyar képviselőknek eddig nem volt gusztusuk a döntéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!