Még egy lépéssel közelebb a svéd NATO-csatlakozás, a törökök léptek, nem a magyar országgyűlés

2023. december 26. – 18:19

Másolás

Vágólapra másolva

A török parlament külügyi bizottsága jóváhagyta a svéd NATO-csatlakozási kérelmet, amit a következő lépésben a török parlament tárgyal majd, így Svédország egy újabb lépéssel közelebb került a nemzetközi szervezethez. A parlamenti szavazás időpontját viszont még nem jelölték ki, a Reuters szerint ez heteken belül megtörténhet.

Törökország korábban 40 darab F–16-os vadászrepülő Törökországba történő eladásához, illetve a légiflottájuk modernizálásához kötötte a csatlakozás jóváhagyását.

A mostani fejlemények után nagyjából ugyanott pattog a labda Törökországban is, ahol hónapok óta megállt az ügy érdemi haladása Magyarországon – azok után, hogy korábban arról volt szó, a nyáron tárgyalhatják a svéd kérelmet az Országházban, idén nem került napirendre az arról való szavazás. Így a magyar kormány több mint egy éve ül „sértettség” miatt a svéd NATO-csatlakozáson, miközben rendre megígérték, nem Magyarország lesz az utolsó a ratifikálással.

Svédország és Finnország tavaly májusban, az orosz–ukrán háború kirobbanása után eldöntötték: hosszú idő után feladják katonai függetlenségüket, és csatlakoznak a NATO-hoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!