Erdoğan: Jóváhagyjuk a svédek NATO-csatlakozását, ha az Egyesült Államok átadja az F-16-os vadászgépeket

2023. szeptember 26. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

A török parlament jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását, ha az Egyesült Államok átadja Törökországnak a régóta kért F-16-os vadászgépeket – jelentette ki kedden Recep Tayyip Erdoğan. A török elnök kijelentése nem meglepő, mint korábban írtuk, valószínűsíthető volt, hogy Törökország ezért blokkolja a svédek NATO-csatlakozását. Az USA részben azért nem szállítja le a vadászbombázókat, mert a törökök orosz fegyvereket is vásárolnak.

Erdoğan a repülőgépen nyilatkozott az újságíróknak, miközben hazafelé tartott az Azerbajdzsánhoz tartozó Nahicseváni Köztársaságból, ahol Ilham Aliyev azeri elnökkel találkozott. A török elnök azt mondta, hogy a kérdés már a múlt heti New York-i, török–amerikai külügyminiszteri találkozón is szóba került. Hozzátette, hogy Washingtonnal megállapodtak a feltételekben, ami az Egyesült Államok részéről az F-16-osok átadását, Törökország részéről pedig a csatlakozás jóváhagyást jelenti. „Ha az Egyesült Államok betartja ezt az ígéretét, akkor a török parlament is betartja a sajátját” – tette hozzá Erdoğan.

Az elnök a hegyi-karabahi helyzettel kapcsolatban azt is kifejtette, hogy Azerbajdzsánnak a területen nemrég végrehajtott offenzívája óta újraindultak Karabahba azok a kamionszállítmányok, amelyek segéllyel és egyéb anyagokkal látják el a régió lakosságát.

Törökország mellett Magyarország sem hagyta jóvá a svédek NATO-csatlakozását, Orbán Viktor hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy semmi sem sürgeti ennek az ügynek a támogatását. A javaslatot még tavaly júliusban nyújtotta be a kormány, de ilyen-olyan indokokkal azóta is halogatják a szavazást. Most épp egy svéd oktatóvideót hoztak elő, amiben a Partizán műsorvezetője, Gulyás Márton arról beszélt, hogy 2010 óta megszűnt a demokrácia Magyarországon.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!