A török parlament megszavazta Svédország NATO-csatlakozását

2024. január 23. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

A török parlament ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását – írja az AFP. Ezzel Magyarország maradt az utolsó NATO-tagállam, amely még nem járult hozzá a skandináv ország csatlakozásához. Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbb december 13-án ígérte meg, hogy nem Magyarország lesz az utolsó tagállam, amely ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását.

Törökország korábban azért nem hagyta jóvá a svéd tagfelvételt, mert így szerette volna elérni, hogy az észak-európai ország lépjen fel a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) területén tartózkodó tagjaival szemben. Svédország az elmúlt időszakban szigorította a terrorellenes törvényeit, és feloldotta a Törökországgal szembeni fegyverexportra vonatkozó korlátozásokat is.

Ezen felül Recep Tayyip Erdoğan török elnök nyomásgyakorlással akarta elérni azt is, hogy az Egyesült Államok adjon át F-16-os vadászgépeket Törökországnak. A Fehér Ház a svédek tagságát előfeltételnek szabta a vadászgépek eladásához.

Magyar oldalról azok után, hogy korábban arról volt szó, tavaly nyáron tárgyalhatják a svéd kérelmet az Országházban, 2023-ban nem került napirendre az arról szóló szavazás. Így a kormánypárti képviselők több mint egy éve ülnek „sértettség” és más aggályok miatt a svéd NATO-csatlakozáson, miközben a kormányból rendre megígérték, nem Magyarország lesz az utolsó a ratifikálással. Orbán Viktor miniszterelnök a december végén tartott kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a magyar képviselőknek eddig nem volt gusztusuk a döntéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!